Aktywne Wpisy
wonziu1 +138
Piracka wersja hogward Legacy bez denuvo działa 50% lepiej. Soja wypita? Robaki zjedzone? Bardzo kochacie korporacje?
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
TrudnyMinus +40
Krótkie podsumowanie wojny:
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
Z Wikipedii : Geneza kryzysu z 2008.
Coś to komuś przypomina?
#gielda #stopyprocentowe #ekonomia #kryzys
#nieruchomosci
@DexterFromLab: No tak, odpowiedź jest jedna: nazywa się to: CHCIWOŚĆ, a ta nie ma granic.
A wszystkim objawiającym się kryzysu polecam zapoznac sie z sytuacja Evergrande( ͡° ͜ʖ ͡°) @Nigdy_o_to_nie_prosilem:
Dla tych co nie bardzo odnajdują się w świecie finansów, "Big Short" objaśni najważniejsze kwestie nawet z nawiązką. Dostępny obecnie na Netflixie.
Może więc być tak, że inflacja będzie faktycznie przejściowa wtedy niskie stopy zostaną z nami na dłużej. Masz też jakieś
Jesli chodzi o Polski rynek hipoteczny to ostatnie lata to historyczne rekordy w zaciąganiu kredytów, z tego co kojarzę zarówno nominalnie jak i liczbowo i nie zanosi się na zwolnienie tempa
1. Jeśli ktoś kupuje na kredyt to kredyt jest tani
2. Jeśli ktoś kupuje za gotówkę to jako lokata kapitału (brak alternatyw inwestycyjnych w postaci lokat, obligacji itp)
Czy obecnie występuje brak podaży, gdzie czytam że oddajemy historyczne ilości mieszkań? Wątpię.
Po drugie w pierwszym roku obligacje nie są indeksowane inflacja, maja smieszny zwrot najczesniej w okolicy 1-2%, wiec aby odrobić
Mamy do czynienia z bańką. Ludzie rzucili się na nieruchomości - dosłownie.
Wykres ceny transakcyjnej m2 dla rynku pierwotnego i wtórnego z NBP aktualne na I kw 2021r. Z drugim kwartałem ostro się spóźniają
Umiesz czytać w ogóle wykresy? Przecież szarymi słupkami masz zaznaczoną sprzedaż kredytów i na dole skali poszczególne lata... A że wykres pochodzi z kwietnia, to do kwietnia poprzedniego roku został porównany...
Jakiej tezie? Twojej? Kolega wyżej poprosił o wykres to mu puściłem...
No to już nie mnie powinieneś wołać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawołaj OPa, niech się broni i wyjaśni.
Aktualnie malo kto kupuje mieszkania pod inwestycje, a raczej jest to zmiana miejsca zamieszkania lub zakup mieszkania dla dzieci/wnuków.
Sytuacja nie jest podobna nic a nic do tej z 2008. Większość mieszkan kupowana
Ale uwierzcie mi, tak jak napisałem, banka jest tedy kiedy jej nie widać jak w 2006-2008:)
I powotrze jeszcze raz - centy materiałów nie spadna, deflacji nie będzie.
Spodziewajmy
@Kreation: tylko, że obligacje indeksowane są oficjalną inflacją. Realna jest wyższa, więc wciąż będzie się pod kreską.
FED, ECB i Polska powoli zaczna schladzac gospodarke (niskie bezrobocie, duzy popyt, ujemne rzeczywiste stopy procentowe). W przeciagu 2-3 lat dojda do poziomu 2-3% stopy referencyjnej. W miedzy czasie wyhamuje inflacja, kredyt stanie sie drozszy co wyhamuje popyt na nieruchomosciach. Troche to zbije ceny, Janusz jeden z drugim jak zobacza, ze maja na
A) niektórzy pojda do innego banku zmienic kredyt i dostana mniejsze oprocentowanie
B) dla nowych kredytobiorców będą nowe oferty i zmniejsza marzą
Dodaj do tego plany z nowego ladu :)
Wtrącę się w dyskusje, bo mi tutaj dużo nie pasuje. Chcesz powiedzieć, że jak kupisz mieszkanie za np. 300k, a będą je mogli sprzedać za 200k i jeszcze nikt nie będzie chciał kupić, a ty spieniężyć inwestycji, to nie będzie cie boleć, tylko dla tego, że straciłeś samą gotówkę? ( ಠ_ಠ
Jeśli znormalizuje sie polityka pieniezna i mieszkania chociazby przestaną drożeć, a Janusz z milionem na koncie zobaczy, że
Napisalem również ze większość ludzi ma bardzo dobre zabezpieczenie przed większym udziałem utrzymania mieszkania w budżecie domowym. Ile % musiałoby utrzymanie pójść do gory zeby ludzi nie było stać na wakacje? Chyba trochę przesadzasz.
Ceny materiałów nie spadły, jedynie niektóre sie ustabilizowaly. Dalej beda wzrosty, każdy producent to sygnalizuje. Zobacz drewno czy stal.
Plastik sie trzyma:)
A realna inflacja wygląda tak, że dla jednych jest wyższa a dla innych niższa. Nie ma czegoś takiego jak realna inflacja bo to indywidualny wskaźnik
Na dole masz wykresik. Stary i dotyczy rynku wtórnego ale możesz winić jedynie NBP o brak aktualnego, bo się spóźniają. Z niego wynika, że prawie połowa kupowanych mieszkań to inwestycja a z tej połowy inwestycyjnej, jakieś 35% jest w jakiś sposób kredytowana. Trochę się to nie spina z Twoją narracją.
Ludzie ktorzy nie maja oszczędności watpie zeby doatali kredyt. Napisalem wyzej jak ciezko bylo mi dostac kredyt, a co dopiero komus kto nie ma oszczędności, ni3 sugerujesz chyba ze ci ludzie bez oszczednosci pakowali się w kredyt?
Przyznałem racje ze drewno spadlo, stal sie trzyma i plastik sie trzyma, ceny energii maja pojsc jeszcze w gore.
Już nawet PSB podaje inną "inflację" na nieruchomości, a dokładniej materiały budowlane, co powinno coś więcej statystycznemu zjadaczowi chleba odpowiedzieć.
Prawy i pokaż obraz. Wykop zmniejsza.