Coś mi się z autem dzieje niedobrego (Corsa C 1.0), czasami jak odpalam, to nie wchodzi normalnie na obroty, tylko poniżej 500, a silnik trzepie całym samochodem, po czym po chwili gaśnie, nie reaguje wtedy na wciskanie gazu, po prostu chwilę się dusi i gaśnie, wcześniej ten temat trochę zignorowałem, bo zdarzało się to bardzo rzadko, dziś za piątym razem dopiero odpalił normalnie, już myślałem, że nigdzie nie pojadę. Ma ktoś pomysł, co może być powodem takiej sytuacji? Auto ma 168 000 przebiegu i ogólnie po za tym, nie ma z nim problemów. Obraz ściągnięty z internetu ;) #mechanikasamochodowa #corsa #opel #samochody
@Pangia: Mam wrażenie, że może mieć trochę mniej mocy niż wcześniej, ale przy tak słabym silniku, ciężko być pewnym, przejechałem tym autem już 40 000km i jak tracił moc stopniowo, to nie ma szans, żebym to zauważył. Swoją drogą przez te 40 000km jedyna awaria jaka mi się przytrafiła, to czujnik ciśnienia oleju, ktory w trasie wywalił mi cały olej i malo brakowało, żebym zatarł auto, czujnik 40zł, wymiana, klucz
@Pangia: Nie do końca w temacie, ale wtryski w zwykłej, wolnossącej benzynie tez potrafią paść- kumplowi Pug 407 odczuwalnie stracił sporo wigoru, wywaliło "antipollution system faulty" i okazało się, że wtryski padły, po wymianie wszystko hula aż miło. P.S. nie wiem jak w starych Oplach, w starych Fiatach masz normalnie silnik krokowy, więc nie tylko "chińskie skutery"
@kochamschabowe: Jutro ją podłącze do kompa prawdopodobnie, w wiosce, w ktorej teraz chwilowo mieszkam jest warsztat, widzę, że głównie bmw robią, ale może będą mieli do opla program, jak będę cos wiedział, dam znać :)
@Bad_Sector: U mnie były podobne problemy, zwłaszcza gdy było wilgotno. Rozwianiem okazało się dociśnięcie kostki od przewodu czujnika wału korbowego. Ale dłuuugo mi zeszło zanim do tego doszedłem. Wiec może akurat u Ciebie to trafi, dostęp do tej wtyczki od spodu nie jest trudny.
Zawsze mnie bawi to jak psiarze p------ą o tym, że nie ma czegoś takiego jak agresywna rasa psów i psy z natury nie są agresywne xD A bez dobrego wychowania taki pies zachowuje się gorzej od dzikiego zwierzęcia z lasu i potrafi zabić człowieka bez powodu xD #psiarze #psy
źródło: comment_1625590513NNqlBhHjh1X8wg5Ztzm5uk.jpg
Pobierz@Bad_Sector: jak jeździsz łagodnie (co jest dość normalne przy aucie które standardowo osusza bagnet oleju w 2500 km) to tak, warto tam zajrzeć
ostatni silnik z krokowcem to 1.2 w pandzie mk2 a przypominam że mamy 2021 rok
@Bad_Sector: Często w tych silnikach padają w ten sposób sterowniki silnika: http://www.vayer.pl/sterowniki.html
źródło: comment_16255994009yxtSqvyhIkJAi9ob3kq4V.jpg
Pobierz