Czy ja mam błędne wrażenie że frontend jest najprostszym rozwiązaniem jeśli chce się zacząć zabawę z IT? Większość dziewczyn idzie chyba w tym kierunku, też wymagania nie są duże. Czy warto się w to jeszcze pchać, skoro podobno na 2/3 miejsca na stanowisko frontend developera jest kilkadziesiąt CV? (Dane jakiegos Mireczka z wczoraj). Jeśli nie isc w tym kierunku to w jakim, gdzie nie ma jeszcze przesycenia?
@wanderlust00: doszłam do tej myśli będąc w grupie dziewczyn w IT gdzie praktycznie wszystkie wpisy to pytania o FE. Z drugiej strony są też inne języki wiec nie wiem z czego to wynika, stąd zapytanie czy wszystkie są tak przesycone czy tylko mi się tak wydaje
@techko: @bajzelwdomu: @sd32ds3eew23: ale ej, praca frontendowca, takiego z prawdziwego zdarzenia, a nie agencji interaktywnej klepiącej landingi to raczej rzadko projektowanie layoutów xD Od tego są UX designerzy i graficy, a frontendowcy coraz rzadziej mają do czynienia z estetyką strony. Front ma wyświetlić dane z backendu, tak. Ale to przecież chodzi o programowanie w większości, a nie zabawę w cssy xD
@laczka: Trzymaj się z dala od wszelkich grup tworzonych przez kobiety i w których są same kobiety i białorycerze. Serio. Tam chodzi tylko o wzajemne "GRATULACJE SUPER BRAWOOOO" i organizowanie eventów, żeby sobie poplotkować. Chcesz się uczyć frontu? Rób projekty. Sama. Bez tutoriali, z dokumentacją. Jak masz kolegę programistę to pytaj go czasem o pomoc, jak koleżanka jest faktycznie dobra to też. Ale nigdy na grupie wzajemnej adoracji.
@techko: nastepny z nacji ja tu tylko koduje prawa strone ekranu.
Chcesz wiecej zarabiac i byc dobry, musisz miec wiecej skilli. Proste. Chcesz tylko klepac co wymysli UX designer, Graphic designer, PM, i moze jeszcze jakis koles od metrics no to bedziesz poprostu jednym z wielu bolkow. Jak nie ty to inny klepacz na Twoje miejsce. Twoj wybor. Ja wole kolesia ktory moze autonomicznie dac input i miec pojecie o
Jest taka grupa na fb o pierwszych krokach frontendu. Nie zalinkuję bo to rak. Ale jest tam kilka, może już kilkanaście tysięcy osób.
@wanderlust00: Najlepiej spakować walizy stamtąd jak najszybciej. Tam sie tylko narzeka, wyzywa pracodawców i krytykuje zakodowany psd bo padding za duży. ( ͡°͜ʖ͡°)
@laczka: nienawidzę frontendu, do tego trzeba mieć jakiś zmysł graficzny, wiedzieć jak dobrać kolorki. A to przerąbane, siedzisz 2 dni nad interfejsem, przyjdzie PM i Ci powie że ten guzik za bardzo w prawo jest...
@bajzelwdomu: to po co placzesz, ze nie ma osob jakich wymagasz, albo jestes na tyle niekompetentny, ze nie potrafisz precyzowac wymagan i prowadzic rekrutacji do wlasniej firmy co swiadczy juz zle o tobie, albo oferta ktora skladasz jest nieadekwatna do tego czego oczekujesz i przcietna osoba robiaca zadania ze swojego zakresu dostaje w przecietnym korpo tyle, albo wiecej i ma w dupie szefa janusza, ktory skacze mu nad glowa i
@bajzelwdomu: jest we froncie, ale to główne zajęcie dla stażystów i mały procent pracy regularnego deva. CSSem stylujesz coś, co grafik z UXowcem zaprojektują, nie musisz mieć zmysłu estetycznego. A jak nie masz w zespole grafika albo masz słabego, to dobrze jak potrafisz im wyperswadować dlaczego żółty font na białym tle jest zły.
Czy ja mam błędne wrażenie że frontend jest najprostszym rozwiązaniem jeśli chce się zacząć zabawę z IT? Większość dziewczyn idzie chyba w tym kierunku, też wymagania nie są duże. Czy warto się w to jeszcze pchać, skoro podobno na 2/3 miejsca na stanowisko frontend developera jest kilkadziesiąt CV? (Dane jakiegos Mireczka z wczoraj). Jeśli nie isc w tym kierunku to w jakim, gdzie nie ma jeszcze przesycenia?
Chcesz się uczyć frontu? Rób projekty. Sama. Bez tutoriali, z dokumentacją. Jak masz kolegę programistę to pytaj go czasem o pomoc, jak koleżanka jest faktycznie dobra to też. Ale nigdy na grupie wzajemnej adoracji.
Jest taka
Chcesz wiecej zarabiac i byc dobry, musisz miec wiecej skilli. Proste. Chcesz tylko klepac co wymysli UX designer, Graphic designer, PM, i moze jeszcze jakis koles od metrics no to bedziesz poprostu jednym z wielu bolkow. Jak nie ty to inny klepacz na Twoje miejsce. Twoj wybor. Ja wole kolesia ktory moze autonomicznie dac input i miec pojecie o
@wanderlust00: Najlepiej spakować walizy stamtąd jak najszybciej. Tam sie tylko narzeka, wyzywa pracodawców i krytykuje zakodowany psd bo padding za duży. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Dziękuję postoje.
@zakopiak: albo mało ich znasz albo w kiepskim środowisku się obracasz ;)