Wpis z mikrobloga

Ostatnio na lokalnym portalu informacyjnym pojawił się opis zdarzenia, w którym rowerzysta jadący DDR wzdłuż drogi głównej z pierwszeństwem nie zdążył wyhamować i p-----------ł w samochód wyjeżdżający z drogi podporządkowanej na główną. Sytuację zobrazowałem na załączonym zdjęciu.

Ponieważ nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w przepisach i na internetach, to mam takie pytanie: kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo? Policja nie była w stanie się określić.

#rower #kierowcy #prawojazdy #ruchdrogowy #kiciochpyta
WaveCreator - Ostatnio na lokalnym portalu informacyjnym pojawił się opis zdarzenia, ...

źródło: comment_I2hAPZ0jibD32DsE5rq5oLi7h95pv4qQ.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WaveCreator:
Jak dla mnie trzeba myśleć - zatrzymać się, chyba że jest bezwzględnie zielone (którego tam nie ma), bo nikt z kierowców nie będzie patrzył czy czasem jaśnie pan na rowerze nie z--------a zbyt szybko i nie patrzy gdzie wjeżdża.
Inb4, bardziej musi myśleć ten który ma większe szanse na to że zginie, bo to w końcu jego życie jest bardziej zagrożone, co z tego że będzie wina kierowcy? "Na
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 26
@Christophy: usprawiedliwiasz kierowców łamiących prawo i powodujących kolizje "bo nikt z kierowców nie będzie patrzył czy czasem jaśnie pan na rowerze nie z--------a zbyt szybko i nie patrzy gdzie wjeżdża", dlatego pytam, czy w ten sam sposób usprawiedliwiasz kolizje dwóch aut na skrzyżowaniu.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Matt23:
Nie usprawiedliwiam. Jeśli ktoś p----------i w rowerzystę jak ten będzie na przejściu to wina kierowcy, ale jak auto już było pierwsze to wtedy jest wina rowerzysty i nie ma innego wytłumaczenia po prostu. To tak analogicznie do tego kto ma pierwszeństwo co ty spytales.
Tylko dalej głupotą jest jechanie 30 na godzinę po chodniku.
  • Odpowiedz
ale jak auto już było pierwsze to wtedy jest wina rowerzysty i nie ma innego wytłumaczenia po prostu. To tak analogicznie do tego kto ma pierwszeństwo co ty spytales

@Christophy: Rozróżnijmy dwie sytuacje. (1) Wjeżdżasz na przejazd dla rowerów / na skrzyżowanie sekundę przed rowerzystą / pojazdem na drodze z pierwszeństwem. Wina jest twoja i nie ma znaczenia, że wjechałeś pierwszy bo nie ustąpiłeś pierwszeństwa. (2) Wjechałeś na przejazd /
  • Odpowiedz
nie ustąpiłeś pierwszeństwa

@Matt23:
Pieszy jeszcze nie ma pierwszeństwa przed przejściem.
I mimo wszystko jak samochód powoli wjeżdża na przejście, a nie 50km/h i rowerzysta w niego w jedzie, to dalej myślę że idiota nie patrzy przed siebie tylko myśli o niewiadomo czym.
  • Odpowiedz
Co z tego że DDR jest wzdłuż drogi z pierwszenstwem? Skoro chodniki są wzdłuż dróg z pierwszenstwem to pieszy może wchodzić na pełnej k----e na przejście bez uoewnienia się czy może? Imo w tym przypadku to powinno być traktowane jako wtargniecie, to że ddr jest w ciągu ulicy z pierwszenstwem nie oznacza że na chodniku/ścieżce jest ta sama organizacja ruchu
  • Odpowiedz
@kefirowaty: @Massad: @peszmerd: Tu nie ma znaczenia czy ddr jest wzdłuż drogi z pierwszeństwem czy nie. Na przejeździe rowerzysta ma pierwszeństwo (tak jak pieszy na przejściu) z tą różnicą, że pieszemu nie wolno wchodzić pod nadjeżdżający pojazd, a rowerzyście nikt tego nie zabrania, tak jak nikt nie zabrania wjechać kierowcy poruszającemu się główną drogą na skrzyżowanie, gdy drogą podporządkowaną pędzi inny pojazd. Dlatego kierowca ma obowiązek
  • Odpowiedz
@peszmerd: Nie. Nie wolno wjechać jak widzi się pojazd stojący. Ale większość przypadków które znam to wymuszenie.

Tak samo jak w przypadku samochodów. Jedno to pierwszeństwo, a drugie to kiedy można wjechać na skrzyżowanie.

Podstawą przy rozpatrywaniu takich spraw jest pytanie z jakim wyprzedzeniem kierowca wjechał.
  • Odpowiedz
@WaveCreator: Nie ma znaczenia czy było to auto, rowerzysta czy pieszy, droga składa się z pasów dla samochodów, rowerów, jak i pieszych. W sytuacji, którą przedstawiłeś kierujący samochodem musi przepuścić wszystkich, którzy mają tam pierwszeństwo. A to, że większość kierowców widzi tylko samochody, więc wymuszenia na pieszych, a zwłaszcza rowerzystach, to normalka, to już inna sprawa.
Inteligencji drogowej nikt nie uczy, więc pieszy traktowany jest jako słupek, który ma ustąpić,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WaveCreator: Według mnie, skoro jechał ścieżka, to miał pierwszeństwo tak samo jak pieszy który mógł znaleść się na tym przejściu. Znak ustąp pierwszeństwa dotyczy drogi samochodowej. Kierowca wyjeżdżający na główna powinien przepuścić tak samo pieszego jak i rowerzyste, na przejściu. Oczywiście to moja interpretacja. Mogę się mylić.
  • Odpowiedz