Wpis z mikrobloga

#informatyka #pcmasterrace #programowanie #programista15k #java #python #kiciochpyta #filozofia Wielka prośba!

Nic nie umiem z informatyki, zatem z gory przepraszam za (to mozliwe) zle sformulowane pytania, ale pytanie pochodzi stad, ze interesuje sie trochę filozofią.
Jak to sie fachowo nazywa? Po angielsku lepiej, bo będę mial wiecej wynikow w google, ale po polsku jak znacie nazwę tez super.

Czy moglby mi ktos ewentualnie przedstawic przykladowy wyglad kodu, ktory koduje takie zjawisko? W dowolnym jezyku programowania? Czy wykorzystuje sie to zjawisko naumyslnie, czy stosuje sie to w jakims specjalnym celu w jakiejs branzy/dziale informatyki, czy wystepuje tylko jako glitch/blad/pomylka?

Aha zielonki nie biorą udziału ( tj. Prosze o powazne odpowiedzi) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
g.....e - #informatyka #pcmasterrace #programowanie #programista15k #java #python #ki...
  • 41
@giocarte: @rmweb: Podejrzewam że tag #filozofia wziął się tutaj stąd że zjawisko przypomina samoświadomość. Należy więc przy tej okazji wspomnieć że maszyny Turinga mają problem z twierdzeniami Godla bo z założenia maszyna Turinga nie dysponuje portem wejścia / wyjścia i nie jest w stanie stwierdzić własnego istnienia. Komputer różni się od maszyny Turinga tym że może pobierać dane z zewnątrz podczas wykonywania programu.
@giocarte: Dzisiaj wszyscy mają teczki ( ͡° ͜ʖ ͡°).

@giocarte: A co do maszyny Turinga to ciekawe jest to że wielu upiera się że jest ona adekwatnym modelem dowolnego komputera. Maszyna Turinga nie potrafi nawet strzelać do kaczek: Dostaje zdjęcie z kamery, lokalizuje kaczkę, ustawia lufę i strzela. Huk wystrzału płoszy kaczki które odlatują w losowym kierunku. W tym momencie maszyna Turinga nie może już dostać
@AdireQ:

Jeszcze wiecej ludzi upiera sie, ze cos w rodzaju hollywoodzkiego buntu maszyn jest mozliwe (ba, prawdopodobne!).
Tw. Gödla to wlasciwie wyklucza, ale jak im to mowie, to jestem idiota, ktory nie docenia maszyn xD
@Croce: @AdireQ: @Profesor_Milczarek:

Do buntu takiego, jak ja go rozumiem potrzebna jest samoświadomość, świadomość swojego ja . Maszyny nie są samoświadome. One zawsze wykonują polecenia programisty, tj. działają w ramach, które wyznaczył ten programista.
Jeśli zbuntują się przeciw nam maszyny, to nie będzie to walka nas z maszynami, tylko walka nas z programista(mi) zbuntowanych maszyn.

W Hollywood przedstawia się to w ten sposób, że maszyny w pewnym momencie decydują
@Croce: @Adireq @Profesor_Milczarek

Maszyny nie są samoświadome

Gödel to wykazał. Argument Lucasa bazujący na tw. Goedla streszczony w tej formie u Krajewskiego:

Żadna maszyna nie może być równoważna umysłowi, bo umysł rozpoznaje prawdziwość zdania Gödla dla niej - a sama maszyna - na mocy tw. Gödla - nie może, chyba że jest sprzeczna, ale wówczas na pewno nie jest równoważna ludzkiemu umysłowi.

Czyli maszyny nie są w stanie zdać sobie sprawy
chyba że jest sprzeczna, ale wówczas na pewno nie jest równoważna ludzkiemu umysłowi

@giocarte: Zabawne jest to że Lucas nie może wykazać niesprzeczności ludzkiego umysłu o ile jest on niesprzeczny. Lucas z góry zakłada że umysł jest niesprzeczny a wiec już na początku zakłada coś co chce udowodnić. O tym też jest napisane u Krajewskiego.
@giocarte: I, tak jak wspominałem wyżej, od drugiej strony też można ten argument atakować:

Umysł nie jest równoważny maszynie Turinga ani komputer nie jest równoważny maszynie Turinga bo oba te twory mogą pobierać dane ze środowiska po tym jak program zostanie już uruchomiony. Maszyna Turinga tego nie potrafi. Jest ograniczona do danych które zostały wprowadzone do jej pamięci przed uruchomieniem programu. Dzieje się tak dlatego że nowe dane napływające do komputera