Wpis z mikrobloga

tl;dr p--------e jest żyć w tym kraju gdzie bez auta umrzesz a utrzymanie auta kosztuje Cię 1/5 rocznej wypłaty xD

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł

Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.

#motoryzacja #samochody
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Niebadzlosiem: doskonale cię rozumiem. Mieszkam można powiedzieć na obrzeżach Lublina, do granicy miasta (gdzie znajduje się osiedle z zatoczką trolejbusową, a nie jakiś przystanek na Wypizdowie Dolnym Drugim) mam jakieś 3km. Busów w okolice centrum brak, miejskie nie dojeżdżają, tylko to co jeździ z Chełma/Zamościa/Hrubieszowa. Jak dojeżdżałem do liceum busami, potem przesiadka w miejski, podróż ok 13km zajmowała mi bagatela póltorej godziny, natomiast autem - krwiożerczym cinquecento w lpg <20
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@curator: to ja lubię w upały nawet, dookoła Czorsztynskiego jeziora przy 25* bardzo milo wspominam. Poniżej 15 na rower nie wsiadam. Jak jeszcze wieje w twarz zimny wiatr 0 frajdy dla mnie :P
  • Odpowiedz
Do rocznych wydatków doliczyłeś też zakup opon, które wystarcza na jakieś 5 lat. To powinieneś podzielić.

@Shatter: Tak, powinien. Oraz do tego powinien dodać x% wydatku na wymianę rozrządu, który robi co kilka lat (no ale akurat nie było w tym roku), y% wydatku na nowy akumulator, z% naprawy czegoś tam, itd. W jednym roku kupi opony za 700zł, w drugim wyda 1000zł na remont, w trzecim 500 zł na
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: nie odbieraj niczego co napisze ofensywnie, ale ten watek to ladne zderzenie problemow przecietnego Polaka z banka czesci wykopu. Ty masz problemy jak masa ludzi - zadupie, do pracy daleko, zdrowie szwankuje, auto musi byc. Banka - przeprowadz sie, sprzedaj udzial, naucz sie programowac, zrob cos by zarabiac wiecej. Coz, moze czesc z tych porad ma sens, ale realia sa takie ze nie kazdy moze sie przeniesc do miasta
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem pewnie ktoś już napisał ale i tak mało wydałeś na samochód bo jakbyś miał jakikolwiek większy niemiecki samochód wyprodukowany po 2005 roku to byś na naprawy przez rok wydał dodatkowe 5 tys.
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: jak masz prysznic w pracy to polecam zainwestować w porządne ciuchy na rower i śmigać cały rok.
Ja mniej-więcej raz w tygodniu dojeżdżałem samochodem, bo i tak wtedy coś załatwiałem na mieście, a przy okazji wiozłem sobie ciuchy na przebranie na cały tydzień. A w pozostałe dni rower niezależnie od pogody. Najważniejsze były ciepłe rękawiczki, wtedy prysznic i można było zaczynać dzień. Było super i tęsknię za tym.
Teraz
ShortyLookMean - @Niebadzlosiem: jak masz prysznic w pracy to polecam zainwestować w ...

źródło: comment_1636193821GdEsL4aupTZAoRNzsVaj4B.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz