Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że jak ja chcę wziąć kredyt np na auto to muszę spełnić tysiunc wymagań, a jak ktoś przypadkiem znajdzie mój dowód na ulicy to nagle może sobie dupnąć na mnie kredycik jakby to było kupienie wody mineralnej xD
#polska #pytanie
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

załóż sobie kartę kredytową i używaj zamiast gotówki wszędzie gdzie się da i spłacaj zawsze 100%, jesteś jakby jedną wypłatę do przodu i dobry scoring się robi z automatu, ja parę miesięcy temu założyłem i już mi mBank wyświetla co miesiąc kwoty kredytu 120-150K od ręki

@Kien: trzeba tej karty używać? a jak np. w ciągu miesiąca zrobię na tą kartę np. na 100zł to też się sensownie wlicza w
  • Odpowiedz
@MZ23:
Dopóki masz udokumentowane b2b to lepiej te 15k mieć. Ex pracownik banku here. Historia kredytowa pomaga, ale podstawą jest udokumentowany dochód (no chyba, że już jest ofertówka to nic nie trzeba). Na historię kredytową to mogą zerknąć przy hipotece. Aczkolwiek oczywiscie uop na czas nieokreslony to najlepsza opcja (dla obu stron, bo najmniej dokumentow).
  • Odpowiedz
@blackcurr4nt: No i bank pozwał szwagra, w sądzie przedstawił podrobioną umowę, grafolog ocenił, że nie szwagier ją podpisał i sąd orzekł, że to nie jest problem szwagra, a szwagier jeszcze dostał zwrot pieniędzy za konieczność wizyty w sądzie, zgadza się?
  • Odpowiedz
@NieTakMialoByc: no właśnie nie :) sprawa była bardziej skomplikowana - szajka dotarła do dowodu, podrobiła, stworzyła stycznia tożsamość (umowa o pracę, przelewy przez dwa miesiące na konto by uwiarygodnić) nastepnie udała się do 4 banków (notabene jeden przyczynił się do ujawnienia danych poufnych i "spięcia" całego szwindlu). Szwagier sam dotarł do dowodów, do pośrednika który udzielił kredytów i dostał za usługę 90k, kilkaset stron dokumentów. W międzyczasie jeden z banków
  • Odpowiedz
@maciek03: nie wiem jak to dokładnie działa, napisałem to tylko na podstawie oferty kredytowej co mi się wyświetla w apce to przez ok 8 miesięcy odkąd mam kartę podskoczyło kilka razy. Ja wydaje z kredytówki sporo więcej i nie wiem czy takie wydawanie 100 zł dużo da ale jakąś pozytywną historię zbuduje na pewno bo jak coś bierzesz na raty to one też są często rzędu 100 zł. Musiałbyś się
  • Odpowiedz
@MZ23: Historia kredytowa i scoring jest ważny, a do kredytu trzeba się przygotować. Sprawdzić BIK, policzyć miesięczne koszty, skorzystać z kalkulatora kredytowego. Jeśli chcecie załatwić wszystko za jednym zamachem, polecam Analizator BIK.
  • Odpowiedz