Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Dlaczego jedni mają płacić 2000zł składki zdrowotnej a drudzy 300zł

Poniewież taki system jest globalnie najwydajniejszy i funkcjonuje w każdym rozwiniętym kraju.

@ekjrwhrkjew:

@pat1ryk: bzdura, najlepsza opieka medyczna nie jest finansowana progresywna składka a komercjalizacja usług
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu:

Uno: Większości "patologi 15k" miesięcznie wpłaca do budżetu państwa więcej niż Ty dostajesz od swojego pracodawcy netto. I pewnie wrzucanie większych podatków nie powodowało by takie oburzenie gdyby nie fakt że pieniądze te są pieniędzmi wywalonymi w błoto.

Dos: Nie wszyscy kombinują na odliczaniu VAT- to jest mniejsza. Jak szukasz branży która na każdym kroku dyma państwo to popatrz lepiej na budowlankę. Albo poproś o FVAT za wykonana usługę. ( ͡°
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl to ciekawa historia, ja po studiach informatycznych i z niewielkim doświadczeniem komercyjnym w Javie dopiero za trzecim podejściem znalazłem firmę, która dała mi szansę jako junior.. Więc widocznie Twoi znajomi to wybitne jednostki skoro sobie od tak branżę zmienili i ktoś ich zatrudnił.
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: jestem programistą ale ja miesięcznie zarabiam od 26 do 35 tys netto zależy ile mi się chcę pracować. I opcję widzę dwie sprzedaję wszystko w Polsce i uciekam z rodziną do Szwajcarii albo Stanów bo zawsze chciałem. Albo po prostu wykupuję jakąś upadłą fabrykę azbestu w Polsce i zatrudniam takich robaków jak ty i ich gnoje codziennie. Żarcik taki ale po prostu idę w inne biznesy gdzie łatwiej wyprowadzić
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: nie chce mi się wołać wszystkich, bo po co, ale serio - polecam niektórym kurs czytania ze zrozumieniem, bo to naprawdę przydatna w życiu umiejętność. Tutaj jak grochem o ścianę - byczki, ja jestem takim antypisowcem, że bardziej się nie da. Mój wpis jest apelem o to, żeby nie nazywać normalnych ludzi patologią, bo czujecie się lepsi dlatego, że klikacie w kąkuter, macie dacię w lizingu i nie macie
lysyzlombardu - @lysyzlombardu: nie chce mi się wołać wszystkich, bo po co, ale serio...

źródło: comment_1621110949SRkBcL8I6Fgi43JbCZp8lo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Dlaczego jedni mają płacić 2000zł składki zdrowotnej a drudzy 300zł, skoro każdy otrzymuję taką samą opiekę zdrowotną?

@ekjrwhrkjew: po odliczeniu od podatku to chyba nikt nie płaci 2iesiecznie. O czym piszesz? Efektywnie płacimy 1.25%?
  • Odpowiedz
@Emkacf: nie jesteś gorsza ale jak nie zacznie się rodzić więcej dzieci to nie będziesz miała emerytury i nie będzie miał się kto tobą zająć jak trafisz do szpitala.
  • Odpowiedz
@Dominias nie od razu ktoś zatrudnił, dwóch zaczynało jako testerzy, jeden pomagał za darmo, jeden przeszedl z grafika na testera a później programistę. Potrzebowali zazwyczaj około 2 lat żeby się pezebranzowic i zacząć zarabiać jako programiści. Widzę że nazywanie was samozwańcza elita ma swoje podstawy. Wam się serio wydaje, że programistami zostają tylko wybitne jednostki xD Nie mówię, że każdy debil jest w stanie się pezebranzowic ale litości, te historie o
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: mało tego mogę kupować cały czas Mieszkania na firmę i przepisywać darowizną je na żonę mamę tatę brata oni je sprzedawać i tak unikać podatków O XD pewnie tylko utrwali się podział na bogatych i biednych. Bogaci będą windować ceny wszystkiego bo będą uciekać od podatków a biedni jak nic nie mieli tak nie będą mieć. Xd
  • Odpowiedz
Dlaczego jedni mają płacić 2000zł składki zdrowotnej a drudzy 300zł, skoro każdy otrzymuję taką samą opiekę zdrowotną?

@ekjrwhrkjew: Bo ktoś musi wykonać pracę na jaką programista nawet nie spojrzy. Jak ci zachoruję gość, który wywozi śmieci, to jak szybko znajdziesz kogoś na jego zastępstwo? Zawody nisko-płatne są też związane z ryzykiem wypadku w pracy lub chorób związanych z wykonywanym zawodem. Ludzie mający dobrze płatne pracę po prostu korzystają z życia,
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@ekjrwhrkjew: no właśnie, dlaczego ludzie na jdg płacą tylko śmieszne 360 zł ryczałtu i mają takie samo prawo do ochrony zdrowia jak ktoś na uopie? Do tego 19% liniowego i wychodzi na to, że uopowcy utrzymują tych przebrzydłych prywaciarzy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz