Wpis z mikrobloga

tl;dr p--------e jest żyć w tym kraju gdzie bez auta umrzesz a utrzymanie auta kosztuje Cię 1/5 rocznej wypłaty xD

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł

Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.

#motoryzacja #samochody
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

20km to nie tak daleko :D

@Niebadzlosiem:
No ja mam 2,5km, mieszkam w mieście wojewódzkim. Szkoła dla dzieciaków 500m, piłka dla syna 500m, szkoła muzyczna córki 3km, praca żony 500m.
Wiem że nie zawsze tak się da ale do tego trzeba dążyć, tak żeby mieć wszystko blisko a nie tracić co najmniej 1h dziennie na dojazdy.
  • Odpowiedz
Ciekaw jestem jak miastowi sobie radzą jak coś większego się kupuje albo jak robi zakupy w markecie?

@Niebadzlosiem: jeździmy tam autem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak poważniej to teraz są zakupy online i nawet za darmo dowiozą do domu
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: passata sie zachciało 1.9 tdi marke premium ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety znam twoj ból, prawie wcale nie jeżdżę autem, a wydaje po 700zl na paliwo miesięcznie, dlatego uruchamiam samochód tylko jak jest to konieczne, czyli do pracy. Cała reszte jezdze sobie rowerem, ale lubie rower, wiec tez sprawia mi to przyjemność. Nie ma tragedii w polsce, ale przy zarobkach 5k na rękę nie stać
  • Odpowiedz
@NaopaK: przykłady z trójmiasta: dojazd mojej kobity autem do pracy i powrót razem dziennie 1g30m średnio. Dojazd komunikacją 2,5-3h. Znajomek śmigał sobie do pracy autem też jakieś 1,5h w obie strony ale z racji, że go wyszło paliwo 800zł to przesiadł się na komunikację, dojazd do pracy 1,5h powrót 2h. Powodzenia.
  • Odpowiedz
Wystarczy znaleźć pracę bliżej w takim razie, albo zdalną

@NaopaK: noooooo, wystarczy, przecież jest tyyyyyyyyle pracy za dobry hajs, wystarczy wyjść z domu nie?
  • Odpowiedz
opon nie kupujesz co roku

@Smasher69: ale argument. Tak samo co roku nie wymienia rozrządu, nie wymienia hamulców, nie naprawia zawieszenia, nie wymienia akumulatora, nie naprawia tłumika, itd. Jednym słowem - auto kosztuje tylko przegląd roczny, filtry i to co wlejesz. Serio?
  • Odpowiedz
Passat jest relatywnie drogi w utrzymaniu, polo w gazie generowałoby dużo mniejsze koszty.
Inna sprawa, że dojazdy do pracy można łączyć, często ze wsi parę osób jedzie do tego samego miasta do pracy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Niebadzlosiem: oj tak, z----e się w tym aucie DOSŁOWNIE wszystko, a nie coś w silniku. Zmieniać olej co 10 000, świeczki co 50k, teraz mam jeszcze listwę świec zmienić i tyle. Psuło się sterowanie turbo, rozbiłem miskę olejową, męczą się termostaty, czujniki, chłodnice, drzwi skrzypią, zawieszenie też się wyrabia, a w silniku totalne 0 napraw. Jak był klejony 20+ lat temu silnik z głowicą, tak to jeździ nadal (oczywiście 0
  • Odpowiedz
@Niebadzlosiem: może zamiast nam pokaż to szefowi i powiedz, że chcesz 4 na rękę. Bo jak nie to masz na jego miejsce kilku innych szefów. Trochę dramat. Ale z drugiej strony zawsze są jakieś koszty stałe w życiu. Czy to mieszkanie, czy auto, czy taksówki. Jakby było ciut cieplej w tym kraju to bym polecił kupić skuter. Ale jednak auto praktyczniejsze. Skoro jesteś mobilny to szukaj lepszej pracy - może
  • Odpowiedz