Wpis z mikrobloga

@Snuffkin: ta książka to bardzo dobry wybór na początek. Uczę się historii sztuki już jakieś 12 lat, przerobiłem trochę podręczników, skryptów, bardziej specjalistyczne książki i "O Sztuce" była jedną z tych najprzyjemniejszych do czytania. Polecam jeszcze 100 idei które zmieniły sztuke i Dzieje Sztuki Polskiej albo jakąś inną pozycje o naszej narodowej sztuce na przestrzeni wieków :)

No i jak dla mnie wcale nie jest to taka niepraktyczna wiedza -
  • Odpowiedz
@B0hnna: Myślę że książka jest o tyle fajniejsza, że trwalsza, a wykłady MN znikają po 2 tygodniach :) Do książki zawsze możesz wrócić i to jest książka z tych, którą chcę zatrzymać w swojej biblioteczce np. dla moich dzieci (których jeszcze nie mam ;) )
  • Odpowiedz
@Snuffkin: @gtk90: mogę polecić jeszcze "Muzeum Wyobraźni" Łysiaka - nie jest to książka naukowa/popularnonaukowa ale w bardzo fajny sposób podchodzi do prezentowania malarstwa, historii sztuki oraz historii w ogóle.

Zastanawiam się czy nie zainwestować w Malarstwo Białego Człowieka tegoż samego autora - nie wiem czy warto dla takiego amatora jak ja bo cena jednak wysoka ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Polecam też Krótką Historię Świata tego autora - bardzo przyjemna i lekka lektura, bez formalnego stylu ;-)
  • Odpowiedz
@Snuffkin: ja sie tak ostatnio zabrałem za zaległe książki, weszło "Quo vadis", teraz "Ogniem i Mieczem", a czeka Historia Filozofii, o ktorej nie mam bladego pojęcia. Miła odskocznia
  • Odpowiedz
@uirapuru: A jeżeli Historia Filozofii o której mówisz to Tatarkiewicz, to powodzenia - dla mnie język był zbyt ciężki jak na rekreacyjne czytanie, ale może wrócę i przekonam się znowu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz