Wpis z mikrobloga

@smooker: nie żeby coś, ale Marszałek Sejmu jest jeden, a Nauczycieli około 500 tysięcy.

Podniesienie pensji nawet o 1zł każdemu nauczycielowi będzie skutkować znacznie większym obciążeniem budżetu krajowego niż te 75% podwyżki dla Marszałka.

Łatwo się robi/czyta takie durne wykresy bez pomyślunku co właściwie na nim jest…
@tfuj_pszyjaciel sranie w banie. Mam w rodzinie kilku nauczycieli dyplomowanych i nikt nawet nie zbliża się do takich zarobków. Nawet po dodatkach. A 18h też jest z dupy, bo to godziny przy tablicy, a do Twoich obowiązków należą jeszcze inne rzeczy.

Zresztą, gadanie gadaniem. Wystarczy zobaczyć, że są ogromne braki kadrowe, bo lepiej na kasie w Biedrze robić niż być nauczycielem, a Ty kwestionujesz, że tak źle nie mają. xD
@Joncrow: Nie wiem jak Ty, ale ja cenię nauczycieli. Nie wiem ile zarabiają (realnie) nauczyciele przedmiotowi, ale nauczyciele w podstawówce lub przedszkolu kokosów nie zarabiają - na różnych etapach zarabia się inaczej.
Ale może faktycznie po 5 latach pracy w zawodzie należałoby im dać 10k, czemu nie?
Innymi zawodami czyli którymi? O jakie Ci chodzi?
@smooker: pensja polityków, pracowników publicznych powinna być sparowana ze średnią płacą w danym kraju ( z jakimś mnożnikiem) i to prawdziwą średnią, a nie przedsiębiorstw 10+. Jak będziesz rządził mądrze, będziesz zarabiał więcej, jak nie, to nie. Kary za łapówkarstwo powinny być srogie.
@Neko-chan51: xDDD Ty piszesz bez ironii o tych 10k dla nauczycieli?

zawody np. jak ratownicy medyczni, strażacy którzy codziennie ratują życie a te jest przecież bezcenne, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ty piszesz bez ironii o tych 10k dla nauczycieli?

zawody np. jak ratownicy medyczni, strażacy którzy codziennie ratują życie a te jest przecież bezcenne, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Joncrow: Ja piszę zupełnie bez ironii, że nauczyciele powinni zarabiać dużo. Tak jak i strażacy, i ratownicy medyczni, i urzędnicy etc.
Poza tym - czemu w ogóle porównujesz tak odmienne dziedziny jak pedagogika i pożarnictwo? Jaki sens ma
@smooker: ja się cieszę, że żaden nauczyciel nie rządzi dziś państwem (chociaż chyba Marcinkiewicz był nauczycielem fizyki), o nauczycielach w polskiej szkoleń mam to samo zdanie co Chylińska swego czasu, mimo, że liceum skończyłem w 2002 roku. Jak przeszedłem na studia to się zdziwiłem, że taka może być przepaść w kulturze, zachowaniu itd., mimo, że w większości ci sami ludzie te same uczelnie w Lublinie kończyli.
@smooker przecież teraz zaczynający nauczyciel ma najniższą krajową. XD Awans po bodajże dwóch latach, czy tam roku o kilkadziesiąt złotych. Kolejny awans na mianowanego po kolejnych 3 latach i chyba 200 zł więcej. XD Przecież to śmiech na sali. I wytłumaczcie mi, jak z tej gównianej szkoły, gdzie nauczyciele nie potrafią uczyć ma być coś dobrego? Słabe place to idą tam Ci co nie mają zupełnie pomysłu, dyrekcja i kuratorium nie nagradza