tl;dr #!$%@? jest żyć w tym kraju gdzie bez auta umrzesz a utrzymanie auta kosztuje Cię 1/5 rocznej wypłaty xD
A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu. No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu. Wydatki konieczne: Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5 Ubezpieczenie OC 630zł Razem wydatki konieczne = 5327 Wydatki utrzymaniowe: Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł Filtry, olej 180zł Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299 Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł % posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
@Niebadzlosiem: fajnie masz, pasek się nie #!$%@?ł. Ja w skodunii z analogicznym silnikiem (tylko 90 km) za same 2 kpl opon + zapasówka i odnowienie felg zapłaciłem prawie 3 koła. Nie mówiąc o podmiance hamulców, zawieszenia, 2 awariach (#!$%@? miski olejowe) + zmianie przedniej chłodnicy. Auto bez klimy, więc latem jest ciężko i chce to zmienić.
Dobrze, że Pastuch sam jeździ i nie wymaga pomocy.
@Niebadzlosiem: 125k byś miał, to mało? Za 200k masz mieszkanie w mieście wojewódzkim, ale nie w Warszawie
@NaopaK: jakie miasto? U mnie w powiatowym poniżej 250k nie kupisz a mowa o Polsce B. W Warszawie czy innych podobnych aglomeracjach to powyżej 3k zarobisz ale przyjedź do Polski powiatowej to już tak różowo nie jest. Nawet Lublin nie jest dobry zarobkowo. @Niebadzlosiem: Mirek mam to samo. Utrzymanie
@Niebadzlosiem kiedyś podsumowałem to u mnie wyszło z 4k rocznych kosztów bez paliwa i amortyzacji.
Samo paliwo to liczę jak koszt dojechania w dane miejsce i z reguły wychodzi taniej niż komunikacją miejską (w mieście 2 * 3.60 za bilety autobusowe to ponad litr paliwa więc jakieś 15km, dalsze wyjazdy wychodzą podobnie jak pociągiem dla dwóch osób). Także to mnie tak nie boli.
@Smasher69: Trafna uwaga. Jednak nie policzył jeszcze klocków i tarcz. Nie uwzględnił żadnej awarii, oleju w skrzyni, filtru paliwa, akumulatora, żarówek, no i utraty wartości pojazdu (nie wiem B5 podchodzi pod tę kategorię).
@Niebadzlosiem: polecasz passata? mam zamiar za 3-6 miechów ten sam egzemplarz kupić jako pierwsze auto. Tak na rok powiedzmy i wymienić na cos lepszego
@Niebadzlosiem przepraszam co byś chciał w biednym kraju? Gdyby nie PiS to może dzisiaj wydawałbyś 1/10 tego na auto, ale nigdy się tego nie dowiemy. PiS nas cofnął i blokuje nas tak samo jak kościółek patrz zakaz aborcji.
Wez też pod uwagę, że płacimy więcej za żarcie i środki czystości niż kraje rozwinięte.
Jako, że są zarzuty i jest oczernianie mnie, że rzekomo nie jestem Polakiem tylko ruskim to wrzucam dowód, że oczerniający mnie ludzie się mylą. Wszelkie nieodpowiednie komentarze szkalujące będą usuwane. #ukraina #rosja #wojna #wykop
A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
#motoryzacja #samochody
Auto bez klimy, więc latem jest ciężko i chce to zmienić.
Dobrze, że Pastuch sam jeździ i nie wymaga pomocy.
Intensywnie myśl nad mieszkaniem w okolicy pracy. Zaoszczędzisz czas a może i pieniądze!
Paliwo 1.90€ za litr = 4150 rocznie
Stacja kontroli pojazdów = 150€
Ubezpieczenie OC 58€ miesięcznie = 700 rocznie
Podatek drogowy: 60€, rocznie
@NaopaK: jakie miasto? U mnie w powiatowym poniżej 250k nie kupisz a mowa o Polsce B.
W Warszawie czy innych podobnych aglomeracjach to powyżej 3k zarobisz ale przyjedź do Polski powiatowej to już tak różowo nie jest. Nawet Lublin nie jest dobry zarobkowo.
@Niebadzlosiem: Mirek mam to samo. Utrzymanie
Samo paliwo to liczę jak koszt dojechania w dane miejsce i z reguły wychodzi taniej niż komunikacją miejską (w mieście 2 * 3.60 za bilety autobusowe to ponad litr paliwa więc jakieś 15km, dalsze wyjazdy wychodzą podobnie jak pociągiem dla dwóch osób). Także to mnie tak nie boli.
Ale koszty stałe plus świadomość, że za kilka
@Amfidiusz: W Holandii istnieje bardzo dobrze rozwinięty transport publiczny oraz infrastruktura rowerowa.
Gdyby nie PiS to może dzisiaj wydawałbyś 1/10 tego na auto, ale nigdy się tego nie dowiemy.
PiS nas cofnął i blokuje nas tak samo jak kościółek patrz zakaz aborcji.
Wez też pod uwagę, że płacimy więcej za żarcie i środki czystości niż kraje rozwinięte.