Wpis z mikrobloga

Pytanie do kogoś kto jeździł autem z napędem Haldex. Czy to ma w ogóle sens? Jeżdżę trochę Quattro z Torsenem, mieszkam w miejscu gdzie zima jest ponad 100 dni w roku także taki napęd to zbawienie. Czy Haldex to tylko marketing czy jakkolwiek działa? #motoryzacja #samochody #vag #audi #volkswagen #seat #skoda #haldex #torsen
rafkit - Pytanie do kogoś kto jeździł autem z napędem Haldex. Czy to ma w ogóle sens?...

źródło: comment_yPMVNHxG4M2AXGeJ9WXkAwSpe4kwf55B.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rafkit: zależy która generacja. Pierwsze generacje były daleko w tyle za stałym napędem, a aktualne są całkiem znośne - ale to już zależy do czego potrzebujesz, bo jeśli chodzi o cywilną, normalną jazdę, to uważam, że haldex jest nawet lepszy.
  • Odpowiedz
@rafkit: pierwsze TT, s3 8l, golf 4, leon cupra 4, miały haldex pierwszej generacji. Czyli przedni napęd i w razie uślizgu (różnica prędkości kół, które wykrywa koronka abs) załącza się napęd na tył. Maksymalny możliwy podział 50:50, dyfer przedni i tylny otwarty.

Generacja druga została trochę poprawiona i z tego co pamiętam 95% jest ciągle przekazywane na przód i w razie uślizgu zwiększony podział na tył, ale nie więcej jak
  • Odpowiedz
@rafkit: update

Inne źródło podaje:

Under normal driving conditions (driving at the constant speed, no silppage), the torque distribution is 90/10 front to rear. When the clutch is locked, torque is evently distributed between the axles
  • Odpowiedz
@rafkit ja miałem w leonie pierwszej generacji. Do rajdów to nie jest ale spełnia swoją funkcję. W zimie normalnie pełne 4x4 , bokami też szło polatać ( ͡~ ͜ʖ ͡°) tylko trzeba dbać o oleje i zbieżność przód tył ale to jak w każdym
  • Odpowiedz
@jaceks653: no właśnie Leona chcę kupić jaki miałeś motor 1.8T? strasznie ciężko znaleźć fajny egzemplarz FR albo Top Sport za mniej niż 20k
@mlodyteam: dzięki :) też trochę czytałem ale niestety nigdy nie jechałem
  • Odpowiedz
@rafkit: jest dużo mniej przewidywalny od torsena i przy z-----------u czuć kiedy się załącza i czasami zaskakuje. Niby potrzebuje tylko 1/4 obrotu koła, a jednak jest opóźnienie w jego działaniu, którego w przypadku torsena nie ma wcale.

Audi a4 1,8t podejrzewam, że będzie o wiele łatwiej znaleźć w fajnym stanie i ma bezobsługowego torsena. Torsen w odróżnieniu od haldexa, może przesłać więcej momentu na tył, niż przód. Po między tymi
  • Odpowiedz
@rafkit: Crosswagon był dostępny tylko w wersji JTD więc laweta nie będzie potrzebna to nie TS 16V ;-) Audi napęd tej klasy zastosowała tylko w którejś S
  • Odpowiedz