Wpis z mikrobloga

• 1
@Snuffkin ooo, po takim opisie muszę to przeczytać ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Z resztą powodowany twoim wpisem sprzed kilku miesięcy kupiłem sobie "atomowe nawyki". Rewelacja ()
  • Odpowiedz
uczeniu się rzeczy niepraktycznych

@Snuffkin: Akurat tu zupełnie się nie zgodzę, znajomość i rozumienie sztuki są niezwykle istotne (a jakże często pomijane w edukacji) do zrozumienia świata. Gdziekolwiek podróżujesz, masz do czynienia z jakąkolwiek kulturą, literaturą z wyższej półki, filozofią czy estetyką w szerszym sensie, zrozumienie kontekstu, w jakim powstało dzieło sztuki, umiejętność odczytania zawartych w nim wskazówek, to wszystko bardzo pięknie się ze sobą łączy. Tym bardziej że nasza
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Snuffkin: mam tak z astrofizyką. Niesamowitą przyjemność sprawia mi, kiedy potrafię zrozumieć coś, co kiedyś było dla mnie abstrakcją.
  • Odpowiedz
@Snuffkin: Jeśli masz inspirację do tego, to możesz stworzyć serwer na diskordzie skupiony właśnie na czytaniu i omawianiu książek. Poniższa książka, poza traktowaniu o nadzwyczaj ciekawej grupie, ma również zastosowanie jako poradnik prowadzenia grup skupionych na kreatywności () Ostatni rozdział bespośrednio doradza w jaki sposób odnajdować/prowadzić/utrzymywać takie grupy; autorka doskonale zdawała sobie sprawę z tego, o czym pisze.

https://www.goodreads.com/book/show/26168976-bandersnatch
"C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien,
  • Odpowiedz
@janeeyrie: może trochę źle się wyraziłam - chodzi mi o rzeczy, które nie są niezbędne do codziennego życia. To samo mogę powiedzieć o fizyce kwantowej, tych językach obcych, z którymi nie zamierzamy wiązać życia czy kariery czy różnego rodzaju rękodziele. Wszystkie te rzeczy są przydatne, ale nie niezbędne ;)
  • Odpowiedz
@Snuffkin: Czy cena 150-200 zł jest normalna, czy wynika z niskiej dostępności tej książki? Kupiłbym bo idealnie nadaje się na prezent młodszej siostrze, a i sam chętnie przeczytam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz