Wpis z mikrobloga

KONIEC OBOWIĄZKOWEJ MATEMATYKI W LICEUM

Ogólnie tak myślałem sobie nad tym po co obowiązkowa matematyka w szkole średniej.
Matematyka, która jakoś przydaje się w życiu kończy się w 6 -7 klasie.

Czy komukolwiek kto nie szedł na inżynierskie studia przydały się kutangensy, delty, funkcje?

Uważam, że uczeń idący do liceum/technikum powinien mieć wybór - matematyka rozszerzona przygotowująca do matury oraz studiów ścisłych lub ekonomia/przedsiębiorczość/logika, gdzie byłby większy nacisk na praktyczne aspekty i mniej liczb.

Co o tym myślicie kochani?
#szkola #edukacja #licbaza #techbaza #pytanie #ankieta
rales - KONIEC OBOWIĄZKOWEJ MATEMATYKI W LICEUM

Ogólnie tak myślałem sobie nad tym...

źródło: comment_k72BaC3Hb8odeAY3bMvH5pHm4OaDrWbF.jpg

Pobierz

Matma dla chętnych, dla pozostałych ekonomia/przedsb./logika

• Jestem za 21.0% (797)
  • Jestem przeciw 79.0% (3000)

Oddanych głosów: 3797

• 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wqdqweff: No nie wiem dla mnie to jakiś wyznacznik inteligencji, że możesz pogadać na wiele tematów a gdzie gadasz z amerykańcem o jakiś pi3rdołach z podstawy a on robi takie oczy jak by się dopiero dowiedział, że jest więcej niż jeden kontynent na ziemi. Ale o takich rzeczach jak mówisz możemy pomarzyć, takich rzeczy się nie da zmienić już ale to też nie jest tylko nasza wina - popatrz na
  • Odpowiedz
Ej ale wiecie że te wszystkie kutangensy i iksy dupiksy nie mają na celu tego abyś w wieku 40 lat n---------ł całki i pochodne bo Ci się przyda tylko uczy kombinatoryki, systematyki oraz pewnych zależności? Babka mi kiedyś powiedziała że Matematyka "uelastycznia umysł" i to jest clue całej zabawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@wqdqweff: https://www.youtube.com/watch?v=-fphPeRvhjQ&t=193s

Trudniej jest dlatego, że mamy po prostu słabszą gospodarkę i słabszy rynek. Musiało upłynąć wiele lat, by Polska mogła w ogóle konkurować z zagranicznymi firmami, które zatrudniają ekspertów z całego świata za gruby hajs i kumulować kapitał. Jak z tym konkurować, gdy u nas cały team potrafi mieć podobny budżet jak jeden gostek w USA?
W USA możesz odłożyć trochę kasy i otworzyć jakiś biznes, bo stać cię
  • Odpowiedz
@rales: Liceum miało kształtować inteligentów z szeroką wiedzą z różnych dziedzin, jestem za a nawet przeciw, żeby zamienić licea w zawodówki i wtedy zabrać matematykę. Ostatecznie zostawić placówek w okręgu i było by wszystko na swoim miejscu, jak mawiała moja nauczycielka, nie wszyscy musicie mieć mature, zapraszam do zawodówki( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kamerzysta325 dokładnie. Wiele osób, szczególnie w liceum, jeszcze nie wie co konkretnie chce robić w życiu. Wybiorą na początku jakaś ścieżkę dla humanów, nagle w 2 albo 3 klasie ktoś zmieni preferencje, bo jednak chce iść na polibudę i co wtedy?
Już nie wspomnę o tym, że wielu ludzi otwarcie przyznaje, że matematykę polubili dopiero w liceum.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
@rales: matematykę zabrać, a wprowadzić przedmioty przydatne i życiowe:
- esport i strimowanie jako źródło stałego dochodu
- jak założyć kanał na YT
- k-------e się na atencję na instagramie
- przysposobienie socjalne - jakie zasiłki w której sytuacji się należą

Wyglond OPa poniżej:
QBA__ - @rales: matematykę zabrać, a wprowadzić przedmioty przydatne i życiowe:
- esp...

źródło: comment_5urPrSATy7xNbeTY6Puc4gx2gT0X5nTH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rales: Nie każdy czuje się dobrze w tych sprawach. Założę się, że jeśliby historia byłaby obowiązkowa na maturze to pisk byłby niesamowity, ale przecież wiadomo, każdy musi być skrojony na miarę tak jak wszyscy...¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@rales matma uczy myślenia. kształtuje Twoj mózg w sposób który potem pozwala Ci myśleć sensowniej o problemach codziennych i nie jesteś glabem
  • Odpowiedz
  • 0
@rales implikowanie, że nauki ekonomiczne nie mają w sobie matematyki. XD
Matma rozwija i jest naprawdę satysfakcjonująca a to że ludzie jej nie potrafią to wina nauczycieli którzy nie potrafią przekazywać wiedzy.
  • Odpowiedz
Matematyka w liceum i matura podstawowa to podstawy logicznego myślenia. Sam nie byłem orłem z matematyki, mialem 3 czasem 4 całe liceum, zdałem podstawę na 76%, teraz po 10 latach mało pamiętam, ale nie rozumiem narzekań ludzi. Nie każdy musi mieć maturę, a nie wyobrażam sobie żeby ktoś ją miał nie mając umiejętności logicznego myślenia wystarczającej żeby zdań podstawę na 30%
  • Odpowiedz