Wpis z mikrobloga

Mam nadzieję, że stracicie jak najmniej i życzę wam jak najlepiej - ale boli mnie kiedy na wykopie z prawa i lewa plujecie na mnie bo śmiałem wziąć 10 lat temu kredyt przy oprocentowaniu 5,5% i nazywacie mnie pogardliwie "kredyciarzem" i złodziejem albo śmiejecie się z tego, że za chwilę wszyscy oberwiemy po głowie.

@PanBulibu: to są jakieś twoje fantazje, nikt ciebie personalnie nie atakuje ani nie śmieje się tutaj z
@SzitpostForReal: Nie mówię, że mnie personalnie - bo faktycznie tak nie jest - ale ogólnie mam wrażenie, że na wykopie wylewa się bardzo dużo jadu na ludzi z kredytami.

@wuwuzela1: Te wakacje i cała ta "pomoc" spowodują pogorszenie - a nie polepszenie sytuacji. Poza tym, jeśli miałaby być udzielana jakakolwiek pomoc kredytobiorcom to moim zdaniem tylko tym, którzy brali kredyty z głową a nie pod ten przysłowiowy "korek" i teraz
Mam nadzieję, że stracicie jak najmniej i życzę wam jak najlepiej - ale boli mnie kiedy na wykopie z prawa i lewa plujecie na mnie (i takich jak ja) bo śmiałem wziąć 10 lat temu kredyt przy oprocentowaniu 5,5% i nazywacie mnie pogardliwie "kredyciarzem" i złodziejem albo śmiejecie się z tego, że za chwilę wszyscy oberwiemy po głowie.

@PanBulibu: #!$%@?ęcie będzie jak w 1929, czyli deflacyjne. Co ma się niby stać
Poza tym, jeśli miałaby być udzielana jakakolwiek pomoc kredytobiorcom to moim zdaniem tylko tym, którzy brali kredyty z głową a nie pod ten przysłowiowy "korek" i teraz jęczą.

@PanBulibu: co.jpg

Każdy kto nie skłamał we wniosku i otrzymał kredyt jest w takiej sytuacji prawnej - kwalifikował się, spełniał wymogi rekomendacji, sracji i tak dalej to nie widzę powodu by wyszczególnić grupę "głupich, co mają cierpieć" bo kogoś boli że mu "rozsądny"
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@SzitpostForReal: @Filipterka25: właściwie to beka z większości gospodarstw domowych z kredytem. Ci którzy zapakowali się pod korek na prawie-zerowych-stopach to wiadomo, ale jeśli ktoś brał kredyt kiedykolwiek przed covidem i teraz płacze, że miniratka robi się za wysoka, to może sobie zadać trzy pytania:
- dlaczego w momencie brania kredytu nie zastanowił się czy da radę płacić startową ratę x1.5, x2, x3?
- dlaczego nie nadpłacał kredytu przy historycznie niskich
- dlaczego w momencie brania kredytu nie zastanowił się czy da radę płacić startową ratę x1.5, x2, x3?

- dlaczego nie nadpłacał kredytu przy historycznie niskich stopach?

- dlaczego nie przeszedł na stałe stopy w momencie gdy inflacja zaczęła rosnąć, a stopy jeszcze były dość niskie?

@Lonesome_road: Ponieważ edukacja ekonomiczna w Polsce leży i kwiczy.

