Wpis z mikrobloga

Na zachodzie to ludzie często po wejściu do sklepu biorą jakiś pusty karton, do którego ładują zakupy, a po dotarciu do domu odkładają go na makulaturę. W polackim świecie nie do pomyślenia, przecież jak nie używasz koszyka, to jesteś potencjalnym złodziejem.
  • Odpowiedz
@DooBeeDooBee: pracowałem jako ochroniarz w supermarketach, po to są koszyki, zeby zmniejszyc ryzyko kradziexy bo w nich wszystko widac i nic w nich nie pokitrasz, bardzo duzo ludzi kradnie, masa ludzi to zlodzieje, nawet takich co normalnie wygladają i bys sie nigdy nie spodziewał. Ogolnie tez wieśniacko wyglada z-----------e z torbą swoja i pakowanie do niej, my Ci tej torby nie bardzo mozemy sprawdzic, a koszyk mozemy bo jest wlasnością
  • Odpowiedz
@DooBeeDooBee: jakiś zryty łeb i jak widać nie brakuje w komentarzach podobnych ludzi, to jest typowe społeczne zaprogramowanie januszowe - zachowywać się tak jak wszyscy wokół, nie wyróżniać się, żałosne owce, z niebieskim często jezdzimy na zakupy hulajnogą i z plecakiem do którego pakujemy zakupy, żadnych problemów
  • Odpowiedz
@Pablo9940: to przepisy sobie zróbcie, że możecie sprawdzić, mi kasjerki bez problemu zaglądają do plecaka czy torby i nikt nie robi problemu, kaufland, lidl, bieronka i netto sklepy przez nas głównie odwiedzane i wiadomo, że nie wszyscy nas znają, często nie zaglądają wcale, bo wiedzą że jesteśmy ok

rozumiem jednak też wasz punkt widzenia jeśli chodzi o ułatwienie pracy oraz psychologiczne podejście do klienta, koszyk / wózek łatwo dostępny i
  • Odpowiedz
@Ledlea: widac jak osoby takie jak Ty sa ograniczone, nie mozna sobie regulaminem sklepu uprawomocnic przegladania czyjejs torby. Jest takiw cos jak prewencyjne sprawdzenie w policji, ochroniarz nie ma prawa Ci nigdzie zagladac jesli to jest Twoje. Moze to zrobic policja .
  • Odpowiedz
@Faraluch
LOL nigdy w życiu nie przyszło mi nawet do głowy że to może być jakikolwiek problem.
Czasem zakupy robią w koszyku, czasem z własną torbą i serio nie mogę sobie nawet wyobrazić że komuś to nie pasuje bądź jest to nieodpowiednie.
Z resztą jak mam kupić warzywa i owoce to nie będę ich przecież wkładał do tego obsranego koszyka w biedrze.
  • Odpowiedz
Przecież jest to zgodne z prawem. Są artykuły o tym w internecie. Możesz w sklepie samoobsługowym wziąć coś i zjeść przed zapłaceniem.

@nosacz_ninja: Pierwszy artykuł po wrzuceniu w Google hasła czy można jeść przed zapłaceniem mówi, że to jest po prostu kradzież, ale na koniec wszystko zależy od sprzedawcy.
Wiele rzeczy w naszym społeczeństwie funkcjonuje tylko dlatego, że większość ludzi trzyma się pewnych domyślnych zasad. Jak wchodzimy do samoobsługowego sklepu
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: wystarczy wiedzieć jakimi brudasami są ludzie i przechodzi ochota na macanie sklepowych koszyków. Zawsze pakuję do torby.

@hipokryzjawkutos: możesz sobie nawet w dupę pakować, dopóki nie wyszedłeś bez płacenia to nie ukradłeś.

@sruba_m3: ci sami ludzie dotykają też rzeczy w sklepie, które Ty potem kuoujesz i wkładasz do swojej lodówki.
  • Odpowiedz
@Pablo9940: nie wiedziałam o tym, ale nie zmienia to faktu, że wkładanie zakupów do własnej torby nie jest przestępstwem i mogę tak robić, a przepisy to sprawa sklepu, a nie moja, ja mam robić zakupy tak by było mi wygodnie, to wasi szefowie są od nacisków na rządy, a w przypadku niedziel niehandlowych (tutaj chwalę) i braku płacenia podatków wiedzą jak sobie radzić
  • Odpowiedz