Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Przeglądam sobie raport bulldoga 2022 nt zarobków w IT i przyznam szczerze, że jestem bardzo negatywnie zaskoczony wypłatami UOP na najwyższych poziomach zaawansowania.

Jeżeli topowi programiści mają zarabiać 12k na rękę, a więcej tylko kosztem własnej emerytury, urlopu, L4 czy opieki na dziecko to z czego my się cieszymy? Ja p------e przecież to jest bantustan normalny i dziki wschód IT ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zresztą te zarobki na B2B też wcale nie powalają - 22k netto wygląda spoko, ale po odliczeniu podatków, składek, jakiegoś ubezpieczenia, zamortyzowaniu urlopu, urlopu zdrowotnego to dobrze jak #programista15k zostanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przypominam że mówimy o leadach/seniorach - ludziach którzy powinni być totalnymi specjalistami.

#zalesie #polska #pracbaza #programowanie #truestory
p.....k - Przeglądam sobie raport bulldoga 2022 nt zarobków w IT i przyznam szczerze,...

źródło: comment_1647620375yqBGDidxLDyXiXmuQgjxM9.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powaznyczlowiek b2b jest dla ludzi na innym etapie życia. Jak jesteś młody zdrowy i nie masz zobowiązań b2b jest idealne. Jak pojawiają się dłuższe l4, dzieci, urlopy tacierzynskie to warto sobie to dokładnie przeliczyć i przemyśleć
+ słusznie zauwazyl @yggdrasil że często na UOP dostaniesz w większych korpo RSU i całkiem fajnie się to skaluje (od rsu płacisz tylko 19% poza progami podatkowymi)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@powaznyczlowiek: to chyba jest fake albo raport robiony na zamówienie korpu i celowo zanizony.

12k jako lead to chyba zart. Może w pkp lub innym molochu państwowym.
To ja więcej lub podobnie zarabiałem ze 4 lata temu na uop jako spec od cloud. Zero developerki.

Na b2b dla programisty seniora 20k czyli 120pln/h to
  • Odpowiedz
  • 6
@yggdrasil: wiem że tak bywa, ale chyba mocno się rozpędziłes z tymi 4 wypłatami extra, a już na pewno z tym żeby to traktować jako normę bo zdecydowana większość firm jaka znam zazwyczaj mówi o 10% bonusie rocznym, czasem jakieś oncalle (ale to przecież dodatkowa robota) i bonusy w stylu Luxmed czy Multisport (czyli <300pln miesięcznie)

A nawet jeśli to najbardziej chodzi mi o to, że te topowe stawki o
  • Odpowiedz
  • 4
@wujekG: 12k na rękę na UOP czyli faktycznie mówimy raczej o 18-20k brutto (mam nadzieję przynajmniej, bo jak wliczyli w to wszystkie KUP itp to jeszcze większa lipa)
  • Odpowiedz
  • 2
@Mr_Przyjemny: no tylko jeszcze te RSU muszą być coś warte - nietrudno policzyć ile firm jest na giełdzie i ile jest dobrze wycenionych. Nie sądzę żeby to była nawet sensowna ilość wakatów w stosunku do całego rynku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@powaznyczlowiek: bo często "seniorami" zostają już nawet ludzie mający po 4 lata doświadczenia. gdzie realnie to jest mid ale z tytułem seniora na papierze. co zaniża stawkę w tym raporcie
  • Odpowiedz