Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 16
Wiecie, że zaczynam autentycznie myśleć o emigracji jako, dosłownie, konieczności? Złoty niewiele wart, paliwo będzie drożeć, pensje rosnąć nie będą, a nawet jak będą, to w Polsce trudno dobić do zarobków niemieckiego operatora widlaka...
Uświadomiłem to sobie jak zobaczyłem, że w Niemczech za 1400 euro można kupić laptopa gamingowego z rtx 3050. Czyli jak ktoś zarabia 10 euro na godzinę, to nawet całego miesiąca nie przepracuje na takiego laptoka.
:(
K---a.
#pieniadze #praca #pracbaza #zarobki #emigracja #zalesie #feels
Shatter - Wiecie, że zaczynam autentycznie myśleć o emigracji jako, dosłownie, koniec...

źródło: comment_16466480877ncpniTefKyf0GSlyPRAj4.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: moja kobita namawia mnie na Luxemburg... Niby bariery językowej nie mamy, ale nie mam ochoty opuszczać Polski pomimo wszechobecnego dziadostwa. Może jeszcze uda się jej mnie przekonać.
  • Odpowiedz
  • 0
@kimunyest95: @cutecatboy: ja jeszcze studiuję zaoczne, więc trochę głupio to rzucić przed końcem nauki, z języków tylko angielski, jestem bardzo przywiązany do swojego miejsca zamieszkania, w dodatku wsi, nie cierpię miast. Ale ile ja tu będę siedział? 4k na rękę - fajnie. Tylko co to za pieniądze, skro absolutnie wszystko jest tu tak drogie, że naprawdę dorobić się czegoś fajnego jest niewspółmiernie trudniej niż 3 lata temu? A
  • Odpowiedz
@Shatter: ja w ciagu roku zmienilem prace dwa razy, zarobki niemalze podwoilem i dalej jest średnio (z 4,4k brutto na 8k brutto). Budzet domowy ponad 10k, a i tak trzeba ku*** oglądać każdą złotówkę dwa razy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Irekpodeszwa: nie, po prostu wpadła mi w oczy cena tego laptopa, który w Polsce jest dobrem niemal luksusowym, a tam jest wydatkiem proporcjonalnym do, nie wiem, taniego, starego notebooka w Polsce. Można iść dalej i porównywać ceny paliwa i płakać mocniej XD
  • Odpowiedz
  • 1
@Shatter: w de przy 168h pracy na magazynie bez zmian żeby dostać te 10e na rękę to musisz zarobić ok 2300e brutto, co daje 13,80e/h. Znam tu ludzi który nawet tyle brutto nie zarabiają, a siedza tu już troche czasu. Tutaj też paliwo kosztuje już 2e. Mieszkanie za darmo też nie jest. No chyba że mówisz o 10e brutto to luzik. To to dostaniesz na każdym rogu
  • Odpowiedz
@Shatter: > ja w ciagu roku zmienilem prace dwa razy, zarobki niemalze podwoilem i dalej jest średnio (z 4,4k brutto na 8k brutto). Budzet domowy ponad 10k, a i tak trzeba ku*** oglądać każdą złotówkę dwa razy.

@kimunyest95:
Jak za 10k w Polsce kiepsko Ci się żyje to obawiam się, że na zachodzie też nie poszalejesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kimunyest95:
Rzecz w tym, że chociaż na zachodzie zarabia się lepiej, to i życie jest dużo droższe, a tym, co realnie wpływa na poziom życia jest waluta- jak zaoszczędzisz np 20% wypłaty w Niemczech to będzie to zupełnie inny kaliber pieniędzy niż jak zaoszczędzisz 20% w Polsce. Tyle, że jak się jest rozrzutnym to nie robi to większej różnicy ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@Errad: jakie tam dużo droższe? Przelicz sobie wypłatę danego pracownika w Polsce i w Niemczech czy innej Holandii na produkty określone produkty, że tak powiem. Ile kupisz litrów ropy, ile kupisz telefonów, ile kupisz "koszyków zakupów" i zobaczysz jaka jest ogromna różnica.
Ja obecnie ze swoją różową mamy wspólnie dochód na poziomie około 8k na rękę, nie licząc żadnych premii. Niebawem powinno to pójść trochę w górę. Nie mamy nawet
  • Odpowiedz
@Shatter:
Droższy jest wynajem mieszkań, ubezpieczenie, paliwo, żywność, komunikacja miejska itd itp.
Na przykładzie Holandii:
OC(w Holandii nazywa się to bodajże WA) to od 120 EUR/msc w górę, podstawowe ubezpieczenie na życie to ponad 100 EUR. No i dochodzą jeszcze płatne parkingi, podatek drogowy itp.
Poza tym na przykład bilet do kina kosztuje 11+ EUR.
Jak zdarzyło mi się pojechać komunikacją miejską do pracy to płaciłem 8-12 EUR za dzień, a ładowarkę w markecie
  • Odpowiedz
@Errad: Ale z czapki dane wyjąłeś xD Ceny za mieszkanie na zachodzie jak za fajne 3 pokoje (chyba, że z mediami), a w Polsce jak za kawalerkę w mieście powiatowym (bez mediów), gdzie 3500 netto to dobra wypłata xD
200 zł to ja za paliwo płaciłem jak dojeżdżałem do pracy w 2019
Ale nawet abstrahując od tego, że dane podałeś z czapy (np to żarcie droższe 2,5 raza), to koniec
  • Odpowiedz