Wpis z mikrobloga

Czy ja w tym kraju skończę kiedyś dokładać się do czyjegoś portfela? Liczę dosłownie każdy grosz od kiedy zaczałem pracować, odkładam tyle, ile odkłada mało kto, ciągle miałem świadoomść, że prędzej czy później przyjdzie mi kupić nieruchomość i lepiej mieć na koncie 200k niż 20k, więc ciułam te wypłaty. I przychodzi co do czego, to ci, którzy się zakredytowali pod korek dostaną 2k złotych miesięcznie, bo podjęli głupią decyzję finansową. No świetnie. Cudownie.

#nieruchomosci #kredythipoteczny #pieniadze #zalesie #inflacja
Shatter - Czy ja w tym kraju skończę kiedyś dokładać się do czyjegoś portfela? Liczę ...

źródło: comment_1650913197LOe2lQUkF4lE2VetQvhNgE.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale to nie jest zadna wiedza tajemna ani wymagajaca IQ500.

Szkoda ze pomimo tego ze jest wiedza podstawowa i tak jest poza zasiegiem ogarniania wyborcow pisu

A co ma jedno do drugiego? TERAZ nie musza oddawac. I za to ze TERAZ nie musza ktos zapaci (za to ze moga pozniej a mieli teraz). I to nie jest wazne czy zaplace to ja, Shatter, Reanef, bank czy sasiad. KTOS ZA NICH ZAPLACI.

I to
  • Odpowiedz
@ztck: no to nie wiem, w banku w którym brałem rok temu przy budżecie domowym 4000 zł można było dostać maksymalnie 200 000 zł z ratą 750 zł na 30 lat.
  • Odpowiedz
zobaczysz, że za kolejnych x miesięcy najuboższym umorzą, przed wyborami czy coś.

@Shatter: wątpliwe, na to musieliby mieć najpewniej zgodę KE czy innego szatana, ponieważ to masakryczne ingerowanie w wolny ryneg.
  • Odpowiedz
@gorzki99: serio bardzo wątpie, ze duza liczba osob skorzysta z tego funduszu nie tracac pracy. Ok jest kwestia przekroczenia wysokosci raty ponad 50% swoich dochodów. Nie chce mi sie wierzyc, ze duzo osob z tego skorzysta. I tak kredyciarzom zawsze pomagano, mieszkanie+, mdm itp. Wiec skoro zawsze tak bylo, dosc logiczne ze i tym razem bedzie podobnie.

Malo osob oburza sie na MDM gdzie realnie kasa szla na ten program
  • Odpowiedz
@Shatter

Ale kto podjął głupią decyzje finansową?

Bo chyba nie Ci co parę lat temu wzięli kredyt na nieruchomość, która jest teraz dwa razy droższa a oprocentowanie mają niższe niż inflacja tylko właśnie tacy jak ty co ciułają a kasa im topnieje przez inflację, plus ceny mieszkań rosną.
  • Odpowiedz
serio bardzo wątpie, ze duza liczba osob skorzysta z tego funduszu nie tracac pracy.

@emil-hogan: Pytanie ile skorzysta bo przekalkuluje ze lepiej wyjdzie stracic prace w gownojanuszexie bo doplata sie lepiej oplaci. Nie chodzi o to ile osob skorzysta. Chodzi o to ze DLACZEGO KTOS MA SKORZYSTAC??? BO NIE MYSLAL?

Ok jest kwestia przekroczenia wysokosci raty ponad
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Partyzant91: gdzie podrożały te nieruchomości dwukrotnie? xd
I głupie decyzje podjęli ci, których nie stać na spłatę kredytu, a do tego błędnie zakładasz, że ktoś wziął kredyt, nie wiem, w 2016, a nie w połowie 2021.
  • Odpowiedz
  • 2
@jozef-dzierzynski: kolego, ja jestem na rynku pracy od 2018 roku XD do kredytu to trzeba mieć wkład własny, żonę i umowę na stałe, a nie okres próbny w pierwszej czy drugiej firmie. Przed pandemią to ja w rok pracowałem w 4 miejscach, bo zwiedzałem lokalne Januszexy przekonując się przy tym, że te memy o polskich firmach to sama prawda XD
  • Odpowiedz
@ztck: dla mnie jakaś abstrakcja, tym bardziej, że znajomi liczyli zdolność i przy 9000 mieli 800k zdolności. Kolega brał kredyt przy tych dochodach co miał na papierze też jakieś 5000 zł i wyszło mu 300k, 80k musiał dołożyć z własnej kieszeni, jeszcze rodzinka się składała. My patrzyliśmy ile nam na kredyt potrzeba i wystarczyły 2 najniższe krajowe, ale trzeba było mieć wkład własny 20%. Mieszkanie kosztowało 210k, 60 m2, wzięte
  • Odpowiedz
oho, widzę już staje się popularne bycie dumnym ze swojej biedy i brania kredytu pod kurek xD

@niochland: same skrajności, albo nie brać ani złotówki kredytu albo brać pod korek. I jedno i drugie to głupota tylko na różnych końcach spektrum. Mądrość to rozumieć jak działa kredyt, rozumieć jego zalety i ryzyka i jak wszystkiego - używać z głową.
Tępe ciułanie kasy na koncie to nie jest żadna mądrość, zwłaszcza
  • Odpowiedz
  • 0
@jozef-dzierzynski: przecież ja ci się nie będę roztrząsał dlaczego nie zapozyczalem się w 2019, 2020, 2021 i 2022.
Zresztą, clu całej sprawy jest to, że wystarczyło być głupim i wziąć sobie kredyt jako 20-latek zarabiający 1800 zł, znaleźć sobie zyranta, a po drodze zamiast szukać lepszej prscy, po prostu płakać, że się ma za mało. W sumie to faktycznie najgorzej znsou mają rozsądni, którzy kredyt wzięli, ich ma każdy w
  • Odpowiedz