Wpis z mikrobloga

Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam problem z deweloperem, w lipcu 2018 roku podpisałem umowę deweloperską na zakup mieszkania z terminem zawarcia umowy przeniesienia własności na koniec listopada 2018r. Mamy teraz wrzesień 2019 roku a ja nawet nie odebrałem mieszkania. Wczoraj miałem odbiór mieszkania, i tutaj zaczyna się problem. Deweloper nie chce podpisać protokołu odbioru z moją uwagą na temat stanu tynków - a dokładnie, że są mokre. Twierdzi, że mam sobie je sam wysuszyć i, że żadna norma nie mówi o tym, że przy odbiorze tynki mają być suche.
Dodam, że tynki te schną już prawie rok - bo były kładzione prawdopodobnie na początku roku. Poniżej zamieszczam zdjęcia z marca 2019 oraz z wczoraj czyli września 2019. Głównie chodzi o część górną, podejrzewam, że jest tam konstrukcja żelbetowa?
Protokołu oczywiście nie podpisałem.

Czy deweloper może odmówić podpisania protokołu z taką uwagą?(wydawało mi się, że każdą uwagę mogę wpisać a deweloper ma się do tego ustosunkować)
Czemu tynk na tej górnej warstwie nie schnie?

Kolejną sprawą są wykwity na tynku w kolorze rdzy(zdjęcie 3), deweloper twierdzi, że tynk skuł, zabezpieczył druty czy tam gwoździe preparatem antykorozyjnym i że będzie ok, jednak boje się, że ta rdza będzie wychodziła co jakiś czas.

Tak wiem, tak to jest jak kupuje się dziurę w ziemi( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli chodzi o prawnika to póki co chcę to załatwić polubownie.
#budownictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #deweloperka #deweloper #budujzwykopem dla zasięgu
e.....c - Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°) 
Mam problem z deweloperem, w...

źródło: comment_78UIUSOODQkAP4MV17zkskJjnWQ7Zbya.jpg

Pobierz
  • 123
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@mystichussar: standardowo w biurze dewelopera jest dokumentacja. Ogrzewać nie mogę bez odbioru bo jak to powiedział deweloper on nie będzie płacił za ogrzewanie. Nawet nie pozwolił włączyć grzejników na odbiorze.
  • Odpowiedz
  • 159
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że przy podpisywaniu umowy deweloperskiej kazałem do niej wpisać oświadczenie dewelopera, że budynek nie znajduje się w strefie rewitalizacji i to wpisali, a notariusz poswiadczyl. Teraz się okazuje, że miasto ma prawo pierwokupu tych mieszkań bo budynek stoi w strefie rewitalizacji. Ludzie sobie już urządzili mieszkania i w nich mieszkają a prezydent miasta może te mieszkania kupić za kwotę z umowy deweloperskiej. Jak im o tym
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: Jak masz okazje to s--------j jak czegos nie jestes pewny. To nie zakup kurczaka przy którym masz wątpliwość co do jego świezości. Masz tam mieszkać pewnie przez większość życia, a serio ta wilgoć nie wygląda ciekawie akurat w miejscu żelbetu, tak samo odbijające zbrojenie. Ewidentnie coś tam ostro s---------e z izolacją gdzieś jest.
  • Odpowiedz
@el009: mysle ze nie moze tego zrobic przed odbiorem. @elektryk_niskich_napiec: mogą być złe proporcje tynku z tad ten kolor. Tynki gipsowe okresowo zmieniają kolor przez różnice temperatur. Jeśli masz możliwość sprawdź termowizja. po ogrzewaniu mieszkania i sąsiadujących problem może zniknąć chodz ja bym nie ryzykowal bo moze sie dziac to samo jesli ktores mieszkanie obok nie bedzie ogrzewane dłuższy czas ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 13
@elektryk_niskich_napiec to sie w pale nie mieści jak teraz budują na odpierdziel. Co będzie z takimi mieszkaniami za 20 lat? Widzę że widok z okna też zajebisty. Ile metrów dzieli te dwa budynki? Nigdy czegoś takiego bym nie kupił.
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec:
Z jeden strony przedstawiciel dewelopera musi zapisać na protokole nawet największą głupotę jaka przyjdzie Ci do głowy. Z drugiej, jeżeli mieszkanie nie posiada wad istotnych, których deweloper nie jest w stanie naprawić, musisz mieszkanie odebrać. W Twoim przypadku pod zawilgoconym tynkiem jest element żelbetowy, który jak kolega wyżej opisał, inaczej niż ściana murowana reaguje na skoki wilgotności. Stąd między innymi poziome nacięcie na tynkach (dylatacja między ścianą murowaną, a
  • Odpowiedz
  • 13
@dyzenteria: A nie mogło być tak, że po wylaniu elementów betonowych nie dali im wyschnąć tylko od razu ocieplili budynek a później kładli tynki? Z mojej dokumentacji fotograficznej tak wynika. Z tego co wiem jest to działanie niezgodne że sztuką budowlaną.
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec tynki nie schnie po wyżej delatacji. Myślę że twoje mieszkanie nie było suszone w okresie zimowym. Chodzi o to że nad delatacji znajduje się belka stropowa jako że jest wykonana z innego materiału niż ściana to dłużej utrzymuje się w niej ,,wilgoć budowlana" . Mieszkania oczywiście nie odbieraj. Rdza to zbrojenie zelbetu , które pewnie wystaje z belki . A nie powinno . Spytaj czy odpalali grzejniki
  • Odpowiedz