Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Coś mi się z autem dzieje niedobrego (Corsa C 1.0), czasami jak odpalam, to nie wchodzi normalnie na obroty, tylko poniżej 500, a silnik trzepie całym samochodem, po czym po chwili gaśnie, nie reaguje wtedy na wciskanie gazu, po prostu chwilę się dusi i gaśnie, wcześniej ten temat trochę zignorowałem, bo zdarzało się to bardzo rzadko, dziś za piątym razem dopiero odpalił normalnie, już myślałem, że nigdzie nie pojadę. Ma ktoś pomysł, co może być powodem takiej sytuacji? Auto ma 168 000 przebiegu i ogólnie po za tym, nie ma z nim problemów. Obraz ściągnięty z internetu ;) #mechanikasamochodowa #corsa #opel #samochody
Bad_Sector - Coś mi się z autem dzieje niedobrego (Corsa C 1.0), czasami jak odpalam,...

źródło: comment_1625590513NNqlBhHjh1X8wg5Ztzm5uk.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@putinn: Właśnie komputerowi to ja bym nie ufał w tym aucie ;) Kilka lat temu włączył mi się "check engine", w tym aucie da sie sprawdzić błąd bez podłączania do kompa, "wypikało" mi problem z sondą lambda, po czym po jakimś czasie "check engine" zgasł i nigdy nie było problemu z sondą lambda ;) Ale sprawdzę, bo jestem teraz w delegacji i jak mi to auto klęknie w trasie, to
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: zawsze najpierw komp a potem diagnoza, bo bez tego to wróżenie z kuli.
Czy problem występował na rozgrzanym silniku/zimnym/bez znaczenia? Jest zawsze szansa, że to czujnik położenia wałka.
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: wtryski w takim aucie to będą tańsze od tej przepustnicy ;)

Sprawdź wtyczkę do przepustnicy, oczywiście zobacz czy filtr powietrza jest jeszcze żywy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Usted: Na rozgrzanym silniku, nie przypominam sobie, żeby coś takiego miało miejsce przy pierwszym odpalaniu. Za 6000km mam do wymiany łańcuch, ale zrobie to chyba wcześniej, bo auto na po trasie chodzi jak diesel i podobno to wina rozrządu, nie wiem, czy to moze mieć związek z tym co się dzieje. (?)
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: jeśli na rozgrzanym to tym większa szansa na problem z czujnikiem. Z plusów takie rzeczy często można wymieniac samemu, a jeśli nie chcesz to pierwszy lepszy mechanik Ci to ogarnie na bank niedrogo. Z minusów, to wydaje mi się, ze ten czujnik nie ma kodu błędu, czyli trzeba wymienić i dopiero jest wiadomo (ale w sumie mogę się mylić i tylko moje auto może tego nie mieć xd)
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: przepustnice niech ktos obejrzy kto się zna, tam nie ma skomplikowanych podciśnienie itp. Przepustnica elektroniczna, nie masz linki gazu i jak się zesrala to dlatego nie reaguje
  • Odpowiedz
  • 0
@putinn: Obadam jutro filtr powietrza, co prawda wymieniałem niedawno, ale ostatnio jeżdżę sporo po szutrowych drogach, gdzie często jak ktoś jedzie przede mną, to od pyłu świata nie widać, może się zapchał już.
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: miałem podobnie w starej hondzie, najpierw sprawdź czujnik temperatury silnika, mógł się np. poluzować i przez to nie trzyma obrotów, jak nie pomoże to dalej świece i kable do wymiany
  • Odpowiedz