Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Studiuję ze swoim niebieskim automatykę i robotykę. Zaczynamy 3 rok studiów inżynierskich.
I tak myślimy już powoli nad pracami dyplomowymi.
Ogólnie znajoma kiedyś mówiła że robiła z koleżanką. I że można we dwoje robić.
Macie jakieś pomysły jak mogłaby wyglądać praca inżynierska dwóch osób? Jakaś linka produkcyjna, sortownik? Czy może iść w stronę robotyki?
I czy warto w ogóle się w to pchać, żeby uzyskać dobrą ocenę, żeby to sprawiedliwie zostało jakoś ocenione?
#pracainzynierska #studia #studbaza #pracadyplomowa #air #automatyka #automatykairobotyka #robotyka #plc #sterowniki #programowanie #pytaniedoeksperta #nauka
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 10
@Amestris: praca na dwie osoby to dramat. Sam pisałem we dwóch i musiałem sam odwalić większość roboty, bo by nic nie było zrobione. Umiesz liczyć, licz na siebie i pisz sama. Ocena też będzie dzielona na pół?
  • Odpowiedz
@Amestris: u mnie na roku chyba z 5 osób robiło "wspólną" pracę inżynierską ale w taki sposób, że razem pracowali nad urządzeniem a każdy miał ściśle wydzielone i zdefiniowane zadanie, ktoś zajmował się częścią software, ktoś hardware i manipulatorem (linia produkcyjna z podajnikiem), tak, żeby nikt z komisji nie mógł kwestionować, że ktoś inny za kogoś robił pracę
  • Odpowiedz
Ogólnie znajoma kiedyś mówiła że robiła z koleżanką. I że można we dwoje robić.

@Amestris: A to nie jest raczej standard że inżynierki robi się grupowo?

Macie jakieś pomysły jak mogłaby wyglądać praca inżynierska dwóch osób? Jakaś linka produkcyjna, sortownik?Czy może iść w stronę robotyki?

Zróbcie 'kreta' którego NASA nie będzie musiała tłuc młotkiem po obudowie na Marsie żeby działał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Amestris: Pewnie to zależy od uczelni, ale u mnie (Politechnika Poznańska) inżynierki w duetach (czasem nawet grupy trzyosobowe) to był standard. Pracujecie razem jak nad każdym innym projektem, uzgodnicie sobie kto czym się zajmuje i tylko pod koniec, dla samej formalności wypada jasną granicę zaznaczyć kto za co odpowiadał, typu:

Osoba 1:
- projekt CAD czegośtam
- programowanie
  • Odpowiedz
@Amestris: Odradzam. Umiesz liczyć, licz na siebie - jak napisał @Prospero88. Nigdy nie zostanie to sprawiedliwie ocenione. Poza tym kto patrzy na ocene z tego ( ͡º ͜ʖ͡º)

Napisz sama swoją pracę dla siebie. Po co masz pisać sama pracę dla dwóch osób? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Amestris: do jakiej pracy chcesz/chcecie iść po studiach? Najlepiej wybierzcie coś związanego z przyszłą karierą, tak żeby mieć o czym na rozmowie kwalifikacyjnej gadać. Praca z danego tematu, szczególnie jakaś wyspecjalizowana w danej konkretnej dziedzinie, to jest bilet wstępu na dane stanowisko w firmie.

Jakie mieliście praktyki? Czym się interesujecie? Gdzie chcecie pracować? Macie jakiś upatrzonych promotorów? W czym oni się specjalizują? Jakie projekty robiliście we własnym zakresie? Jaki przemysł
  • Odpowiedz
Idealna droga do wpakowania się na minę

@Demon_Maxwella: dlaczego? Dopiero zaczynają trzeci rok, a więc od października będą na 6 semestrze. Mają jeszcze rok, jest ich dwoje osób, a więc mają wystarczająco dużo czasu by zrobić coś ambitnego.

• Odpowiedz
@CXLV: Nie zgadzam się z tym, że warto robić coś ambitnego w ramach inżynierki. Lepiej zrobić cokolwiek po linii najmniejszego oporu i mieć z tym spokój. Wtedy ma się czas na bezstresowe podejście do ambitnego tematu we własnym zakresie.
A inżynierka to zapychacz politechniczny jak każdy inny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Demon_Maxwella Dokładnie, nie ma sensu wchodzić na jakąś głęboką wodę, bo to tylko zwykła praca inżynierska, której i tak nikt nigdy nie będzie czytał, ani nikt nie będzie o nią pytał. Kiedyś u mnie na roku też ludzie sobie powybierali jakieś skomplikowane zagadnienia, a potem mieli problemy z realizacją.. nie wspomnę już, że osoby mające łatwiejsze prace dostały wyższą ocenę, bo zrobili to lepiej niż osoby z trudniejszymi tematami ( ͡
  • Odpowiedz
Macie jakieś pomysły jak mogłaby wyglądać praca inżynierska dwóch osób?

@Amestris: u mnie na roku ludzie robili wspólną pracę w trójkę, tworzyli ruchomy taśmociąg z rozpoznawaniem kolorów i kształtów, automatyka rozpoznawała kształt i kolory przedmiotów i robot przemysłowy sortował te elementy na osobnym stosie plus kilka innych rzeczy tam jeszcze było do wyboru. Z tego co wiem to praca dalej stoi na uczelni i studenci się na tym uczą. Ważne
  • Odpowiedz
@Amestris: Rada od kogoś, kto już studia skończył - zawsze bierz najłatwiejszy. książkowy temat. Ja chciałem robić magisterkę w firmie (startup z innowacyjną technologią), promotor u którego byłem na inż mi powiedział że będzie miał dla mnie wolne miejsce jak za 2 miesiące przyjdę i się nie pomylił xD Rok po studiach nikt nawet nie zapytał o temat inżynierki / magisterki, zrobiłem proste tematy powiązane z zainteresowaniami, z których dostałem
  • Odpowiedz
  • 0
@Prospero88: No właśnie myślałam tak jak napisał @Witty czy @Catmmando ,ze każdy miałby jasno określone zadania i ich by się trzymał, a nie ze oboje robimy wszystko. I wtedy każde z nas broniłoby się ze swoich zadań, z tego co robiło
  • Odpowiedz