Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oho, kolejny zwolennik pogłównych podatków.

@smyl: Nie, nie jestem zwolennikiem pogłównych podatków. Ale sugerowanie, że ktoś płaci mniej, bo płaci mniej procentowo, to robienie kurtyzany z logiki.
  • Odpowiedz
@smyl: jesteś typowym etatowym wyrobnikiem, który nawet nie wie, jakie podatki płaci. Geniuszu, na uopie są takie same zasady odliczania składki zdrowotnej, co na na JDG, przez co realnie płacisz pit niższy o połowę. Zobacz sobie dowolny kalkulator zarobków, zanim zaczniesz się wypowiadać na tematy, o których nie masz pojęcia, mimo, że dotyczą cię bezpośrednio.
  • Odpowiedz
@smyl: Jedyna różnica jest w naliczaniu składek. Przedsiębiorcy mają ryczałt, a reszta liniowo składkę zdrowotną, ale odliczają ją wszyscy od PIT w takim samym wymiarze - 7.75 z 9% składki pomniejsza podatek o tę kwotę. Realnie uopowiec płaci więc 1.25% składki zdrowotnej od swojego dochodu. Do czasu nowego wału oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smyl: Tak, no teraz to dokładnie widać jak mało wydajemy. Tu są skądinąd dwa "ale".
Pierwsze ale - jesteśmy biednym krajem. Jakby nie liczyć, to jesteśmy biedni. To bajki o bogatych co zarabiają 11 brutto - taaaa, za 11 brutto to żadni rentierzy z cygarem, nawet mieszkania 50m2 bez kredytu sobie nie kupią, tacy "bogacze". Noż istne Bezosy i Muski. Płacimy 9% pensji brutto, zwiększymy o jeden, dwa punkty procentowe
  • Odpowiedz
Pierwsze ale - jesteśmy biednym krajem. Jakby nie liczyć, to jesteśmy biedni. To bajki o bogatych co zarabiają 11 brutto - taaaa, za 11 brutto to żadni rentierzy z cygarem, nawet mieszkania 50m2 bez kredytu sobie nie kupią, tacy "bogacze".

@3kaski: no dobra, ale ja pisałem o nakładach na zdrowie w procencie do PKB. Polska - 4,3% polskiego PKB. Niemcy - 9,9% niemieckiego PKB. Nie pisałem, że mamy inwestować w
  • Odpowiedz
@smyl: Tylko że nakład liczymy od PKB, ale płacić składki będą "PKB per capita" czyli zwykli ludzie. A właśnie pod względem PKB pc jesteśmy dość nisko. Po drugie koszty leczenia są (pod względem kosztów) zbliżone - leki i sprzęt kosztują praktycznie tyle samo w całej Unii, personelowi też wiele mniej niż średnia unijna płacić nie możemy.
Ad dwa : tak, siedział na JDG i wykręcał z działalności blogowo edukacyjnej całkiem
  • Odpowiedz