Wpis z mikrobloga

#frontend #programowanie #it #naukaprogramowania

Czy ja mam błędne wrażenie że frontend jest najprostszym rozwiązaniem jeśli chce się zacząć zabawę z IT? Większość dziewczyn idzie chyba w tym kierunku, też wymagania nie są duże. Czy warto się w to jeszcze pchać, skoro podobno na 2/3 miejsca na stanowisko frontend developera jest kilkadziesiąt CV? (Dane jakiegos Mireczka z wczoraj). Jeśli nie isc w tym kierunku to w jakim, gdzie nie ma jeszcze przesycenia?
  • 71
@50HerbatGreya: Jak nie masz pasji i idziesz tylko dla kasy, to będziesz słabym developerem. Jeśli w ogóle ktoś Cię zatrudni, to raczej max 2-3k netto zarobisz i będzie to Twoja pensja na najbliższe 10 lat, bo po 10 latach przekonasz się, że nie było warto. Jak masz pasję, potrafisz programować, ciągle chcesz się uczyć więcej i więcej to na start dostaniesz i tak 2k. Potem w zależności od firmy będziesz miał
Jak nie masz pasji i idziesz tylko dla kasy, to będziesz słabym developerem.

@wanderlust00: ale peirdolenie. Juz widze ludzi idących do klepania w kąputer z pasji
raczej chyba chodziło ci o pracowanie na SIŁE, zmuszając się ( rozumiane jako brak pasji), wtedy sie zgodze ale z tą pasją doe #!$%@?, to peirdolenie hipsterskie strasznie
na 2/3 miejsca na stanowisko frontend developera jest kilkadziesiąt CV?

@laczka: moze w jakiejś wylęgarni stażystów juniorów. Dobrych ludzi do poważnych firm i projektów brak. Jak odpytuje ludzi, którzy od 3 firm noszą tytuł seniora i dalej niewiele potrafią to zaczynam rozumieć dlaczego są takie stawki w IT (które spora część bierze zupełnie niezasłużenie, bądźmy szczerzy)

Jako kobieta i tak masz łatwiej (patrz ilość odpowiedzi xd)
@escapism: Konkretnie w formie pytania, z którym był problem (czasem to zwykła niewiedza, czasem snucie bredni) to nie bardzo - bo ani nie pamiętam nazwiska tego szczególnego typa, co mi wpadł swoim CV w oko, a okazał się być wielkim rozczarowaniem, ani pytań, które im zadawałem.

Być może w wysyłanych mailach z opiniami bym odnalazł, ale to muszę być w pracy do tego.

Ale mogę Ci powiedzieć z czym ma problem
@50HerbatGreya: Przez pasję rozumiem robienie czegoś, co się lubi, a nie dlatego, że somsiad passata nowego kupił i pracuje w IT.

@calka-rekurencyjna: Ja już trochę w IT siedzę i często mi się śmiać chce jak słyszę o tym jaki podobno raj mamy. A potem spotykam starych znajomych z czasów liceum albo poznanych na studiach, którzy w zupełnie innych branżach w pierwszym roku pracy po 5-10k nawet dostają. Branża bankowa, energetyczna,