Wpis z mikrobloga

Skąd u wykopków taki bół d--y o SUVy?
Ja tam widzę same plusy:
-siedzi się wyżej
-jest bezpieczniejszy
-lepszy komfort na dziurawych drogach
-jak jest 4x4 to może się przydać na działce
-są po prostu ładne (tu subiektywna opinia)

#motoryzacja #samochody #suv #suvy #pytanie #shitwykopsays
Podlaski_warmianin - Skąd u wykopków taki bół d--y o SUVy?
Ja tam widzę same plusy:
...

źródło: comment_164794133275LNQyBK1P9ieAYy4w0BZS.jpg

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Podlaski_warmianin: Mam SUV i mogę śmiało wypisać plusy i minusy:
Plusy:
- wyżej się siedzi i lepiej widać drogę;
- jest bezpieczniejszy, w kolegi Q7 wjechał z impetem jakimś gruzem E46 to BMW złożona jak leżak,
I to z plusów
  • Odpowiedz
jest bezpieczniejszy, w kolegi Q7 wjechał z impetem jakimś gruzem E46 to BMW złożona jak leżak

@WWAldas: poczekaj aż wjedzie w niego inne Q7. Najlepiej w boczne drzwi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: -płacisz więcej za kupowanie auta z popularnego segmentu
- wysoki środek ciężkości nie pomaga przy właściwościach jezdnych
- auto więcej waży, a różnicy nie widać w wielkości kabiny
- napęd 4x4 to rzadkość, a nawet jak nie pojedziesz w teren zarysujesz od razu felgi 20cali+
- są po prostu brzydkie (tu subiektywna opinia)
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: co z tego, że bezpieczniejszy jak jeżdżą nimi botoksiary, które ledwo co sie pasa trzymają. Lepiej żeby taka jeździła corsą i zabiła siebie przez nieuwagę, niż wybiła pół ulicy swoim klocem
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: @aksal89: Jest jeszcze jedna ważna zaleta. Pakowność bagażnika jest znacznie lepsza niż sedanów. W dodatku bagażnik nie ma jakiś dziwnych płaszczyzn, które sprawiają problemu przy wkładaniu większych pudełek.

Wygląd to kwestia subiektywna, mi się bardziej podobają sedany i coupe, ale praktyczniejszy jest suv.
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: SUV jak SUV, niech sobie jest.
Wkurzają mnie "crossovery" które zdominowały 3/4 katalogów wszystkich popularnych marek.
Przy czym te crossovery to zawsze połączenie SUV'a z czymś innym. Nawet z coupe.
I efekt końcowy jest groteskowy - auta po prostu wyglądają jak spuchnięte mydelniczki na kółkach.

Zresztą i tak nigdy nie kupię nowego auta bo uważam że to spalanie pieniędzy. Odłożyć 150 000 jest trudno, brać kredyt na samochód z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Podlaski_warmianin: Bo nie jeżdżą SUVami więc krytykują. Kolega krytykował hybrydy dopóki jako auto zastępcze nie dostał Corolle Hybrid, po 2 dniach się przekonał i dostrzegł zalety. Jak komuś dobrze w 2 pokojach na 50 m2, pod blokiem trzyma Passata albo Leona a na wakacje jeździ do Mielna, to ciężko poszerzyć horyzonty.
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: ja osobiście nie lubię suvów głównie dlatego, że mi się kojarzą z pretensjonalnym lansem - i zawsze jeśli tylko będę miał wybór to będę szedł w Volvo S60/V60, a nie w XC60 tak samo zawsze będę wolał Golfa od Tiguana. Ale to moja subiektywna opinia, a jeśli chodzi o obiektywną to generalnie kupując SUV zawsze dostajesz gorszy samochód za większe pieniądze ¯\_(ツ)_/¯

Dla przygładu Golf Variant vs. Tiguan oba automat 150 koni: 126k vs. 145k czyli 19k więcej (ok. 15%)
i co dostajesz za te 15% hajsu więcej:
W Tiguanie dostajesz o 21% większe spalanie - w nawiasie najpierw Tiguan później Golf (6,89 vs. 5,68)
o 10% mniejszą
  • Odpowiedz
@Podlaski_warmianin: po prostu ludzie z reguły kupują takie SUVy, a potem jeżdżą nimi na zakupy i do pracy. Nie wykorzystują ich w terenie i kupują, bo ładne i moda. Nie myślą, że w środku, wbrew pozorom, nie ma często tak dużo miejsca jak się wydaje.
A potem zajmują na parkingach po 2 miejsca i jeżdżą na wyjebce w złudnym poczuciu bezpieczeństwa i wyższości nad innymi uczestnikami ruchu. No i w
  • Odpowiedz