Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mescuda: Wsie 30 kilometrów za Warszawą potrafią wyglądać katastrofalnie, a co dopiero na takich zadupiach gdzieś na Podlasiu czy Zamojszczyźnie w Polsce B (żeby nie było Polska A i nasze ziemie odzyskane czasem wyglądają jakby Niemiec wczoraj zostawił).

Ostatnio jak przejechałem Polskę wszerz drogami krajowymi wracając znad morza, to myślałem, że dostanę depresji od samego patrzenia. Małe miasteczka i wsie to obraz nędzy i rozpaczy.
  • Odpowiedz
@Mescuda: Mieszkałem na wsi z 100-200 mieszkańców, 1500, w mieście na około 50 tyś i takim na około 150 tyś, teraz jakieś miasto półmilionowe, a przez chwilę w Warszawie. Wszędzie da się żyć, trzeba znaleźć własne miejsce. Mentalna "wieś" zostaje w wielu ludziach, nawet jeżeli wychowali się w "wielkim mieście".
  • Odpowiedz
@Mescuda: @niemamnasmsy: @Eigerstand: wioska 250ludzi, do miasta powiatowego 15k ludzi mam 2km. Do miasta 40k ludzi 40km, do miasta +300k ludzi 80km i nigdy w życiu nie zmienię miejsca zamieszkania. Cisza, spokój, podwórko ponad 1ha w tym ogrodzone 28ar. W mieście powiatowym mam wszystko czego potrzebuje, jak chce to co weekend mogę sobie pojechać do Wojewódzkiego ale nie widzę takich potrzeb. Nie wiem co ludzie widzą
  • Odpowiedz
@PomidorovaLova: a co sobie chcemy. Ognisko? Pyk, każdy ma podwórko, a za nim często jakieś nieużytki, albo w jakichś miejscówkach nad rzekami, itp. Postrzelać z wiatrówki: j.w. Robisz to na swoim podwórku, strzelając w stronę zagumnia (w pola, itp).
Chcesz zrobić coś wielce nielegalnego jak piwko w plenerze, albo kulig za samochodem: robisz to.
Do tego jest jakieś zajęcie zawsze, np skosić trawę. I akurat w tę samą sobotę kosi
  • Odpowiedz
@Mescuda: W czasach kiedy prawie każdy posiada samochód, duże wsie i małe miasteczka to zaraz po przedmieściach dużych miast najlepsze miejsca do życia w Polsce. Pod warunkiem jeśli są położone względnie blisko jakiegoś dużego ośrodka miejskiego, tak żeby można tam było ogarnąć pracę/życie towarzyskie.
  • Odpowiedz