Wpis z mikrobloga

Czy Was też to w-----a jak stoicie przed wjazdem na rondo, czekacie bo ktoś z lewej jedzie rondem, a tu nagle myk, zjeżdża we wcześniejszy zjazd w ogóle tego nie sygnalizując prawym kierunkowskazem?
A Ty stoisz jak baran i czekasz, czasem nawet kilka aut pod rząd tak przejedzie i skręci, bo taki książę/ księżniczka nie ma siły przesunąć rączką.
Nie wiem czy poprawnie korzystać z ronda potrafi z 50% kierowców, wydaje mi się, że jednak mniej niż połowa.
A jeszcze niektórzy mają włączony lewy kierunkowskaz podczas jazdy rondem co jest już totalnym dzbaństwem i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
Ustawiłbym przy każdym bardziej ruchliwym rondzie patrol #policja, żeby zatrzymywał i edukował po kolei takich delikwentów.
#polskiedrogi #polska #motoryzacja #stopcham #gorzkiezale #zalesie
  • 137
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzesiu_id: Nie, kolego. Wystarczy uzyc poprawnie prawego, jak sie zjezdza. Lewy kierunkowskaz na rondzie ma racje bytu tylko w jednym przypadku - zmiany pasa. Bo tak, istnieja u nas w Polsce ronda, ktore maja wiecej zjazdow niz 4 i wiecej pasow niz 2.
  • Odpowiedz
Dokładnie to samo mówi brak prawego kierunkowskazu. Jedyny sens używania kierunkowskazu przed wjazdem na rondo to mikroronda.

@janekplaskacz: Ja tam wrzucam by sygnalizować, że będę objeżdzał rondo. Wiem, że bez jest poprawnie, ale daję tym znak, że na pewno będę to robił. Na kursie mi instruktor tak mówił, a że to dobry instruktor to do dziś się słucham.
  • Odpowiedz
@Banek5000: na przykład po to żeby dojeżdżając na skrzyżowanie wcześniej zauważyć że musisz hamować, bo skoro ktoś ma wbity lewy kierunek to znaczy że przetnie twoją drogę jazdy. A tak to sie zastanawiasz czy ktoś jednak nie skręci w twój zjazd.
Ja sam nie używam lewego kierunku aczkolwiek tak jak pisałem jeśli ktoś to robi prawidłowo to w niczym to nie przeszkadza
  • Odpowiedz
@adwas89:
Jednak kierunkowskaz w lewą stronę na rondzie, tak jak opisał to przedmówca ma swoje zalety. Dzięki takiemu rozwiązaniu, jazda na rondach jest o wiele płynniejsza.

W Anglii jest o wiele większy ruch niż w Polsce, więc wjazd na rondo musi odbywać się o wiele dynamicznie, po to żeby nie było korków. W Anglii kierunkowskaz w prawo na rondzie to standard, na początku też się z tego śmiałem. Jednak dzięki
  • Odpowiedz
Jak ja nie nienawidzę takich ciot, czekają przed rondem aż ich ktoś szanownie wpuści. Ja bym przed innymi kretynami kierownicy wjechał na rondo z kilka razy za nim oni jedynkę wrzucą. Bardzo dobrze że tak stoisz, po to jest rondo, żeby rozładować korki, żeby spore natężenie ruchu mogło w miarę płynnie jechac, a taka osoba która boi się wjechać wszystko psuje

@GrochowskiAlladyn: o patrzcie jaki hardkor. Jaki SAMIEC ALFA.
Sram na to
  • Odpowiedz
@adwas89 Ludzi nie zmienisz, ale staraj się patrzeć na koła, a nie na bryłę samochodu. Ja przestałem już patrzeć na kierunkowskazy na rondach, bo każdy używa ich według własnego widzimisię. Jak koła cały czas wyprostowane, znaczy, że zjeżdża z ronda.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@adwas89: jak dobrze, ze ja juz swoja krucjate skonczylem i jako zawodowy kkierowca nie bede sie wypowiadal odnosnie kierunkow na rondzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Już chciałem Ci przyznać rację, ale potem sie zawiodłem:

A jeszcze niektórzy mają włączony lewy kierunkowskaz podczas jazdy rondem co jest już totalnym dzbaństwem i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Ustawiłbym przy każdym bardziej ruchliwym rondzie patrol #policja, żeby zatrzymywał i edukował po kolei takich delikwentów.

@adwas89: lewy kierunek jest po to, żebyś wiedział z daleka, ze typ zawraca i na pewno bedziesz musial sie zatrzymac, więc
  • Odpowiedz
@grzesiu_id: jak już to jest jakąś tam informacją zanim wjrdziesz na rondo. Jak się na nim krecisz, to lewy kierunkowskaz jest niewskazany, bo inne auta wjezdzajace na rondo niekoniecznie muszą wiedzieć, który zjazd jest twoim trzecim/lewym zjazdem
  • Odpowiedz
@adwas89: Ja też nie używam lewego na rondzie, ale w sytuacji którą opisałeś, jakbyś zobaczył auto jadzące na lewym, miałbyś świadomość, że jedzie ktoś świadomy ( ͡° ͜ʖ ͡°) swoich zamiarów, że przejedzie przed Tobą, wiedziałbyś czego się spodziewać. Ja nie używam, ale tak bym to widział, jakby kazali tak jeździć. Jednak, nie każą, bo rondo to prosty odcinek drogi dookoła wyspy, jadąc na wprost przez
  • Odpowiedz
@adwas89: lewy ma sens na rondach slimakowych i takich gdzie jadący centralnym pasem do skrętu w lewo nie blokuje Ci pasu do skrętu w prawo i możecie równolegle wjechać na rondo
  • Odpowiedz
Czy Was też to w-----a jak stoicie przed wjazdem na rondo, czekacie bo ktoś z lewej jedzie rondem, a tu nagle myk, zjeżdża we wcześniejszy zjazd w ogóle tego nie sygnalizując prawym kierunkowskazem?

@adwas89: mieszkam w #belgia, juz nawet nie zwracam uwagi na to czy ktos ma czy nie ma kierunkowskazu, jezdza jak chca i czekam az bedzie czysty wjazd, nikomu nie ufam.
  • Odpowiedz