Aktywne Wpisy
Mentis_capta +13
Stało się, po 7 latach odeszła ode mnie narzeczona.
Czułem, że tak będzie, od paru miesięcy był chłód i prawie nie rozmawialiśmy, ja naciskałem, chciałem wiedzieć na czym stoję, i w końcu wiem. Nad przepaścią (╥﹏╥)
Z mojej własnej winy odeszła, i to przyznaję bez zwalania na nią. Trafiła mi się najbardziej poczciwa, szczera, przyzwoita, dobra, mądra i kochana istota, jakiej bym sobie nie mógł wymarzyć.
Ale nie
Czułem, że tak będzie, od paru miesięcy był chłód i prawie nie rozmawialiśmy, ja naciskałem, chciałem wiedzieć na czym stoję, i w końcu wiem. Nad przepaścią (╥﹏╥)
Z mojej własnej winy odeszła, i to przyznaję bez zwalania na nią. Trafiła mi się najbardziej poczciwa, szczera, przyzwoita, dobra, mądra i kochana istota, jakiej bym sobie nie mógł wymarzyć.
Ale nie

Koyanaruu +21
Co czujesz patrząc na to zdjęcie? #kononowicz
źródło: comment_1663331156dTxWpUwGntTTuQfxg6i8AM
Pobierz

Nic nie umiem z informatyki, zatem z gory przepraszam za (to mozliwe) zle sformulowane pytania, ale pytanie pochodzi stad, ze interesuje sie trochę filozofią.
Jak to sie fachowo nazywa? Po angielsku lepiej, bo będę mial wiecej wynikow w google, ale po polsku jak znacie nazwę tez super.
Czy moglby mi ktos ewentualnie przedstawic przykladowy wyglad kodu, ktory koduje takie zjawisko? W dowolnym jezyku programowania? Czy wykorzystuje sie to zjawisko naumyslnie, czy stosuje sie to w jakims specjalnym celu w jakiejs branzy/dziale informatyki, czy wystepuje tylko jako glitch/blad/pomylka?
Aha zielonki nie biorą udziału ( tj. Prosze o powazne odpowiedzi) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://en.wikipedia.org/wiki/Video_feedback
Komentarz usunięty przez autora
Zjawisko właściwiej z automatyki nazywa się sprzężeniem zwrotnym.
Dziękuję, ale mi wlasnie chodzi o litery, o sformalizowanie zjawiska przy pomocy slow czy znakow, o to, jak radza sobie z tym problemem jezyki programowania.
@MiKeyCo: @rmweb: @szwe: @MiszkaCFC:
Dziekuje pieknie! Sprzezenie zwrotne - o to chodzilo, kiedys, jak jeszcze nie bylem robolem, to znalem ten termin xD
Nie inaczej, spotkalismy sie juz zreszta kiedys na wypoku w dyskusji na temat Gödla ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@giocarte: A co do maszyny Turinga to ciekawe jest to że wielu upiera się że jest ona adekwatnym modelem dowolnego komputera. Maszyna Turinga nie potrafi nawet strzelać do kaczek: Dostaje zdjęcie z kamery, lokalizuje kaczkę, ustawia lufę i strzela. Huk wystrzału płoszy kaczki które odlatują w losowym kierunku. W tym momencie maszyna Turinga nie może już dostać
Jeszcze wiecej ludzi upiera sie, ze cos w rodzaju hollywoodzkiego buntu maszyn jest mozliwe (ba, prawdopodobne!).
Tw. Gödla to wlasciwie wyklucza, ale jak im to mowie, to jestem idiota, ktory nie docenia maszyn xD
@giocarte: W jaki sposób?
Do buntu takiego, jak ja go rozumiem potrzebna jest samoświadomość, świadomość swojego ja . Maszyny nie są samoświadome. One zawsze wykonują polecenia programisty, tj. działają w ramach, które wyznaczył ten programista.
Jeśli zbuntują się przeciw nam maszyny, to nie będzie to walka nas z maszynami, tylko walka nas z programista(mi) zbuntowanych maszyn.
W Hollywood przedstawia się to w ten sposób, że maszyny w pewnym momencie decydują
Gödel to wykazał. Argument Lucasa bazujący na tw. Goedla streszczony w tej formie u Krajewskiego:
Czyli maszyny nie są w stanie zdać sobie sprawy
@giocarte: Zabawne jest to że Lucas nie może wykazać niesprzeczności ludzkiego umysłu o ile jest on niesprzeczny. Lucas z góry zakłada że umysł jest niesprzeczny a wiec już na początku zakłada coś co chce udowodnić. O tym też jest napisane u Krajewskiego.
Umysł nie jest równoważny maszynie Turinga ani komputer nie jest równoważny maszynie Turinga bo oba te twory mogą pobierać dane ze środowiska po tym jak program zostanie już uruchomiony. Maszyna Turinga tego nie potrafi. Jest ograniczona do danych które zostały wprowadzone do jej pamięci przed uruchomieniem programu. Dzieje się tak dlatego że nowe dane napływające do komputera