Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja mam wrażenie, że w 2026 roku bycie konsumentem w Polsce to sport ekstremalny dla ludzi o stalowych nerwach?

Idziesz do sklepu po masło - kiedyś 250g, potem 200g, teraz coraz częściej straszy 170g w tej samej cenie. Kupujesz chipsy - w środku więcej azotu niż ziemniaków. Zamawiasz burgera w knajpie, płacisz 50 zł, a dostajesz coś, co rozmiarem przypomina zestaw dla dzieci. Do tego dochodzą „noworoczne aktualizacje” cen prądu i gazu, bo przecież tarcze się kończą, a „rynkowa cena” sama się nie zapłaci.

Gdzie Waszym zdaniem bezczelność korporacji, producentów i państwa przekroczyła w tym roku granice dobrego smaku? Gdzie najbardziej czujecie, że jesteście robieni w konia?

#ankietydetektywa #polska #gospodarka #pieniadze #inflacja #zakupy

W czym najbardziej odczuwasz „strzyżenie” klienta na początku 2026 roku?

• Spożywka - mniejsza gramatura, wyższa cena 27.3% (2405)
  • Spożywka - gorszy skład (tanie zamienniki) 5.5% (485)
  • Media i opłaty (nowe taryfy za prąd, gaz, śmieci) 18.4% (1618)
  • Gastronomia (mikro porcje w makro cenach) 20.6% (1812)
  • Subskrypcje i apki (podwyżki za netflixa, itp) 3.5% (304)
  • Usługi i fachowcy (fryzjer, mechanik, remonty) 11.7% (1032)
  • Nieruchomości (czynsze i mityczne „opłaty") 7.4% (652)
  • Elektronika (gorsza jakość, psucie po gwarancji) 2.1% (182)
  • Paliwo i transport (bilety, benzyna, parkingi) 1.6% (140)
  • Inne - wyjaśnię w komentarzu 2.0% (176)

Oddanych głosów: 8806

• 199
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcepanowy_Detektyw: Jedzenie na mieście - burgery po 50-60 zł, pizze z dostawą za 70 zł, kfc i mac bez kuponów żeby coś pojeść lekko 6 dyszek, nawet pospolite kebsy z mięsem wykrojonym z nowotworów krów i cyst potrafią być po 35 zł za 700g kebaba. Za to jest to sporą motywacją, żeby samemu sobie robić jedzenie, coś za coś.
  • Odpowiedz
System kaucyjny, z tych 50gr średnio zbiera mi się 30 zł miesięcznie więcej za odbiór śmieci.
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: spodziewałem się, że wygra gastronomia, choć ja zaznaczyłem subskrypcje. Bo realnej alternatywy brak (czasami da się kupić na inny region, ale często blokują), a z gastronomii jak dla mnie łatwiej zrezygnować, bo ceny w sklepach wysokie nie są
  • Odpowiedz
  • 31
choć ja zaznaczyłem subskrypcje. Bo realnej alternatywy brak

@pamareum: torrenty i Plex. Wygodne i za darmo a to uczciwa cena

Jedyne za co place to Spotify ale to też nic nie warte bo w podcastach co 5 minut żebry o patronite i słuchać się tego nie da nawet jak masz Premium.
Wygodniej na YT bo można sponsorblockiem przeskakiwac żebranie
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: no nie, jak tak można? Głosować na downsizing w porównaniu do kosztów kupna/wynajmu czy nawet czynszu mieszkania? Czy my mieszkamy w tym samym kraju? Porównajcie ceny za kilogram/litr, a z tymi co kilka lat temu (inna rzecz z restauracjami, bo tam powaliło totalnie)
  • Odpowiedz
Oj oj oj, ale to przecież nie korporacje, tylko Rudy z Kaczorem nas tak urządzili :)
Podwyżka płacy minimalnej zwiększa koszta, spory socjal utrudnia sytuację na rynku. Miliony z ETS, które miały być przeznaczone na transformację energetyczna i inwestycje zostały przejedzone lub rozdane, więc koszt energii rośnie... A jak energia to znowu koszt dla firm itd.
. Przypominam, że tarcze działały dla cywilów a nie dla biznesu, więc biznes musiał sobie koszta
  • Odpowiedz
@Marcepanowy_Detektyw: Strzyżenie klienta to ja zacząłem odczuwać nie w jakiś k---a ledwo zaczętym 2026 roku (wtf?), tylko na długo przed covidem, mniej więcej od czasu kiedy pierwsze efekty zaczął przynosić zastrzyk z kasy z 500+ wypuszczony na rynek. A oprócz samych wysokich cen w-----a mnie fakt bezczelności w strategiach naciągania ludzi. Za tą biedronkową taktykę cenową z promocjami przy zakupie dwóch, pięciu, 2137 itd sztuk towaru zamiast jednej powinna być
  • Odpowiedz
Nie napisałem nic o tym, że uganiam się za tym co modne. I nie uważam też, aby woda, prąd, ogrzewanie, jedzenie były dobrem luksusowym czy inną modna fanaberią ;)

@Marcepanowy_Detektyw: Zrezygnuj z modnych rzeczy - koniec z jedzeniem i światłem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz