Aktywne Wpisy

NaglyAtakGlazurnika +372
ku###y pisowskie.
Jeszcze dwa lata temu na weekendowych grillach zapychałem buzię pyszną marynowaną karkoweczka z martwych zwierzątek po 14zł. I w torbach było po +94% mięsa + reszta sosu.
W zeszłym roku ten przysmak kosztował już 22zł. No nic, stać mnie.
Dziś rano podstawa mojej letniej diety nie dość że podrożała do 30zł za kg, to jeszcze ma mniej niż 90% mięsa w składzie, to jeszcze zamiast ciętych brył mięsa niektóre są
Jeszcze dwa lata temu na weekendowych grillach zapychałem buzię pyszną marynowaną karkoweczka z martwych zwierzątek po 14zł. I w torbach było po +94% mięsa + reszta sosu.
W zeszłym roku ten przysmak kosztował już 22zł. No nic, stać mnie.
Dziś rano podstawa mojej letniej diety nie dość że podrożała do 30zł za kg, to jeszcze ma mniej niż 90% mięsa w składzie, to jeszcze zamiast ciętych brył mięsa niektóre są

Rinter +269

Takie przemyślenia mnie ostatnio naszły, dzisiaj studia zaczynają osoby z niżu demograficznego. Za jakieś 10-15 lat na rynek pracy pójdą dzieciaki, które właśnie uczą się programowania - już od szkoły podstawowej.
Znalazłem taki nawet ciekawy tekst o cyklach w gospodarce: http://www.michalstopka.pl/boom-na-programistow-i-informatykow/
Praca informatyka podobno jest jedną z łatwiejszych do zautomatyzowania przez AI:
Inna sprawa, że może tu być tak jak w XIX wieku, gdzie automatyzacja dała jeszcze więcej pracy.
#futurologia #przyszlosc #informatyka #programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #gospodarka #praca
Dawno tak nie kekłem ziom. XD Socjolog wypowiada się o przyszłości przyszłych inżynierów, AI Pani chyba widziala w Detroit:Become Human xDDDD
@Massad: piszesz tak jakby ludzie piszący w językach wysokopoziomowych nie byli specjalistami...
Np. takie Google używa głównie Java, C++, Go, Python, i Javascript/Typescript. Wszystkie te języki są wysokopoziomowymi językami ogólnego przeznaczenia. To co, w Google nie ma żadnych specjalistów?
to też nie prawda, tzn półprawda. Programista Javy
Ze specjalistą chodziło mi o specjalistę od spraw niskopoziomowych. Takiego człowieka który wie jak dział sprzęt i czemu pewne kawałki kodu w zależności od zmiennych, kolejności poleceń, użytych operacji działają szybciej lub wolniej (i umie poprawić kawałek za pomocą asemblera jak trzeba).
@Massad: Java jest akurat ekstremalnie szybka, tak długo jak długo programista nie robi głupich rzeczy. Ale to samo można powiedzieć o C. Ba, w wielu przypadkach jest szybsza ale to dłuższy elaborat więc odsyłam do tej doskonałej odpowiedzi na stackoverflow : https://stackoverflow.com/a/145122 a sobie pozwolę tylko wrzucić najważniejsze cytaty:
@Massad: tak raczej niebardzo. W jezykach niskiego poziomu nie pisze sie w zasadzie nic po za oprogramowaniem systemow wbudowanych (a i to coraz rzadziej). Nawet sterowniki obecnie pisze sie w
Jak tworzysz kod w którym tak optymalizujesz, że musisz zejść na poziom asemblera, to i tak kompilujesz pod konkretną maszynę. A wtedy kompilator ma pełną wiedzę. Niekoniecznie ta sama binarka uruchomi się na innym komputerze.
Nikt nie kompiluje
@Massad: informatyka nalezy do nauk scislych zatem nalezy trzymac sie definicji.
Nie myl rowniez kodu maszynowego z jezykami niskiego poziomu. To rowniez sa 2 rozne rzeczy, jezyki assemblerowe to nie kod maszynowy i tak samo jak np. nieskryptowe jezyki wysokiego poziomu musza
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja pierodole xd @FrancescoKemp: xd
@Tom_Ja: Matematyki uczy się już w zasadzie od przedszkola. I co w związku z tym? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kormas: eee sorry, ale czy nie dotyczy to wszystkich, także ludzi? xD
Komentarz usunięty przez autora