Wpis z mikrobloga

Problem numer 1 #programista15k w 2021: jak dalej płacić realnie 0,4% dochodu na NFZ, ale zachować dostęp do NFZ, żeby w razie nowotworu, przeszczepu, wypadku, choroby dziecka dostać kilkaset tysięcy złotych na leczenie od osób uczciwie płacących swoją procentową składkę.

#podatki #socdem
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fizyk20: Oho, kolejny zwolennik pogłównych podatków. Umowa społeczna całego rozwiniętego świata jest taka, że zrzucamy się procentowo. PIT i CIT są wszędzie w procencie od dochodu. Sprawiedliwość nie jest wtedy, gdy zarówno osoba zarabiająca 1500zl, jak i 150k zł płacą na państwo po 3000zl.
  • Odpowiedz
Chcesz to i porównaj z nie wiem 10k na UOP wyjdzie ci fakt, że 2x więcej ale to różnica kilkudziesięciu zł miesięcznie

@krzysiek944: 10k brutto na UOP - suma składek i PIT 4908 zł
15k na JDG - suma składek i PIT max 3700 zł (zakładając zerowe koszty, zero odliczenia VAT, brak ulgi IP Box)

chyba ktoś próbował nim zostać, ale nie pyklo i
  • Odpowiedz
@smyl: Yhym czyli mowa o składkach zdrowotnych, więc sobie wziąłeś wszystkie składki żeby ładniej wyglądało i to jeszcze jak się wpadnie w 2 próg na uop. Przecież na jdg świadomie się płaci niższe składki na emeryturę i się z tym liczy że się jej nie dostanie lub dostanie minimalną.
Jak tak się czepiasz programistów na jdg to sobie możesz też zrobić wyliczenia dla progamistów na UOP którzy korzystają z KUP,
  • Odpowiedz
progamistów na UOP którzy korzystają z KUP, jeszze więcej powodów do wylewanie frustracji!

@krzysiek944: jdg się dużo bardziej opłaca, niż podwyższone kup ;]

mowa o składkach zdrowotnych, więc sobie wziąłeś wszystkie składki żeby ładniej wyglądało

Sama zdrowotna 15k jdg 382zl, 10k uop 777zl, 15k uop 1160zl (tyle trafia do NFZ)
  • Odpowiedz
@smyl: No to teraz będzie "sprawiedliwie". Każdy będzie płacił "tyle samo" tylko osoby na działalnościach zapłacą więcej, bo im z budżetu się nie dopłaci, żeby zrobić ulgi tak aby nie odczuły braku odliczenia składki zdrowotnej plus brak kwoty wolnej od podatku w przypadku liniówki.
To wtedy już będzie spoko jak ktoś na jdg będzie wpłacał do budżetu więcej niż statystyczna osoba na uop i wszystko cacy?
R-----------e są pieniądze na
  • Odpowiedz
osoby na działalnościach zapłacą więcej, bo im z budżetu się nie dopłaci, żeby zrobić ulgi

@krzysiek944: o jakich dopłatach mówisz? Przecież to osoby na JDG dostały w 2020 darmowe 5k zł + 3 miesiące bez składek + jak ktoś dobrze zaksięgował przychody, to dodatkowo 6k postojowego.

To osoby na JDG w czasie pracy z domu odliczają VAT + wrzucają w koszty internet, telefon, monitor, biurko, fotel, osoby na UOP płacą za to pełną
  • Odpowiedz
@smyl: daj mi progresowke, ale zagwarantuj, ze w kolejce bede mial pierwszenstwo a nie czekal pol roku w kolejce razem z ludzmi siedzacymi na zasilkach itp ;) fajnie wyciagac lape po kase ludzi, ktorzy zarabiaja wiecej.

Nie wiem czy wiesz jak wyglada wrzucanie w koszty biurka, internetu, fotela... bo tutaj to juz trzeba kombinowac z tym, ze masz biuro w domu a na to trzeba wyznaczyc u notariusza strefe w
  • Odpowiedz
@smyl: aa i co do IP Box, moi znajomy korzystajacy z tego i tak odkladaja ta roznice na konto, bo uwazaja, ze zanim minie chyba 5 lat to rzad stwierdzi, ze jednak im sie nie nalezy i trzeba zwracac wszystko wstecz, wiec nie wiadomo czy to nie pulapka rzadu ;)
  • Odpowiedz
No tak, każdy dostawał postojowe, to nie tak, że wtedy nie miał jak zarabiać

@krzysiek944: każdy dostawał darmowe 5 tysięcy złotych i 3 miesiące bez składek. 6k postojowego tylko ci, którym przychody spadły o 20%. Przecież napisałem "jak ktoś dobrze zaksięgował przychody".
  • Odpowiedz
@masaj: a co ja mam do tego, rozmawiamy o systemie, a nie o konkretnych osobach. Może ja jestem programistą 15k na IP Box
  • Odpowiedz
@smyl: Nie Ty nie rozmawiasz o systemie a komunikujesz ze programiści to złodzieje i żyją na koszt innych. Skoro tak to pokaz ile się dokładasz do budżetu a ja pokaże Cię ile ja się dokładam. I wtedy móżemy porozmawiać o systemie.
  • Odpowiedz
@pigularz: @masaj: dobra, dobra, w samym tym wpisie już były 2 narracje. Jak jestem na na UOP i płace dużo, to "wylewam frustrację", jak na JDG i IP Box i płacę prawie nic, to hurr durr sam się nie dokładasz ;]
  • Odpowiedz
@smyl: chcesz zobaczyć moje prawie "nic" na jdg ? Aktualnie płace 4x więcej niż jak byłem na UOP , dodatkowo wydałem na paliwo w tamtym roku 17 tys zł itp. Może zacznijmy od podstaw, kto utrzymuje kogo.
  • Odpowiedz
@pigularz: nie mówię, że Ty zapłaciłeś prawie nic, tylko programista 15k na IP Box.

13500 * 12 * efektywnie z 8% - 4000zl zwrotu NFZ - 5000zl bezzwrotnej dotacji covidowej = jakieś 340zl miesięcznie. Do tego dochodzi 9 miesięcy składek (3 darmowe bo covid).

Chyba się obaj zgadzamy, że to prawie nic ;]
  • Odpowiedz