Aktywne Wpisy

enten +35
Nic tak nie cieszy jak bol d--y wysoko funkcjonujących alkoholików, ze ktoś im zakazuje kupienia flaszki po 22. A patrząc na to ze większość żabek zamyka sie o 23 to jest dosłownie zabranie im jednej godziny z dnia kiedy tego alkoholu nie będą mogli kupić.
A kwik taki jakby ich na dożywocie skazywali. Wolność upada Proszę Państwa. Komunizm wraca i zamordyzm bo przez godzine zakażą sprzedawania trucizny na mieście.
Ale się wiją,
A kwik taki jakby ich na dożywocie skazywali. Wolność upada Proszę Państwa. Komunizm wraca i zamordyzm bo przez godzine zakażą sprzedawania trucizny na mieście.
Ale się wiją,

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Uświadomiłem to sobie jak zobaczyłem, że w Niemczech za 1400 euro można kupić laptopa gamingowego z rtx 3050. Czyli jak ktoś zarabia 10 euro na godzinę, to nawet całego miesiąca nie przepracuje na takiego laptoka.
:(
K---a.
#pieniadze #praca #pracbaza #zarobki #emigracja #zalesie #feels
źródło: comment_16466480877ncpniTefKyf0GSlyPRAj4.jpg
Pobierz@kimunyest95:
Jak za 10k w Polsce kiepsko Ci się żyje to obawiam się, że na zachodzie też nie poszalejesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rzecz w tym, że chociaż na zachodzie zarabia się lepiej, to i życie jest dużo droższe, a tym, co realnie wpływa na poziom życia jest waluta- jak zaoszczędzisz np 20% wypłaty w Niemczech to będzie to zupełnie inny kaliber pieniędzy niż jak zaoszczędzisz 20% w Polsce. Tyle, że jak się jest rozrzutnym to nie robi to większej różnicy ;)
Ja obecnie ze swoją różową mamy wspólnie dochód na poziomie około 8k na rękę, nie licząc żadnych premii. Niebawem powinno to pójść trochę w górę. Nie mamy nawet
Droższy jest wynajem mieszkań, ubezpieczenie, paliwo, żywność, komunikacja miejska itd itp.
Na przykładzie Holandii:
OC(w Holandii nazywa się to bodajże WA) to od 120 EUR/msc w górę, podstawowe ubezpieczenie na życie to ponad 100 EUR. No i dochodzą jeszcze płatne parkingi, podatek drogowy itp.
Poza tym na przykład bilet do kina kosztuje 11+ EUR.
Jak zdarzyło mi się pojechać komunikacją miejską do pracy to płaciłem 8-12 EUR za dzień, a ładowarkę w markecie
200 zł to ja za paliwo płaciłem jak dojeżdżałem do pracy w 2019
Ale nawet abstrahując od tego, że dane podałeś z czapy (np to żarcie droższe 2,5 raza), to koniec