Wpis z mikrobloga

Siema, minęło mi dzisiaj jakieś 2 lata stażu na siłowni i dokładnie rok współpracy z trenerem trójboju siłowego @bdm_bq
Postanowiłem więc zrobić małe podsumowanie tego co udało się przez ten czas osiągnąć:

Gdy zaczynała się pandemia i chcieli zamknąć wszystkie siłownie, postanowiłem złożyć swoją własną domową zanim ceny sprzętu kompletnie w--------ą w górę i spróbować sił w tym całym dźwiganiu. Gdyby wtedy gdy męczyłem się z oderwaniem 80 kg od ziemi i wiosłowałem sztangą 30 kg ktoś powiedział mi, że za niecałe dwa lata będę podnosił blisko 3,5 razy masę ciała w ciągu, wiosłował bez problemu jednorącz najcięższym hantlem na sieciówce i będe na YT u Seby Kota to miałbym zapewne spory problem z uwierzeniem mu. Uwierzyć byłoby mi w to pewnie łatwiej, po tym jak w 8 miesięcy zrobiłem progres z 110 kg na 210 kg w klasycznym martwym ciągu przy wadze ok. 75 kg, chociaż sam wtedy nie byłem świadomy tego, że jest to dobry progres.

Zaczynając od 50x5 przysiad, 70x5 wyciskanie (przed zaczęciem siłowni robiłem sobie dużo pompek), 80x5 martwy ciąg po roku treningów robiłem około 170 kg przysiad (nienagrany kibel), 110 kg wyciskanie (z odbiciem) i koślawy 220 kg ciąg. Mimo tego, że te liczby były nawet spoko to byłem totalnie niezadowolony z techniki i trenując do tamtej pory samemu planami @Kasahara czyli greyskullem i badger method, czułem, że powinienem robić to znacznie porządniej i ktoś może powinien nade mną czuwać. Wziąłem więc prowadzenie u trenera Bartka Sieranta i tutaj bez wątpienia trening wskoczył dobre kilka leveli wyżej. Na dzień dzisiejszy trenując blokami objętościowymi, gdzie nawet na zawody (IDL i Debiuty) nie robiliśmy konkretnych peaków i nie szliśmy nigdy mocno w specifity, robię 200 kg przysiad z zapasem zaliczony na zawodach, 120 kg, 117,5x2 wyciskanie (tak, wiem, tutaj słabiutko, moje najsłabsze ogniwo ale pracujemy nad tym :D) i 260 kg martwy ciąg; a to przy wadze 76 kg i wieku 19 lat.

Jakby popatrzeć na te całe dwa lata to wiele rzeczy mogłem zrobić lepiej, przede wszystkim rzeczy najważniejsze- mogłem lepiej dbać o sen, dietę, regenerację, lepiej z---------ć na treningu, wcześniej wziąć trenera, więcej się nagrywać i poprawiać technikę etc Więc ktoś kto zaczyna i może to czyta może nauczyć się na moich błędach bo są to rzeczy najważniejsze a większość je zaniedbuje. Mimo wszystko, jestem nawet zadowolony ze swoich postępów, chociaż odczuwalny jest niedosyt. No cóż, podobno to maraton a nie sprint heh lol

Ta cała droga byłaby zdecydowanie cięższa gdyby nie tylko Pan Trener, ale także @urak666 który sporo pomógł mi w technice martwego ciągu i nie tylko, oraz @IntruderXXL i @biamiVajs którzy w pierwszym roku również mi pomogli w kilku ważnych rzeczach, za co wielkie im dzięki :)

Celem którego się trzymam to trenowanie dalej, mądrzej, lepiej, ciężej, robienie większych ciężarów z lepszą techniką i wystartowanie w zawodach IPF gdzie będę miał okazję zaatakować rekordy Polski swojej kategorii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na koniec załączam jeszcze filmik z porównaniem 2021 i 2022, gdzie sprawdza się powiedzenie, że kiedyś Twoje maksy będą Twoją serią rozgrzewkową jak i ogólnymi rekordami.

#mikrokoksy #silownia #mirkokoksy #trojboj #chwalesie #sport
smokbozy - Siema, minęło mi dzisiaj jakieś 2 lata stażu na siłowni i dokładnie rok ws...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smok_bozy: ja p------e 260 kg w 2 lata przy takiej wadze xD. Dobrze też wiedzieć, że istnieją jeszcze ludzie z ławą 2x mniejszą od martwego xD. Zajebiste wyniki, gratuluję i czekam na 300, choć w tym martwym to mógłbyś stawać węziej ( ͡° ʖ̯ ͡°).
  • Odpowiedz
@smok_bozy:
dobra robota, U20 w tym roku Twoje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Saprofit: dzięki. To akurat okaże się jak podźwiga kilka/naście lat wciąż progresując. Cały czas budujemy, ogarniamy technikę i końca potencjału nie widać. Jedynie ta ława to sól w oku, ale ostatnio wskoczyła na dobre tory i coś rusza. Zobaczymy na jesień co tu się realnie uzbierało.
  • Odpowiedz
@smok_bozy: Podziwiam zawsze Twoje wyniki. Gratuluje i powiedzenia w poprawieniu płaskiej. Mam głupie pytanie. Jaka jest grubość tej podłogi która masz/miales w domu? Czy to sbr?
  • Odpowiedz