Aktywne Wpisy

Ksemidesdelos +50
W Ugandzie odkryto ponad 31 milionów ton rudy złota, w której znajduje się około 320 tysięcy ton czystego, rafinowanego złota. Szacunkowa wartość tego skarbu to aż 12 bilionów dolarów.
To odkrycie może całkowicie odmienić przyszłość gospodarczą kraju i umieścić Ugandę wśród największych graczy na światowym rynku złota. Jeśli zostanie mądrze wykorzystane, może przynieść ogromne inwestycje, tysiące miejsc pracy i dynamiczny rozwój infrastruktury.
Eksperci jednak ostrzegają - tak ogromne bogactwo wymaga przejrzystego zarządzania
To odkrycie może całkowicie odmienić przyszłość gospodarczą kraju i umieścić Ugandę wśród największych graczy na światowym rynku złota. Jeśli zostanie mądrze wykorzystane, może przynieść ogromne inwestycje, tysiące miejsc pracy i dynamiczny rozwój infrastruktury.
Eksperci jednak ostrzegają - tak ogromne bogactwo wymaga przejrzystego zarządzania
źródło: uganda
Pobierz
Chicoxxx66 +141
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
#motoryzacja #samochody
@Niebadzlosiem: xD
XD
@NaopaK: tylko ci się tak wydaje
@Shatter: Tak, powinien. Oraz do tego powinien dodać x% wydatku na wymianę rozrządu, który robi co kilka lat (no ale akurat nie było w tym roku), y% wydatku na nowy akumulator, z% naprawy czegoś tam, itd. W jednym roku kupi opony za 700zł, w drugim wyda 1000zł na remont, w trzecim 500 zł na
Ale tak, to jest skandal ile wszystko kosztuje
Ja mniej-więcej raz w tygodniu dojeżdżałem samochodem, bo i tak wtedy coś załatwiałem na mieście, a przy okazji wiozłem sobie ciuchy na przebranie na cały tydzień. A w pozostałe dni rower niezależnie od pogody. Najważniejsze były ciepłe rękawiczki, wtedy prysznic i można było zaczynać dzień. Było super i tęsknię za tym.
Teraz
źródło: comment_1636193821GdEsL4aupTZAoRNzsVaj4B.jpg
Pobierz