Wpis z mikrobloga

• 1222
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andreth: Twoja córka straciła szansę na kontakt z technologią w wieku, w którym mózg dziecka rozwija się najszybciej. Niestety w pewnym stopniu okaleczyłaś ją cyfrowo. Mam na co dzień kontakt z technicznymi dzieciakami i jest ogromna przepaść pomiędzy tymi programującymi/dłubiącymi w sprzęcie a bezmyślnymi konsumentami elektroniki lub dziećmi późno wdrożonymi w technologię.
  • Odpowiedz
@jaroty ja kupiłem sprawny laptop za 800 zł rok temu. Wymieniłem jedynie pamięć RAM i dysk na SSD. Działa większość gier na low. Windows 10 uruchamiał się w 10 sekund nwrfliksy office chrome działy tak samo płynie jak na obecnym laptopie za 3k także no obecnie komputer np używaną stacjonarkę da się osiągnąć do nauki za 3 dniowki minimalnej.
  • Odpowiedz
jeny, niech ten kolanowirus przyspieszy rozpad tego gownopanstwa, przyjdzie nowa partia i zabierze nierobom pieniazki.

to bedzie najpiekniejszy dzien w moim zyciu
  • Odpowiedz
@rbk17: do 100zł? optiplex 755/760 inne biznesówki od hp, do tego q6600 za 30zł na allegro. Kiedyś hobbystycznie składałem takie tanie stacjonarki i przykładowy zestaw:
optiplex 755, 4gb ram, dysk 160 gb hdd i jakiś bezwartościowy c2d to koszt ok. 60-70zł, do tego wsadzasz właśnie q6600 (którego jeszcze można łatwo podkręcić) i bzikasz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@troloking: lepsze miejsca zadumy, ba, lepsze palenie tymi pieniędzy w piecu niż rozdawanie na bombelki patoli która przez 4 lata rozdawnictwa nie potrafila odłożyć na komputer.
  • Odpowiedz
  • 0
@saakaszi to nie zawsze chodzi o to że kogoś nie stać i nie ma komputera z biedy.
Jest rodzina 5 osób - rodzice i trójka dzieci w wieku szkolnym. Mają 4 komputery, bo tyle to była dla nich optymalna ilość - nie każdy ma potrzebę posiadania prywatnego pc. I nagle, bez wcześniejszego przygotowania, jedna z tych osób jest wykluczona bo nie może pracować/uczyć się w tym samym czasie co inni, a
  • Odpowiedz
@saakaszi: ale prawicowe media maja racje w swój przewrotny sposób.
Skoro państwo uczy, ze pieniądze są z nieba to państwo powinno zapewnić wszytskie potrzeby, bo przecież jak ktoś miałby sam coś zrobić dla siebie?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@siepan: bo można go postawić w dowolnym pokoju, na łóżku, czy na kolanach, no i nie potrzeba żadnych peryferiów ani monitora
  • Odpowiedz
@jaroty: ej Mirek co Tu odpowiadasz? Używam wielu różnych programów w pracy i średnio otwarte mam kilkadziesiąt kart i okien, a mój laptop poleasingowy kosztował <1kpln... 3 lata temu... i będzie mi jeszcze służył kolejne 3 bez problemu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Andreth: OK, ale powiedz, jaki jest problem dla normalnej rodziny kupić z dnia na dzień używanego lapka - takiego byle Internet hulał i jakieś proste biurowe oprogramowanie. Powiedzmy, że mówimy o koszcie 600 zł, które często gęsto można sobie rozratować. Jak Ci dziecko zachoruje i trzeba kupić leki za, powiedzmy, 8 dych (tyle mogłaby wynosić rata za kompa), to też ciężko i się nie da?
  • Odpowiedz