Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +205
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

R_O_T_T_E_N +471
#heheszk
Profesor jakiejś uczelni wyższej w Katowicach XD
Profesor jakiejś uczelni wyższej w Katowicach XD
źródło: temp_file4308205926811352744
Pobierz

Takie przemyślenia mnie ostatnio naszły, dzisiaj studia zaczynają osoby z niżu demograficznego. Za jakieś 10-15 lat na rynek pracy pójdą dzieciaki, które właśnie uczą się programowania - już od szkoły podstawowej.
Znalazłem taki nawet ciekawy tekst o cyklach w gospodarce: http://www.michalstopka.pl/boom-na-programistow-i-informatykow/
Praca informatyka podobno jest jedną z łatwiejszych do zautomatyzowania przez AI:
Inna sprawa, że może tu być tak jak w XIX wieku, gdzie automatyzacja dała jeszcze więcej pracy.
#futurologia #przyszlosc #informatyka #programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #gospodarka #praca
źródło: comment_quOBW8osjXCJIgRvjhl17TSu2j8YcFf9.jpg
Pobierzźródło: comment_DSvszzDPbwVRgDsK5ImM3zr3FjAJwcq3.jpg
Pobierz@Tom_Ja: Już kilkanaście lat temu uczono programowania w co lepszych liceach, a nawet w gimnazjach. Nie stwierdziłem przypadku w moim otoczeniu w którym te lekcje kogokolwiek by przekonały do dalszej nauki, wręcz wielu zniechęciły.
była rewolucja przemysłowa, a teraz żyjemy w rewolucji informatycznej
źródło: comment_kJtQw5eHp1GXomqg9BlQYiBRQ0VFBkgW.jpg
Pobierz@vincentooo: Rysowanie schematu UML to tak naprawdę programowanie. Co za różnica czy stworzysz program na obrazku, czy w edytorze tekstowym?
Komentarz usunięty przez moderatora
@Tom_Ja: to mogła napisać tylko osoba nie mająca pojęcia o programowaniu, szczególnie takim w prawdziwym życiu a nie akademickim
Dawno tak nie kekłem ziom. XD Socjolog wypowiada się o przyszłości przyszłych inżynierów, AI Pani chyba widziala w Detroit:Become Human xDDDD
@Massad: piszesz tak jakby ludzie piszący w językach wysokopoziomowych nie byli specjalistami...
Np. takie Google używa głównie Java, C++, Go, Python, i Javascript/Typescript. Wszystkie te języki są wysokopoziomowymi językami ogólnego przeznaczenia. To co, w Google nie ma żadnych
Ze specjalistą chodziło mi o specjalistę od spraw niskopoziomowych. Takiego człowieka który wie jak dział sprzęt i czemu pewne kawałki kodu w zależności od zmiennych, kolejności poleceń, użytych operacji działają szybciej lub wolniej (i umie poprawić kawałek za pomocą asemblera jak
@Massad: Java jest akurat ekstremalnie szybka, tak długo jak długo programista nie robi głupich rzeczy. Ale to samo można powiedzieć o C. Ba, w wielu przypadkach jest szybsza ale to dłuższy elaborat więc odsyłam do tej doskonałej odpowiedzi na stackoverflow : https://stackoverflow.com/a/145122 a sobie pozwolę tylko wrzucić najważniejsze cytaty:
@Massad: tak raczej niebardzo. W jezykach niskiego poziomu nie pisze sie w zasadzie nic po za oprogramowaniem systemow wbudowanych (a i to coraz rzadziej). Nawet sterowniki obecnie pisze sie
Jak tworzysz kod w którym tak optymalizujesz, że musisz zejść na poziom asemblera, to i tak kompilujesz pod konkretną maszynę. A wtedy kompilator ma pełną wiedzę. Niekoniecznie ta sama binarka uruchomi się na innym komputerze.
Nikt nie
@Massad: informatyka nalezy do nauk scislych zatem nalezy trzymac sie definicji.
Nie myl rowniez kodu maszynowego z jezykami niskiego poziomu. To rowniez sa 2 rozne rzeczy, jezyki assemblerowe to nie kod maszynowy i tak samo jak np. nieskryptowe jezyki wysokiego poziomu