Wpis z mikrobloga

@SpawaczPolimeru Produkujemy elementy z aluminium, stali i tytanu do bmw, Jaguara, sprzętu szpitalnego czy rehabilitacyjnego, o ile się nie mylę, do mebli jakieś też są. To ogólnie niemiecka firma, która ma jedną siedzibę w Polsce i jedną w Niemczech.
Wiem, że dostają po dupie, a za wyrobione normy mają premie.
@Shatter No ja wiem. Ale te premie.. XD
Jak zaczynasz robić to wychodzi 1gr za sztukę ponad normę, a jak
  • Odpowiedz
@Lukardio: pracowałem rok jako kierownik budowy, inżynier here zwolniłem się przez natłok pracy( co dugi week wolny) oraz nieadekwatne zarobki do powadzonej inwestycji (5 netto), teraz zwykły operator CNC wreszcie żyje jak człowiek, proszą się żeby zostać po godzinach za 100zł/h

@mietko: 5k to mało? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Orzysko: Cała brygada (7 osób) się szanuje, nikt poniżej 100 nie zostaje, stawki ustala brygadzista. Praca w akordzie wtedy, ale 100 to minimum wychodzi. Mamy limit na brygadę ile można zostać także też cudów nie ma że idziesz na akord 50h w miesiącu, ale jak idziesz w niedziele na 8h i przytulisz za to 1000zł to aż chce się iść do tej pracy.
@AniaKowalska: za tamtą pracę mało,
  • Odpowiedz
@Lukardio: @Iskaryota: macie bardzo zle podejście do życia. Sam opracowuje rzeczy na produkcje i staram się zawsze po tym spędzić trochę czasu przy maszynie. Dzięki temu nabieram perspektywy, ale również szacunku pracownika.

@susuke15: niekoniecznie jesteś lepszy, tylko masz ograniczona wiedzę. Operatorzy zazwyczaj zwracają uwagę tylko na swoją stronę problemu, nie widza ogólnej zależności.
@wypokek: kolejny błąd. Roboty tez potrzebują operatorów.
@taki_tam_ktos: bez
  • Odpowiedz
Dużo prawdy jest w tym memie. Niestety.
Wymyśli inżynierek proces produkcji, jego poprawę, zwiększy wydajność, albo wpadnie na inne dziwne pomysły i okaże się, że ch z tego wyszło a Ty robisz przy produkcji i wiesz lepiej niż on... Taka prawda. Nie pracował nigdy przy taśmie, ale ma papier i wyższe stanowisko. Ch mi do tego, ale często tacy ludzie nie mają pojęcia i zamiast coś poprawić, to wszystko zmieniają na gorsze(
  • Odpowiedz
bez raportu może nie być materiału i zamówienia

@miki4ever: Ja sobie zdaję sprawę, ale wymaganie roztrojenia się i pisanie tego samego po kilka razy jest bezsensem, jak można by było po prostu zatwierdzić na karcie zamówienia i wprowadzić do systemu. Reszta to zbędna papierologia by Ci w biurach mogli pokazać, że coś robią.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: niedawno awansowalem na inżyniera produkcji, wcześniej pracowalem na tej samej produkcji jako operator. Niestety od razu widać po kilku osobach zazdrość i obniżoną sympatię. I ten wzrok na sobie kiedy przechodzę przez dzial....Przykre trochę ale nic z tym się nie da zrobić.
  • Odpowiedz
@mietko w Polsce B zarabiałem 13 brutto., gdy w sierpniu wykreciłem 50 nadgodzin to zarobiłem łącznie 2500 PLN. Ale całe szczęście że się zwolniłem. Pracowałem na wytaczarce za grubo ponad milion.
  • Odpowiedz
@taki_tam_ktos: nie wiesz gdzie jeszcze taki raport jest potrzebny, poza tym może to spowodować większe szanse na błąd w liczeniu.

Sam automatyzuje takie rzeczy na liniach produkcyjnych, zazwyczaj po wszystkim jedyne co pracownik robi to skanuje kod kreskowy i tyle, ale mam pełne zrozumienie dla tej całej papierologii przed automatyzacja. Są tysiące powodów dlaczego coś co tobie się wydaje bezsensowne, ma racje bytu, łącznie z takimi aspektami jak przyzwyczajenie lub
  • Odpowiedz