Wpis z mikrobloga

Czy Was też to #!$%@? jak stoicie przed wjazdem na rondo, czekacie bo ktoś z lewej jedzie rondem, a tu nagle myk, zjeżdża we wcześniejszy zjazd w ogóle tego nie sygnalizując prawym kierunkowskazem?
A Ty stoisz jak baran i czekasz, czasem nawet kilka aut pod rząd tak przejedzie i skręci, bo taki książę/ księżniczka nie ma siły przesunąć rączką.
Nie wiem czy poprawnie korzystać z ronda potrafi z 50% kierowców, wydaje mi się, że jednak mniej niż połowa.
A jeszcze niektórzy mają włączony lewy kierunkowskaz podczas jazdy rondem co jest już totalnym dzbaństwem i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
Ustawiłbym przy każdym bardziej ruchliwym rondzie patrol #policja, żeby zatrzymywał i edukował po kolei takich delikwentów.
#polskiedrogi #polska #motoryzacja #stopcham #gorzkiezale #zalesie
  • 137
@Darknes17: wg zasady masz prawo spodziewać się,c że wszyscy uczestnicy ruchu przestrzegają przepisów drogowych, chyba że okoliczności wskazują, że mogą ich nie przestrzegać. Np. pijany idzie chodnikiem, dziecię bawią się na poboczu itp.
Z resztą, przeczytaj co wrzuciłem z ustawy, zupełnie nie zgadza się to z Twoim rozumowaniem.
@adwas89: Też mnie to wqrwia, 2 dni temu koledze zwróciłem uwagę czemu nie wrzuca zjazdowych z ronda, to patrzył się na mnie jak na debila. Musiałem mu tłumaczyć jak dziecku, że nie jest na drodze sam i że tamten samochód (pokazałem palcem xD) mógłby wjechać na rondo gdybyś tylko pociągnął za tę yebaną wajhę.

Wbijanie lewego kierunku przed wjazdem na rondo wcale nie jest takie głupie.

Oczywiscie ma sens tylko w przypadku zjazdu z ronda 3 zjazdem i na wysokosci drugiego zjazdu zmiany kierunku na prawy.

Osoby czekające na wjazd na rondo wiedzą wtedy ze kierujacy nie bedzie zjezdzal na tym zjezdzie na ktorym one stoja.

@grzesiu_id: to samo daje brak lewego kierunkowskazu i oznacza to samo, że teraz nie zjeżdżasz.
@janekplaskacz: @Banek5000: Dlatego uzywanie lewego kierunkowskazu nie jest obowiazkowe, ale jest dopuszczone.
Jesli ktos to stosuje prawidlowo to w zaden sposob to nikomu nie przeszkadza.
A w Polsce nie wiem czy 15% kierowców prawidłowo zachowuje się na rondach, dlatego jak ktoś nie ma wbitego kierunku to nigdy nie masz pewności czy zjeżdza czy nie.
@adwas89 mnie tez na kursie uczyli, zeby uzywac lewego kierunku, jak sie np. Zawraca wewnętrznym pasem. Ciezko winic za to kierowcow, skoro tak kiedyś uczono, a skoro uczono to mialo tez to jakis sens. Jak dla mnie ma, ale tylko na rondach z dwoma pasami oczywiście, chociaz sie juz oduczylem tej metody.
Tak naprawdę najgorsze jesy jak ktos wbija prawy kierunek przed zjazdem i w ten wjazd nie zjezdza. Oststnio bym dzwona