Większość umie pieniądze co najwyżej wydać, niewielka mniejszość policzy procent składany, elita coś tam czai co
@Lonesome_road: "właściwie to beka z większości gospodarstw domowych z kredytem", nie dopisałeś "którzy narzekają". Wielu ma kredyty po 5-10% dochodu i to zaden problem. Chciałbym wierzyć, że większość ludzi tak robi. A tych mitycznych narzekaczy "co wzieli pod korek" to tylko na wykopie widziałem 2 screeny z grup na fb
  • 0
@trq: dopisałem to w kolejnym zdaniu:
jeśli ktoś brał kredyt kiedykolwiek przed covidem i teraz płacze, że miniratka robi się za wysoka

Co śmieszniejsze - sam jestem kredyciarzem, tylko ja zastosowałem się do scenariusza powyżej i jak dla mnie to wibor może być i po 20% ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Lonesome_road: same here,po prostu wydaje mi się, że liczba gospodarstw z kredytami "na styk" jest dużo mniejsza niż się wydaje. Zdolność kredytowa przewiduje zapas co najmniej kilku ładnych procent zwyżki wiboru. Jedyna sytuacja gdzie faktycznie może się robić ciepło to jak ktoś stracił poziom dochodów, który miał przy braniu kredytu.
"kredyciarze", kolejna grupa na których Wam kazano szczekać xd
przedsiębiorcy, lekarze, nauczyciele, kontrolerzy lotów i następni za jakiś czas. Łatwo sobie znaleźć wroga, zamiast dostrzec sedno problemu głębiej.

W ogóle, o ile mieszkania potanieją, to i tak wjadą w to firmy z kapitałem, a nie szaraki z uzbieranymi 100k na koncie. Kredytu się nie będzie płacało brać lub w ogóle będzie ciężko o zdolność kredytową. Albo ktoś wyskoczy z gotówką, albo będzie
@trq nieee no policzmy 5 % dochodu raty przy jak na dziejsze czasy nie drogim mieszkaniu, ktorego obecnie rata wynosi 2500 , to przeciez tylko 50 kola miesiecznie luzik kazdy tak robi
@Lonesome_road: jestem gotowy na WIBOR 20%, ale mega #!$%@? mnie to, że będę musiał zdecydowanie zmniejszyć kwotę, która miesiąc w miesiąc sobie odkladalem. Wystarczy kilku nieodpowiednich ludzi u władzy, aby rzeczywiście obrzydzić życie w tym kraju. I druga sprawa, jak WIBOR wywali do 20, to co się stanie z większością przedsiębiorstw, etc. Nawet jesli obecnie masz dobrze prosperującą firmę, a twoi klienci przestaną płacić na czas to i z dobrej firmy
@tless nie od dzis wiadomo, ze przedsiebiorcy to wrog nr 1 pisu, pisowcy juz tak sruby dokrecaja, ze niedlugo nity nie wytrzymaja, i bedzie jak morawiecki mowil - bedziemy za miske ryzu #!$%@?, i urosnie im grono beneficjentow + , do tego te oszolomy daza - zarznac to co nie Panstwowe niedlugo juz lotos+orlen , jakies centralne badziewie od skupowania i produkowania zywnosci, bedzie jak w prl jak bedzie sobie lecial pusty
@magnat32: @tless: @PanBulibu: inflacja w krajach OECD wynosi 5,8%, Polska nie stoi jeszcze tak źle i wyprzedza nas wiele krajów z rozwiniętą gospodarka. Nie sądzę by inflacja na całym świcie była winą PiS. Nam dodatkowo wojna na Ukrainie rozwala gospodarkę, myślenie że inna władza lepiej by sobie poradziła jest zwykłym wróżeniem z fusów.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lonesome_road: Wiesz, że to nie jest za darmo? Teraz, mając do spłaty jeszcze 220k w Pekao mógłbym przejść na stałe oprocentowanie na poziomie około 10% na 5 lat ale wszystkie związane z tym opłaty i koszty mogą sięgnąć 40k - prowizje, ubezpieczenia itd. Potem, po 5 latach to samo ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 0
@PanBulibu: co xD

Po pierwsze primo: teraz jest już po plackach, to trzeba było robić w zeszłym roku.
Po drugie primo: całą procedurę przeszedłem we wrześniu w PKO i żadnych takich cudów nie było oprócz jakichś groszowych opłat za aneks do umowy.