Wpis z mikrobloga

Przeprowadzka Developera Do Innego Kraju – Czy To Takie Trudne?

▶️ Z pewnością niełatwe! Zwłaszcza, że każdy z nas ma inną sytuacje i rzeczy które bierze pod uwagę!
▶️ Jeśli chcesz zobaczyć na co zwracałem uwagę, oraz co motywowało mnie do podjęcia niełatwej decyzji to koniecznie zobacz mój ostatni materiał vlogowy.
▶️ Opowiadam również o tym dlaczego nie warto się bać, oraz co zrobić, aby strach nie blokował nas przy podejmowaniu decyzji.
▶️ Napisz w komentarzu o czym chcesz usłyszeć w kolejnym materiale!

#programowanie #naukaprogramowania #java #informatyk #ciekawostki #jvm #byczazagroda #framework #kariera #springboot #git #github #it #rekrutacja #programista #hr
SoftBull - Przeprowadzka Developera Do Innego Kraju – Czy To Takie Trudne? 

▶️ Z p...
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zarabiając 2400 euro netto w Austrii i w Polsce, to w Polsce zapłaciłbym 4000 zł

@bajtel: fakt, ale 2400 euro to są niskie zarobki w IT. Junior zarabia tyle. Ale fakt że kwota wolna bardzo pomaga młodym osobom na starcie. Szczególnie jak dwie osoby zarabiają te 2400. Za 4800 EUR czy GBP, można żyć bardzo komfortowo na zachodzie. I bez stresu, bo jesteś juniorem i masz w------e.
  • Odpowiedz
@bajtel: ale ten wykres to jest średnia a nie dla informatyków. Informatyk w Polsce płaci 12% ryczałtu ewentualnie 5% IP boxa - no chyba ze lubi to na etacie płaci około 45% - tak samo jak w UK. przy zarobkach w UK 20k rocznie (próg nędzy moim zdaniem) może są troche mniejsze podatki ale w IT nikt tyle nie zarabia.
  • Odpowiedz
No i oczywiście USA - poniekąd raj dla specjalistów IT.

@bajtel: Znaczy się co, gdzie w krajach starej Unii lub w USA zarabiając kilka lub kilkanaście średnich krajowych możesz płacić 12% podatku ryczałtowego lub 5% IP BOX-a?
  • Odpowiedz
80-120 USD na godzinę.

@bajtel: Podziel na pół, bo podatki i opieka zdrowotna, potem na drugie pół za względu na koszty życia i mieszkania w fajnych miejscówkach. I co Ci z tego eldorado zostaje?
  • Odpowiedz
@SoftBull: o, znowu będzie o tym że nie możemy kupić mieszkań bo Ty je kupiłeś tylko po to żeby cenę wywindować. No to zostaje najem od Oskara Deweloperskiego i wysyłanie przelewów na konto jej Oliwii Instagramerskiej
  • Odpowiedz
2400 e netto w AT to chyba taka normalna wypłat

@bajtel: W EUR nie wiem, ale nie wydaje mi się. W UK 2400 i to w funtach, zarabia junior. A potem zarobki idą w górę. Sufitu w zasadzie nie ma.

No i branża IT nie jest tak wysycona jak w Polsce. Tu nikt nie z--------a 12 godzin codziennie na 100%. Raczej 8 godzin na 50%. nie ma takiego ciśnienia, bo
  • Odpowiedz
Od 7 lat pracuje w Norwegii jako DevOps, wczesniej tez developing. I jak juz kto pisal wyzej, jak zarabia sie sporo do wpada sie w wyzszy prog podatkowy. Ja place 46% wiec jest to dosc duzo, w sumie zarabiajac kiedys rocznie mniej, netto mialem nie tak duzo mniej jak mam teraz :-) Mieszkam w duzym miescie wiec wydatki sa na wyoskim poziomie, od mieszkania, rachunkow, parkingi, autobus, przedszkole, jakies ubezpieczenie wozu, bramki
  • Odpowiedz
@bajtel: No i nie zapomnij, żez 6k pójdzie na samo ubezpieczenie zdrowotne, czego nie masz w tym kalkulatorze. I to wcale nie oznacza, że nie będziesz płacił słono za leczenie, bo ubezpieczeń, które sfinansują CI 100% leczenia po prostu w USA nie ma.
  • Odpowiedz