Aktywne Wpisy

mirko_anonim +10
✨️ Jak radzić sobie z trudnymi teściami? Ⓘ
Tldr: ojciec mojej dziewczyny mnie obraża, a dziewczyna ma to w dupie
Jestem z dziewczyną w związku od roku i zacząłem poznawać jej rodziców, a ona moich. Moi rodzice przyjęli dziewczynę bardzo pozytywnie i serdecznie, ale niestety jej rodzice, a szczególnie jej ojciec mnie nie polubił.
Okej, rozumiem że nie każdy musi mnie polubić, ale to co się odjaniepawliło to ja nawet nie...
Jej ojciec już na
Tldr: ojciec mojej dziewczyny mnie obraża, a dziewczyna ma to w dupie
Jestem z dziewczyną w związku od roku i zacząłem poznawać jej rodziców, a ona moich. Moi rodzice przyjęli dziewczynę bardzo pozytywnie i serdecznie, ale niestety jej rodzice, a szczególnie jej ojciec mnie nie polubił.
Okej, rozumiem że nie każdy musi mnie polubić, ale to co się odjaniepawliło to ja nawet nie...
Jej ojciec już na

pogodny_mis65 +83
Rozwalił mnie ostatnio mój wujek na chrzcinach. Rodzicami dziecka byli weganie i na obiad podano stek z kalafiora, a on tak spojrzał i powiedział do żony głosem paździocha „A co to za g---o..” xD I miał w sumie racje. #gotujzwykopem #jedzenie

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
#motoryzacja #samochody
@Niebadzlosiem: szkoda, że teraz olej droższy od paliwa
źródło: comment_1636127432A4Jms2DXuXZXiLd59Rmqea.jpg
PobierzCieszę się, że pomogłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_16361275497CK2nTWazkBDbOYliyNNxK.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
problem solved
Potem sobie uświadomiłem co o-------m xd
Wymiana filtrów i oleju 200zł
AC i OC 2700zł.
Paliwo 400zł miesięcznie.
Czyli wychodzi 7700zł na rok. Czyli około 650zł na miesiąc gdzie bilet miesięczny wyszedłby 150zł (-‸ლ)
Do tego jeszcze dojdą jakieś drobne naprawy.
Komentarz usunięty przez autora
Sam jestem z raczej aglomeracji ktora, zeleżnie od miejsca, jest od jako-takiej skomunikowanej, do bardzo dobrze działającej, w tym autobusów, tramwajów i pociągów, więc temat może być dla mnie obcy. Słyszałem o nim chociażby w kontekście USA i Kanady, gdzie nawet w miastach musisz mieć samochód. Ludzie tracą nawet 1/3 (!) życia w korkach, na dojazdach; nigdzie nie da się dojść z buta, a jak nie
Auto jest potrzebne tylko dlatego, żeby różowa nie odkryła w tobie incelizmu. Każdy facet bez auta = incel dla różowych
A co do pociągu to zobacz zamiast jechać 30 min samochodem to możesz pospać 30 min w pociągu plus masz dwa zdrowe spacery. A jak nie zaśniesz to zjesz sobie tam śniadanie, albo przejrzysz internet czy co tam robisz od rana. To jest oszczędność czasu ;)
XD