Wpis z mikrobloga

Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam problem z deweloperem, w lipcu 2018 roku podpisałem umowę deweloperską na zakup mieszkania z terminem zawarcia umowy przeniesienia własności na koniec listopada 2018r. Mamy teraz wrzesień 2019 roku a ja nawet nie odebrałem mieszkania. Wczoraj miałem odbiór mieszkania, i tutaj zaczyna się problem. Deweloper nie chce podpisać protokołu odbioru z moją uwagą na temat stanu tynków - a dokładnie, że są mokre. Twierdzi, że mam sobie je sam wysuszyć i, że żadna norma nie mówi o tym, że przy odbiorze tynki mają być suche.
Dodam, że tynki te schną już prawie rok - bo były kładzione prawdopodobnie na początku roku. Poniżej zamieszczam zdjęcia z marca 2019 oraz z wczoraj czyli września 2019. Głównie chodzi o część górną, podejrzewam, że jest tam konstrukcja żelbetowa?
Protokołu oczywiście nie podpisałem.

Czy deweloper może odmówić podpisania protokołu z taką uwagą?(wydawało mi się, że każdą uwagę mogę wpisać a deweloper ma się do tego ustosunkować)
Czemu tynk na tej górnej warstwie nie schnie?

Kolejną sprawą są wykwity na tynku w kolorze rdzy(zdjęcie 3), deweloper twierdzi, że tynk skuł, zabezpieczył druty czy tam gwoździe preparatem antykorozyjnym i że będzie ok, jednak boje się, że ta rdza będzie wychodziła co jakiś czas.

Tak wiem, tak to jest jak kupuje się dziurę w ziemi( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli chodzi o prawnika to póki co chcę to załatwić polubownie.
#budownictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #deweloperka #deweloper #budujzwykopem dla zasięgu
e.....c - Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°) 
Mam problem z deweloperem, w...

źródło: comment_78UIUSOODQkAP4MV17zkskJjnWQ7Zbya.jpg

Pobierz
  • 123
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elektryk_niskich_napiec: skoro zaciek jest równomiernie rozłożony po całej długości ściany może to oznaczać że gdzieś jest równoległa nieszczelna dylatacja przylegająca do tej właśnie ściany. zrób zdjęcia zewnętrze budynku i oznacz gdzie ta ściana przebiega. to będzie najlepsze wyjście żeby się zorientować czy mogą być jakieś łączenia ścian.
nie ma szans żeby tyle sechł tynk, musi gdzieś być przeciek. tak jak inni radzą bierz kasę i zmykaj bo zostaniesz z grzybem
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: tak się dzieje jak tynki kładzie się późną jesienią lub w zimę, nie zdążył wyschnąć, tak jak zauważyłeś tam gdzie mokro będzie jakiś podciąg żelbetowy- kiedy podrapiesz ten tynk zacznie on wysychać, tak jak pokazałeś na jednym ze zdjęć. To nic groźnego.Teraz nie opłaca się zabierać pieniędzy bo deweloper się tylko ucieszy, mieszkania poszły w górę i on na tym tylko zarobi.
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: a więc tak, tynk za szybko wysechł i zrobiła się warstwa przez którą wilgoć nie może wyjść. Trzeba to przeszlifować (najlepiej szczotka druciana) i wyschnie szybko. Tam gdzie zrobiłeś rysę już wysycha. Miałem mokre tynki u siebie w zimę ale dowalilem takie grzanie ze 900 zl za gaz przyszlo xd U znajomych na budowie obok tez nie schło dopóki nie przeszlifowali. Osuszacze nic nie dawały. Rozmawiałem z gościem od
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: jakieś dziwne podejście tego dewelopera. Ja zgłaszałem nawet porysowaną klamkę wejściową do mieszkania, brak płaszczyzny w otworze drzwi wew., rysa na szybie jednego z okien. Jeszcze teraz możesz odstąpić od umowy - weź rzeczoznawcę na następne obejrzenie lokalu najwyżej papier już będzie. Jacyś dziwni ci deweloperzy, albo nastawieni na nieświadomych klientów - którzy by odebrali i jeszcze w rękę całowali.
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: w umowie powinien być załącznik ze stanem technicznym budynku. Przy odbiorze zgłasza się wszelkie uwagi typu nierówne ściany, brak kątów prostych czy tak jak tutaj mokre tylko (bo raczej nie ma o tym informacji w umowie). Deweloper musi się ustosunkować i naprawić. Przykre, że po kolei wszystko tu śmierdzi - począwszy od terminu odbioru. Polecam skorzystać z pomocy fachowca lub prawnika - deweloper zupełnie inaczej zareaguje na pismo od
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec: jesteś pewien, że to jest mokre czy może to tynk innego koloru? Ja teraz miałem remont łazienki, to jeden tynk był biały/jasnoszary, ale się skończył i potem dokupiliśmy, ale był jakiegoś ciemniejszego koloru i się wydawał, że nie jest suchy, a był :)
  • Odpowiedz
  • 0
@sredni_szu Wydaje mi sie, ze powinien to zrobic przed odbiorem, może nie wie o takim zjawisku. Generalnie to osuszacze nie zdziałają tam nic nawet przez rok, wystarczy zetrzeć szklistą powłokę tynku i problem zniknie.
  • Odpowiedz
@elektryk_niskich_napiec jak dla mnie to tynk robiony przy nie skończonym dachu. Podciagi i wieńce musiały się dobrze napic wody już po tynku. Prawdopodobnie trzeba skuc tynk i suszyć mur. Ogólnie stan takiej wilgoci na tynku po tak długim okresie schnięcia pokazuje sporą ilość wody w murze. Tynk gipsowy 3 kategorii ma być suchy, 2mm na 2m odchylu w pionie i 0,5mm przy kątowniki 1m na 1m, tynk porowaty, nie idealnie gładki.
  • Odpowiedz