Aktywne Wpisy
razdwatrzy55 +529
A w komentarzu pierwsze zdjęcie tej łazienki gdzie nic nie wskazywałoby na to że to jest półpiętro
#nieruchomosci #wroclaw
#nieruchomosci #wroclaw
źródło: Screenshot_2025-11-28-09-48-44-456_com.android.chrome
Pobierz
JakDorobic_com +118
Ostateczne #rozdajo z okazji Black Friday! Rozdajemy kartę podarunkową Allegro o wartości 100 zł!
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
źródło: rozdajo 28.11
Pobierz

Mam problem z deweloperem, w lipcu 2018 roku podpisałem umowę deweloperską na zakup mieszkania z terminem zawarcia umowy przeniesienia własności na koniec listopada 2018r. Mamy teraz wrzesień 2019 roku a ja nawet nie odebrałem mieszkania. Wczoraj miałem odbiór mieszkania, i tutaj zaczyna się problem. Deweloper nie chce podpisać protokołu odbioru z moją uwagą na temat stanu tynków - a dokładnie, że są mokre. Twierdzi, że mam sobie je sam wysuszyć i, że żadna norma nie mówi o tym, że przy odbiorze tynki mają być suche.
Dodam, że tynki te schną już prawie rok - bo były kładzione prawdopodobnie na początku roku. Poniżej zamieszczam zdjęcia z marca 2019 oraz z wczoraj czyli września 2019. Głównie chodzi o część górną, podejrzewam, że jest tam konstrukcja żelbetowa?
Protokołu oczywiście nie podpisałem.
Czy deweloper może odmówić podpisania protokołu z taką uwagą?(wydawało mi się, że każdą uwagę mogę wpisać a deweloper ma się do tego ustosunkować)
Czemu tynk na tej górnej warstwie nie schnie?
Kolejną sprawą są wykwity na tynku w kolorze rdzy(zdjęcie 3), deweloper twierdzi, że tynk skuł, zabezpieczył druty czy tam gwoździe preparatem antykorozyjnym i że będzie ok, jednak boje się, że ta rdza będzie wychodziła co jakiś czas.
Tak wiem, tak to jest jak kupuje się dziurę w ziemi( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli chodzi o prawnika to póki co chcę to załatwić polubownie.
#budownictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #deweloperka #deweloper #budujzwykopem dla zasięgu
źródło: comment_78UIUSOODQkAP4MV17zkskJjnWQ7Zbya.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Z jeden strony przedstawiciel dewelopera musi zapisać na protokole nawet największą głupotę jaka przyjdzie Ci do głowy. Z drugiej, jeżeli mieszkanie nie posiada wad istotnych, których deweloper nie jest w stanie naprawić, musisz mieszkanie odebrać. W Twoim przypadku pod zawilgoconym tynkiem jest element żelbetowy, który jak kolega wyżej opisał, inaczej niż ściana murowana reaguje na skoki wilgotności. Stąd między innymi poziome nacięcie na tynkach (dylatacja między ścianą murowaną, a