Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że jak ja chcę wziąć kredyt np na auto to muszę spełnić tysiunc wymagań, a jak ktoś przypadkiem znajdzie mój dowód na ulicy to nagle może sobie dupnąć na mnie kredycik jakby to było kupienie wody mineralnej xD
#polska #pytanie
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@rebahr: no chyba nie, znajomy zgubił dowód a rok później odezwał się komornik bo miał jakieś długi w firmie pożyczkowej co nic nie pożyczał -i dopóki tego nie wyjaśnił musiał robić na czarno by mu hajsu nie zabrali.
  • Odpowiedz
@Kosancz: co Ty p--------z, "na dowód i pesel nie dostaniesz kredytu z banku, tylko co najwyżej chwilówke w providencie" wytłumacz w takim razie jak to jest możliwe, że mój szwagier ma ponad pół miliona długu w 4 największych bankach? A wszystko na dowód i to w dodatku podrobiony. W jednym z tych banków mój szwagier był klientem, mieli próbki podpisu z innych umów i skany dowodu i jakoś żadnej kontroli
  • Odpowiedz
policja nic nie robi ze zgłoszeniem utraconych dokumentów, jedynie mówią, żeby to zgłosić w banku I biku czy gdzieś tam

@smerfoso: ale takie chwilówki i inne dziadostwa nie sprawdzają biku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@J-DEVIL: jak zgubiłem portfel, na policji powiedziano mi, żebym zgłosił to w banku, a dalej oni blokują to w jakichś systemach

• Odpowiedz
@MZ23:
Bzdura. Niedawno brałem mój pierwszy kredyt i to od razu na kilkaset tys złotych. Zapytałem pracownika czy brak historii kredytowej będzie problemem - nie, na pewno pan otrzyma zgodę, o to proszę być kompletnie spokojnym. I tak było.
  • Odpowiedz
@Flypho: Nie bzduruj. Systemy weryfikacyjne banków to skomplikowana sprawa. Wspomniałem o wyżej wymienionym przykładzie mirka. Jak jesteś 30+, masz UOP na czas nieokreślony na grube pieniądze to wtedy wszystkie kredyty stoją otworem.
  • Odpowiedz
Dla banku lepszym jest klient, który zarabia 5K, ale ma wyrobioną historię kredytową - chociażby jakieś durne raty za telefon czy cokolwiek niż taki, który zarabia 15K, ale wyleciał jak Filip z konopii, bez niczego. Scoring BIK jest bardzo ważny - Ty nawet jeśli zarabiasz wysoko to świecisz się jako ryzykowny klient :).

@MZ23: Bullshit. Zresztą na logikę - jakbyś Ty miał dać komuś ćwierć miliona kredytu, to takie ważne
  • Odpowiedz
@Pantegram: Oczywiście z tym jednym telefonem to przesadziłem, ale jako przykład historii kredytowej chciałem podać. Dokładnie przykładowo o to chodzi - 5K z umowy o pracę na czas nieokreślony >>>>> 15K na b2b.
  • Odpowiedz
@Pantegram: I to co mówisz na końcu również wyżej opisałem. Wysokie zarobki na umowę o prace na czas nieokreślony to w ogóle każdy kredyt się dostanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gviazdor Ale wiesz czym różni się chwilówki na dowód od kredytu ? Chwilówkę bierzesz u jakichś firm a nie w bankach poza tym max kwota jaką możesz tak wziąć to pewnie z 2k zł
  • Odpowiedz