Wpis z mikrobloga

#obsidian #pillarsofeternity #gry #rpg #zalesie

Miałem sobie Pillars Deadfire pograłem zaraz po premierze, teraz kupiłem dodatki i chciałem zagrać znowu, gra jest niegrywalna po patchach obsydianu. Spadki do 5 fps przy rozpoczęciu walki, każdy wystrzał praktycznie zatrzymuje mi grę. Wcześniej grałem normalnie, płynnie, problem jest znany na forum obsydianu. Kombinuje z różnymi rozwiązaniami i na razie nic nie pomaga. Żalę się
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@albertbranka: Ja miałem problem z FPS w czasie premiery, gdyby nie Deadfire, nie ogarnąłbym, że przez pomyłkę wsadziłem GPU do slota, który nie był PCI-E x16 :D W żadnej innej grze poza PoE 2 i Tyranny nie miałem wcześniej problemów. Przepięcie karty oczywiście pomogło.

Na jakiej grasz konfiguracji?

@exhume2consume
Wczyty są właściwie bardzo krótkie na dysku SSD. W większości trwają 3-5 sekund. Pod względem loadingów gra wypada znacznie sprawniej
  • Odpowiedz
@albertbranka: U mnie też jest problem z płynnością, optymalizacja tej gry to żart. Mam dobry komputer (za wyjątkiem dysku bo dalej siedzę na hdd), a chodzi jak gówno w pewnych momentach. Od znajomego słyszałem, że problemy z płynnością naprawia właśnie dysk ssd. Pewnie kiedyś to zweryfikuje, ale na razie nie chce.
  • Odpowiedz
@Silvaren: Nic specjalnego, ale nie jakiś totalny crap
-i5 4670k +
- asrock z87 pro 4
-corsair xms3 2x2gb x2 - 8gb (to miałem wymieniać, ale drogo na razie)
-GeForce GTX 1050 Ti
- 2x ssd 128gb
  • Odpowiedz
@albertbranka: Ostatnio grałem iluzjonistą i lustrzane odbicie aktywowało się automatycznie w walce, gdy tylko otrzymał pierwsze obrażenia. Za każdym razem miałem wówczas zauważalną przycinkę (na i5 7600k podkręcony do 4,5 GHz, GTX 1060 6GB i 16 GB RAM), ale na szczęście gra się nie wieszała. Możliwe, że problem leży właśnie w optymalizacji efektów tego zaklęcia. Chyba faktycznie zostaje czekać tylko na jakiś fix od Obsidianu, NVIDIA albo developerów Unity, bo
  • Odpowiedz
@Silvaren: No właśnie ja sobie zrobiłem łotrzyka maga i dałem iluzioniste, niech mnie szlag trafi. Dużo nie pograłem, ale chyba to zmienię i może jakoś będzie. Niedawno Tyranny ograłem drugi raz i dużo lepiej działa, gry Obsydianu trzeba 2 lata po premierze kupować... Natomiast Pillars 1 grałem ze 3 miesiące temu i loadingi po 5 minut, mam jakiś niefart do tego ich silnika, bo nie wszyscy mają problemy.
  • Odpowiedz