Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jestem junior programistą i kilka miesięcy temu zacząłem pracę w nowej firmie. Jest to moja pierwsza firma ze scrumem i estymacjami, w pełni zdalnie i nie rozumiem 1 rzeczy: estymacje zespołu są mega wysokie.
Głupia zmiana wielkości buttona zgodnie z layoutem czy prosty pop up to estymacje przekraczające 20 godzin. Te bardziej zaawansowane zadania to zwykle cały sprint. Tylko ja prawie wszystkie zadania jakie dostaję w zwykle w 1/4, maksymalnie połowę tej estymacji, podczas gdy inni wykorzystują czas w pełni. Na code review nikt do mojego kodu nie ma zastrzeżeń, błędów za dużo do mnie nie wraca, a jak porównuję mój kod z innymi to nie widzę żeby czymś szczególnym się różnił. Więc jakim cudem osoby które mają po 10 lat doświadczenia w programowaniu robią zadania wolniej ode mnie?

Rozmawiałem z kolegami z zespołu, nikt mi nic konkretnego nie powiedział, odpowiedzi typu "jesteś zdolny" jakby z ironią. Gadałem o tym z PMem i powiedział że też go to dziwiło, ale jest tak od kąd zaczął prace. Czyżby cały zespół się po prostu obijał i korzystał z tego że firma akceptuje taki stan rzeczy? Liczą że się połapie i też będę pracować tak jak oni? A jeśli to nie to, to czego ja nie robię co robią lepsi ode mnie?

#programowanie #pracait #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61ff0ce63be9540a5d0231ed
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
  • 139
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zgadzam się z wami. Byłem osoba, która robiła ponad normę i z perspektywy czasu było to frajerstwo.

I tera ale

To ze zbyt nisko nie opuściłem poprzeczki, sprawiło ze to nie był totalnie zmarnowany czas. Trochę jak inwestycja w przyszłe miejsce pracy.

@slime_mold
  • Odpowiedz
jakim cudem osoby które mają po 10 lat doświadczenia w programowaniu robią zadania wolniej ode mnie

@AnonimoweMirkoWyznania: xD

jak w każdej pracy są osoby, które mają płacone za godzinę, są takie co mają płacone za wykonane zadanie i trzeci typ jak Ty, którzy mylą te dwa pierwsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dobrze, że chcesz pracować, ale awanse i premie nie są przyznawane za to jak dobrze
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania ale jesteś osioł, jak chcesz z---------ć to z---------j. Teraz dla ciebie liczy się "rozwijanie", poznawanie nowej technologii, nie stać w miejscu i inne p--------y. A seniorzy chcą po prostu pracować, mają już rodziny, dzieci, chcą w spokoju wykonywać swoje obowiązki a nie na wyścigi. Może też dojdziesz do tego etapu, pewnie teraz myślisz że wszystko możesz, n---------ć kod non stop, szybko, robić jak najwięcej w opór. Zobaczysz życie cię szybciutko
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Z każdą pracą w it korpo potem CI z-----------e z----------ą za 2/3ech a pensje mają podobno lub lekko wyższą ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale się rozwijają bo robią więcej i potem s---------ą do lepiej płatnej roboty, bo szczerze? Jak się ktoś za bardoz nudzi w robocie a moze w innej zarabiać więćej i robić to samo, albo więcej=ale się rozwijać i skillami i expem i
  • Odpowiedz
nie kombinuj młody, w życiu chodzi o to żeby zarobić ale się nie narobić. Jak będziesz fikał to cię koledzy powinni naprostować żebyś nie psuł teamu.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: czasami są taski które z zewnątrz wydają się pierdołą ale potem się okazuje że trzeba przejrzeć strasznie dużo kodu i rozkminić co i jak działa zanim będzie można tą pierdołę ogarnąć. Nieraz już tak miałem że tydzień pracy kończył się napisaniem dwóch linijek kodu.
  • Odpowiedz
Rozmawiałem z kolegami z zespołu, nikt mi nic konkretnego nie powiedział, odpowiedzi typu "jesteś zdolny" jakby z ironią.

@AnonimoweMirkoWyznania: przecież jak jesteś nowy, to nikt ci tego wprost nie wyjaśni, na zaufanie trzeba trochę czasu. Zresztą ta odpowiedź już wiele mówi, nie warto być nadgorliwym
  • Odpowiedz
  • 11
@AnonimoweMirkoWyznania: Przepraszam, ale jeśli w godzinę dodajesz buttona, to widać, że jesteś junior. Po prostu na początku nie dostrzega się całości wymaganej pracy. W webdev na pierwszy rzut oka wygląda to na dodanie . Ale kiedy już masz ten przycisk i nawet on działa, to trzeba napisać na to jakieś testy, sprawdzić zachowanie na różnych wielkościach ekranu, sprawdzić czy screen readery poprawnie się zachowują, może i dopisać jakąś dokumentację, ktoś
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: pamiętaj, że estymacja o 100% więcej niż potrzebujesz jest całkiem optymistyczna. Zawsze dolicza się te 200% do tego co ci się wydaje, że coś ci zajmie. Czasami nawet 300% by nie było zdziwienia jak natrafisz w pewnym momencie na ścianę (np. jakiś blocker bo jakaś integracja się wysrywa a do tego nie ma dokumentacji)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania nabierzesz doświadczenia to zobaczysz, że kiedy wyestymujesz coś "bez górki" i cos pójdzie nie po Twojej myśli nawet nie z Twojej winy, albo coś było niemożliwe do przewidzenia przed zaczęciem pracy, to pierwszy przyleci ten sam PM co się nie zna i będzie Ci siedział na głowie, bo to Ty powiedziales że zrobisz coś w te 10h a robisz 20. Zmierzam do tego że najwieksza wartość płynie z tego że
  • Odpowiedz