Wpis z mikrobloga

#programowanie #bazydanych #python #django #git #scrum #agile

Interesuje mnie backend w Django i w tym kierunku chciałbym się rozwijać żeby później szukać pracy.
Taki learning path będzie ok?

PostgreSQL/inne relacyjne bazy danych - regular
Django 3.0 - advanced/ekspert
Git - regular
Znajomość metodyk pracy w korpo - regular

Co jeszcze warto by było dodać żeby było na tyle uniwersalne żeby umożliwiło mi wpasowanie się aktualne trendy na rynku? Wiadomo, że każdy pracodawca będzie szukał innego skillset'a, a trochę bez sensu będzie nauka pod konkretne wymagania danej oferty.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dziekuje: Jak już będziesz na granicy advanced i ekspert w Django to nie będziesz miał problemów ze znalezieniem pracy. A docierając do tego poziomu będziesz zbierał przy okazji wszelką dodatkową wiedzę jaką potrzebujesz. Albo wiedzę co powinieneś nadrobić ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Lunatik: Regular to umiejetność pisania rzeczy, które po prostu działają. Znajomość OOP itd.
Ekspert to w założeniu sztuka pisania kodu, który nie tylko będzie działał, ale będzie zachowywał wszystkie przyjęte standardy programowania. Będzie jasny, przejrzysty, dobrze udokumentowany, zbudowany z najlepiej pasujących algorytmów, napisany in „pythonic way”.
@venomik: W sumie racja.
  • Odpowiedz
@dziekuje: To jest bardzo szeroki opis. Wszystko co wymieniłeś wymagam od juniorów którzy ze mną pracują a ekspertem bym ich nie nazwał.

Dla mnie ekspert w Django:
- Zna cały ekosystem, potrafi go używać i rozwijać, zna jego limity
- Jest w stanie wskazać przewagę jednego rozwiązania nad drugim, jest w stanie obejść limity które django nam narzuca
- Nie ma problemów ze znajdywaniem wąskich gardeł aplikacji, niezależnie od tego na jakim
  • Odpowiedz
@dziekuje: Powtórzę pytanie wyżej: na jakim poziomie jesteś?

Nie ma miejsca, w którym jesteś gotowy. Ucz się, pisz CV i staraj się dostać na stanowisko, w międzyczasie ucząc się dalej. Na rozmowach będziesz albo odpowiadać poprawnie albo uczyć się czego jeszcze nie umiesz.

I potwierdzam co napisał @Lunatik to co nazywasz ekspertem nie jest ekspertem.
  • Odpowiedz
@dziekuje: Zadałeś bardzo ogólne pytanie a oczekiwałeś bardzo szczegółowej odpowiedzi. Na pytanie kim jest ekspert/regular dla ciebie wymieniłeś ogólnikowo dobre praktyki pisania kodu które każdy junior powinien znać na starcie i nic poza tym.

W branży utarło się że nie nazywamy się ekspertami i nie mówimy że język nie ma przed nami tajemnic(bo kim jest prawdziwy ekspert z Pythona jak nie Guido van Rossumem)
Nie oceniamy swoich skillsów w gwiazdkach jak
  • Odpowiedz
@dziekuje: Django to głównie Django + DRF, duże projekty raczej nie używają djangowych templatek w widokach. Naucz się REST'a - najpierw zasad, a potem ciśnij tworzenie czystego API w DRF. Pracuję z Django 2 lata i do tej pory nie znam się na djangowych templatkach xD Uczę się tego, co w danym momencie potrzebuję + dodatkowe rzeczy, które mnie interesują. Polecam stack python/Django/DRF/docker/redis/postgres. Aplikuj do firm i rób zadania rekrutacyjne
  • Odpowiedz
  • 1
@Lunatik: Nie chciałem żeby to tak zabrzmiało. Przedstawiłem to w formie „gwiazdek” ponieważ w ogłoszeniach też, to robią i to był mój punkt odniesienia. Przedstawiłem to w formie ogólnikowej rzucając słowa kluczowe ponieważ w podobnej formie widuje ogłoszenia. Wydało mi się to lepsze niż przykłady umiejętności, które posiadam. Przykro mi, że Cię uraziłem, nie chciałem tego. Nie marginalizuje tych umiejętności.
  • Odpowiedz
@dziekuje: Skoro masz takie umiejętności i portfolio, to powiem Ci coś: poszedłem na stanowisko backend python developer, posiadając wyłącznie podstawową wiedzę o Django, 3 lata robiłem w czystym Pythonie + libki. Uzupełnij CV i niech ktoś Ci płaci za naukę backendu :)
  • Odpowiedz
@dziekuje: Do znalezienia pracy Django + API (np. RestApi, rzadziej GraphQL ale tu jest tendencja wzrostowa)
Jako dodatek: Docker, AWS lub/i Frontend (ReactJS)

Żeby uzupełnić wiedzę z Django wystarczy książka Two Scoops of Django która porusza większość aspektów które wymagają na rozmowach. A reszta wyjdzie w praniu.

Jeżeli chodzi o znajomość Postgresql, Redisa, Elasticsearcha... to są dodatki.
  • Odpowiedz