Aktywne Wpisy
konfalkon +7
imargam_2137 +13
Czemu polki nie dbają o siebie? Notorycznie na #tinder przewijam w lewo ulańce w ilościach hurtowych, kiedyś tak nie było a grubaski jak już to miały fotke ewentualnie badoo na tinderku zawsze był ten bardziej premium sort teraz dosłownie jedna na pięć nie jest gruba xD napuchnięte poliki, wielkie łapy, bebzun i mam filtr na 18-25 więc to są młode kobiety a już upasione. Uprzedzając ból dupy Mirabelek to wiem że polacy
Z tego co wiem, prawo nie powinno się kierować emocjami. Dlaczego dziecko ma ponosić karę za zło swojego ojca?
Nie mówcie mi że płód to nie człowiek, bo co czyni człowieka człowiekiem? Ateizm nie nadaje człowiekowi żadnej godności, dlatego w jego świetle "nie zabijaj" jest tylko grzecznością.
Dlaczego niewinne dziecko ma ponosić 100 kroć surowszą kare niż winny ojciec?
Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem babskich, histerycznych uczuć. Prawo nie może się na nich opierać.
#przemyslenia #filozofia #prawo #aborcja #bialyprotest
@neilran: a dlaczego zgwałcona kobieta ma ponosić kolejną karę za to co jej się przydarzyło?
To właśnie katolicyzm nie nadaje kobiecie żadnej godności. Zostałaś zgwałcona? Musisz urodzić dziecko sprawcy gwałtu! Dziecko urodzi się bez mózgu albo z takimi wadami że przeżyje kilka minut/tygodni w niewyobrażalnym cierpieniu, a potem umrze? Musisz urodzić i patrzeć na agonię własnego dziecka!
Dlaczego kobieta ma ponosić karę
@maniek_: celowo, bo chciałem sie skupić na innym problemie, mniej emocjonalnym, a ważniejszym.
@murarz13: nie wiem, nie życzę jej tego, ani żadnej nie zgwałciłem, ani nawet nie uwiodłem.
@Jade: katolicyzm karze gwałcić kobiety?
@rudy2007: gdybym znalazł odpowiednią to bym adoptował, pierw jedno żeby sprawdzić czy jestem odpowiedzialnym człowiekiem.
@Czarny_Kot_: logika psychopaty, "ja jej nie chciałem zabić, ale stanęła mi na drodze".
@neilran: w zasadzie to tak, jeżeli nie jesteś w stanie przyswoić sobie zasad ortografii własnego języka to o wiele bardziej prawdopodobne jest to że po prostu nie rozumiesz tematu który poruszasz, a posługujesz się jedynie zasłyszanymi frazesami jednej ze stron.
O Panie!
@neilran: to na pewno nie jest takie oczywiste. Prawo co najmniej czasami powinno odzwierciedlać albo etykę (w której emocje grają istotną rolę pod postacią np intuicji moralnych, albo pragnień moralnych), albo wprost poczucie moralności w danym społeczeństwie. Nie da się wyeliminować emocji z takich problemów, nawet najbardziej "logiczne" (w sensie sformalizowane, jak np logika deontyczna) podejścia do etyki muszą jakoś uwzględniać
Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każde rozwiązanie będzie nieakceptowalne moralnie dla jakiejś grupy społecznej.
Komentarz usunięty przez autora
@Croce: intuicja moralna itp, to chyba bardziej stonowane uczucia, niż silne emocje po urazowe?
To fakt że nie jesteśmy stoickimi umysłami.
Ale właśnie należy rozróżnić pourazowe emocje, przerzucanie uczuć z gwałciciela na dziecko, od uczuć.
@Nattana: ok, ale to nie jakiś pasożyt. Przypuszczam że nie przemyślałeś tego epitetu.
@Dezyderat: bardziej na uczuciach niż emocjach.
Samo pragnienie sprawiedliwości, gdy
@neilran: to zależy. czasem są stonowane ale to jest raczej zmienne osobniczo. u niektórych silne intuicje mogą się manifestować jako histeryczne zachowania, u innych np silnie się wiązać z poczuciem wstrętu/obrzydzenia na rzeczy odbierane jako niemoralne. Na pewno są intuicje które należy bardziej brać pod uwagę i takie które należy mniej, ale nie jestem przekonany czy ich siła
Temat intuicji i zwiazanych z nimi uczuć jest trudny i troche nieuchwytny. To zaglądanie w głąb samego siebie ;)
@neilran: Słaby bait.
@Hound: tak, bo to nie bait.
@neilran: Nie mylisz przypadkiem przesłanek i okoliczności z emocjami?
@Wydmuszka: nie. Bo dziecko nie posiada swoich przesłanek ani okoliczności wynikających z jego woli.
@neilran: czarnolisto XDDD
Pozdro.
@renalum pewnie chętnie pogada o wolnej woli także summon
Prawo powinno się opierać m. in. na szacunku do ludzkiego życia, który z laickiego punktu widzenia jest umowny.
Ano nie posiada, bowiem człowiek w swojej 'inicjalnej formie' [wyrażenie-konsensus, aby nie w dawać się w niekończącą się dyskusję czy połączona komórka jajowa z plemnikiem to jest zygota, zarodek, embrion, człowiek czy może nie-człowiek - człowiek w tym przypadku to wyrażenie nieostre] nie posiada (jeszcze) woli w ogóle.
Rozumiem, że w swojej interpretacji całej tej awantury po prostu
"A ja po stronie sprawiedliwości, zwłaszcza gdy się jej odmawia komuś kto ma prawo głosu i wolę i jest"
Pusty frazes. Nic pan nie powiedziałeś. Żegnam.
Adios.
A tak, zapomniałam, jak się urodzi to już nie twój problem.
Tak zwani obrońcy życia(oczywiście tylko do momentu dopóki