Skoro projekcje NBP zakładają już 17% inflację to są to poziomy tureckie. Przypominam, że najgłośniej o załamaniu liry było gdy w Turcji inflacja wynosiła 20%. Co by to dla nas oznaczało? Ano stopy w górę 10%. Tak, dobrze napisałem 10%, zobaczymy coś się dzieje i jak nie pomoże to jeszcze wyżej. Taki scenariusz oznacza gwałtowny wzrost bezrobocia, dziesiątki tysięcy licytowanych mieszkań, spadek produkcji, no i recesję panie. W zamian mieliśmy dobrą imprezę przez dwa lata. W sumie jestem pod wrażeniem, że tak szybko udało się rozwalić polską gospodarkę.
Pełna zgoda ale ty tylko podaż podajesz jako przyczynę inflacji, a pomyśl co zrobiły tarcze covidowe, rozdawanie jakimś golcom p--------m po 2 mln złoty bo nie mogli zagrać koncertów, zabranianie ludziom pracy. TO teraz wraca
@NieistotneKto: 500+ też, ale TBH to tam akurat g---o w porównaniu do tego, ile kasy wpomopowano na rynek przez kredytowanie nieruchów.
Dodajmy do tego, że masa prywatnych mieszkań to wykupione za grosze komunalne - pani
@mickpl: tak się zastanawiam czy te wszystkie negatywne informacje wpływają negatywnie na twoją psychikę. Jest majówka, słońce, zamiast zajadać się karkówka z grilla i spijać zimny browar ty kolejny dzień piszesz swoje wysrywy o stopach, kredytach i inflacji. Wydaje mi się że jesteś strasznie smutna i samotna osoba. I nie mam kredytu hipotecznego jak cos. Czysta obserwacja.
@haha123: Stopy to nie jakaś magiczna różdżka na inflacje. Jeśli dalej będzie tarcza covidowa, inflacyjna, paliwowa, kredytowa, żywnościowa i c--j wie jaka jeszcze a do tego 500+, wyprawka+, 300+, madka+ itp to będzie bardzo ciężko z tego wyjsc. Stopy powinny iść w górę ale jednocześnie zabrać social. Nie jestem ekonomistą ale z pewnością jeszcze inne rzeczy wpływają na inflacje
W zamian mieliśmy dobrą imprezę przez dwa lata. W sumie jestem pod wrażeniem, że tak szybko udało się rozwalić polską gospodarkę.
Gdyby nie "walka z pandemią", turbo-dodruk na świecie, zaś na koniec gwóźdź do trumny w postaci wojny na Ukrainę to impreza by pewno nadal trwała w najlepsze. Na Tytaniku też muzyka grała dopóki nie jebnął w górę lodową.
@GerwynPrice: ale to ty dzwonisz. Gosc wypisuje swoje obserwacje na konkretnych tagach, ktorych nikt ci nie kaze sledzic, bo moze takie ma hobby, jaka to roznica? Ty poswiecasz swoj czas i to czytasz, malo tego p------------z sie do niego ze nie robi czegos co sie miesci w twoich ramach spedzania wolnego czasu. Jest majówka, słońce, zamiast zajadać się karkówka z grilla i spijać zimny browar ty d----------z sie do postow
@Slaw12: mogę się mylic, ale średnia cena mieszkan w najdroższym mieście Tyrcji czyli Stambule to 1400 EUR/M2. To 2 razy taniej niż w Warszawie przy czym Turcja ściąga sporo turystów więc jest to dość łakomy kąsek do inwestowania przez zagraniczny kapitał.
#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka
@NieistotneKto: 500+ też, ale TBH to tam akurat g---o w porównaniu do tego, ile kasy wpomopowano na rynek przez kredytowanie nieruchów.
Dodajmy do tego, że masa prywatnych mieszkań to wykupione za grosze komunalne - pani
Jest w pyte. Szkoda tylko że kac się zbliża, w sumie to jest - narazie kac fizyczny, ale niedługo moralniak wjedzie. A wtedy to będzie płacz.
@monyprintergobrrrr: a ty pamiętasz? bezpośrednio po wybuchu kryzysu wszyscy zaczeli obniżać stopy procentowe
Złotówka już jest martwa, nasi narodowi czempioni nie potrafią patrzeć dalej niż miesiąc w przód
Gdyby nie "walka z pandemią", turbo-dodruk na świecie, zaś na koniec gwóźdź do trumny w postaci wojny na Ukrainę to impreza by pewno nadal trwała w najlepsze.
Na Tytaniku też muzyka grała dopóki nie jebnął w górę lodową.
Ty poswiecasz swoj czas i to czytasz, malo tego p------------z sie do niego ze nie robi czegos co sie miesci w twoich ramach spedzania wolnego czasu.
Jest majówka, słońce, zamiast zajadać się karkówka z grilla i spijać zimny browar ty d----------z sie do postow
tyle że w przeliczeniu na dolary
W przeciwieństwie do komunizmu, gdzie recesje trwają po 40 lat ( ͡º ͜ʖ͡º)