Wpis z mikrobloga

#frontend #programowanie #it #naukaprogramowania

Czy ja mam błędne wrażenie że frontend jest najprostszym rozwiązaniem jeśli chce się zacząć zabawę z IT? Większość dziewczyn idzie chyba w tym kierunku, też wymagania nie są duże. Czy warto się w to jeszcze pchać, skoro podobno na 2/3 miejsca na stanowisko frontend developera jest kilkadziesiąt CV? (Dane jakiegos Mireczka z wczoraj). Jeśli nie isc w tym kierunku to w jakim, gdzie nie ma jeszcze przesycenia?
  • 71
  • Odpowiedz
@wanderlust00: doszłam do tej myśli będąc w grupie dziewczyn w IT gdzie praktycznie wszystkie wpisy to pytania o FE. Z drugiej strony są też inne języki wiec nie wiem z czego to wynika, stąd zapytanie czy wszystkie są tak przesycone czy tylko mi się tak wydaje
  • Odpowiedz
@techko: @bajzelwdomu: @sd32ds3eew23: ale ej, praca frontendowca, takiego z prawdziwego zdarzenia, a nie agencji interaktywnej klepiącej landingi to raczej rzadko projektowanie layoutów xD Od tego są UX designerzy i graficy, a frontendowcy coraz rzadziej mają do czynienia z estetyką strony. Front ma wyświetlić dane z backendu, tak. Ale to przecież chodzi o programowanie w większości, a nie zabawę w cssy xD
  • Odpowiedz
@laczka: Trzymaj się z dala od wszelkich grup tworzonych przez kobiety i w których są same kobiety i białorycerze. Serio. Tam chodzi tylko o wzajemne "GRATULACJE SUPER BRAWOOOO" i organizowanie eventów, żeby sobie poplotkować.
Chcesz się uczyć frontu? Rób projekty. Sama. Bez tutoriali, z dokumentacją. Jak masz kolegę programistę to pytaj go czasem o pomoc, jak koleżanka jest faktycznie dobra to też. Ale nigdy na grupie wzajemnej adoracji.

Jest taka grupa
  • Odpowiedz
@techko: nastepny z nacji ja tu tylko koduje prawa strone ekranu.

Chcesz wiecej zarabiac i byc dobry, musisz miec wiecej skilli. Proste. Chcesz tylko klepac co wymysli UX designer, Graphic designer, PM, i moze jeszcze jakis koles od metrics no to bedziesz poprostu jednym z wielu bolkow. Jak nie ty to inny klepacz na Twoje miejsce. Twoj wybor. Ja wole kolesia ktory moze autonomicznie dac input i miec pojecie o UXie,
  • Odpowiedz
Jest taka grupa na fb o pierwszych krokach frontendu. Nie zalinkuję bo to rak. Ale jest tam kilka, może już kilkanaście tysięcy osób.

@wanderlust00: Najlepiej spakować walizy stamtąd jak najszybciej. Tam sie tylko narzeka, wyzywa pracodawców i krytykuje zakodowany psd bo padding za duży. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bajzelwdomu: to po co placzesz, ze nie ma osob jakich wymagasz, albo jestes na tyle niekompetentny, ze nie potrafisz precyzowac wymagan i prowadzic rekrutacji do wlasniej firmy co swiadczy juz zle o tobie, albo oferta ktora skladasz jest nieadekwatna do tego czego oczekujesz i przcietna osoba robiaca zadania ze swojego zakresu dostaje w przecietnym korpo tyle, albo wiecej i ma w dupie szefa janusza, ktory skacze mu nad glowa i wyzywa
  • Odpowiedz
@bajzelwdomu: jest we froncie, ale to główne zajęcie dla stażystów i mały procent pracy regularnego deva. CSSem stylujesz coś, co grafik z UXowcem zaprojektują, nie musisz mieć zmysłu estetycznego. A jak nie masz w zespole grafika albo masz słabego, to dobrze jak potrafisz im wyperswadować dlaczego żółty font na białym tle jest zły.
  • Odpowiedz
Nie znam osobiście ani jednego frontendowca, który ma realne pojęcie o programowaniu jako takim.

@zakopiak: albo mało ich znasz albo w kiepskim środowisku się obracasz ;)

Czy ja mam błędne wrażenie że frontend jest najprostszym rozwiązaniem jeśli chce się zacząć zabawę z IT?

@laczka: tak, najprościej zacząć jako tester, bo nie musisz umieć totalnie nic, temat robi sie ostatnio coraz bardziej popularny, pojawiają się nawet darmowe szkolenia czy inne meetupy
  • Odpowiedz