Wpis z mikrobloga

Dlaczego Polacy którzy notabene zostali wychowani w kulturze "kanapek" robią je tak c-----e i nie poświęcają czasu na to aby zjeść smaczną dobrą kanapkę/bułkę a nie jakieś g---o? Rozumiem jeszcze pośpiech, przekąsić coś na szybko. Ale jak robicie sobie kanapki do pracy, na kolację czy po prostu macie czas to czemu nie zrobić sobie takiej wypasionej?

Jak widzę że ktoś robi kanapki na bazie masło marki masło+wędlina i od czasu do czasu pomidor lub ogórek to mi się smutno robi ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dla mnie kanapka/bułka musi być na wypasie. Po pierwsze jak robię sobie kanapki to do smarowania używam masła albo osełki, ale nie masła typu rama 1kg za 5zł tylko masło. Ewentualnie jakiś sos, majonez, czosnkowy, własnoręcznie robiony. Rama, Delma i inne tego typu gówna nie maja smaku, a jak już jakieś ma to czuć olej. Następnie warzywko na sam dół, preferuję sałatę. Jest mokra, świeża i nadaje smaku. przez co cała kanapka nie jest "sucha" Na sałatę wrzucam kolejne warzywko ostatnio mam fazę na czerwoną cebulę więc kroję w cieniutkie paski i układam, ewentualnie ogórek. Jeżeli to ogórek to posypuje solą, pieprzem (co kto lubi) Czas na pierwszy składnik czyli przeważnie ser. I tu też zasada jeżeli ser jest słony, wyrazisty jak np rolada to drugim składnikiem nie może też być cos słonego np salami . Po serze nadchodzi czas na wędlinkę. Na wędlinę ląduje kolejne warzywko, ja preferuje pomidora na górze którego posypuję sproszkowanym czosnkiem. Na to wszystko jeżeli do smarowania użyłem masła dodaję delikatnie jakiegoś sosu tak o po kropelce tu i ówdzie. Jeżeli robię bułkę/ kanapkę zamykaną i np na dół użyłem do smarowania majonezu, to na górę uzywam czegoś innego.

Ewentualnie pieczywko można przygrzać sobie w opiekaczu, piekarniku aby było lekko chrupiące.


#foodporn #jedzenie #gotujzwykopem
CreativePL - Dlaczego Polacy którzy notabene zostali wychowani w kulturze "kanapek" r...

źródło: comment_y0SorFDSbQw4TBXB9B8NKQDwrqYww9gs.jpg

Pobierz
  • 150
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CreativePL: plus dla Ciebie za to, że Ci się chce to robić xD Ja tam rzucam byle co i wychodzi z tego wszystkiego jedno wielkie g---o :/ Śmieszy mnie natomiast fakt, że ludzie piszą jakie to drogie składniki i że trzeba mieć na to nie wiadomo ile forsy ;D NA SAŁATĘ, POMIDORA I CEBULĘ LOL pewnie te swoje biedne w składniki, suche kanapeczki piwkiem zapijają, ale na cebule brak xD
  • Odpowiedz
@CreativePL: tylko że tak nie jest z kanapkami tylko z prawie wszystkimi potrawami w ciągu dnia, kiedyś skończy się tym że większość ludzi będzie po prostu piła cały dzień bezsmakową papkę, zresztą już niektórzy tak robią.

Zresztą zobacz na jakość i smak składników które są nie tylko w Polsce popularne - biały bezsmakowy chleb, ser pleśniowy także ten który nawet nie na krzty aromatu, p--o-woda, kawa rozpuszczalna z mlekiem i
  • Odpowiedz
  • 0
@CreativePL: bo jak robie kanapkę z szynką, to to jest kanapka z szynką. I jak ktoś mi proponuje kanapkę, a ja proszę z szynką, to spodziewam się chleba, masła i szynki. A nie n-------j sałaty, pomidorów, i jeszcze sera do tego, i z majonezem czy keczupem.
  • Odpowiedz
@CreativePL: Ja n-------m takie na wypasie, nie ma litości, j---ć biedę:

- pełnoziarnista bułeczka
- któraś z past lisnera lub podobna
- sałata lub jarmuż lub roszponka
-
  • Odpowiedz
@CreativePL: ale no za przeproszeniem k---a do wszystkiego trzeba się już d-----ć? ty masz czas i chęci na robienie fajnych kanapek, ktoś inny nie ma, albo lubi połączenie ser i ketchup. no naprawdę co to kogo g---o obchodzi jakie kto kanapki wcina :) każdy je to co chce, nie ma co innym w talerz zaglądać
  • Odpowiedz
@CreativePL: no pytasz się dlaczego Polacy robią c-----e kanapki a potem piszesz ze robi Ci się smutno na widok bułki janusza za 19 groszy z biedry posmarowanej ramą, można to odebrać jako atak
  • Odpowiedz
@CreativePL: zawsze mnie demerwowało, jak chodziłem do szkoły, kiedy ojciec robił mi kanapki. Chleb, szynka, chleb. Bez masła i stary chleb. Biedni nie byliśmy, lodówka zawsze pełna, ale jak widziałem to w szkole to wolałem tego nie jeść i dać ptakom, psom, kotom. Teraz jest inaczej, bo narzeczona robi mi zajebiste kanapeczki jak odpisałeś we wpisie, no i taniej wychodzi niż za kanapki które sprzedają rano w korpo artyści kanapkowi.
  • Odpowiedz
@CreativePL: kanapki to w ogóle podjedzenie, szczególnie w wykonaniu, które krytykujesz. Dużo pieczywa, mało reszty. Chleb, tym bardziej taki dmuchany, biały, to g---o-zapychacz. Wartości odżywczych niewiele, indeks glikemiczny wysoki, "takie trudne do zrzucenia" fałdki tłuszczu na brzuchu, a w przyszłości cukrzyca albo inna cywilizacyjna franca.
Nie wiem czemu w Polsce kanapki się traktuje jako domyślne "danie" na co najmniej dwa posiłki dziennie. Jem pieczywo ale mało, rzadko i tylko jako
  • Odpowiedz
@CreativePL: Wpis na poziomie dziecka bogatych rodziców które nie rozumie że można nie mieć sałaty, pomidorów, ogórków i innych frykasów na jedną głupią kanapkę...
  • Odpowiedz
@CreativePL: a co jak ktos nie lubi jesc kanapki jak kebaba ? nozem i widelcem ? kanapka ma byc zrobiona szybko i podczas jedzenia sie nie rozwalac ja np lubie kanapki z sama szynka i majonezem a pomidory ogorki i salate jem na obiad do ziemniakow i .mielonego z cebula
  • Odpowiedz