Wpis z mikrobloga

@_atreides jaki bóg stworzyłby świat w którym domyślną formą odżywiania czy rozmnażania niektórych zwierząt jest zadawanie cierpień innym? Pożeranie się nawzajem na codzień, a niektóre gatunki składają larwy w ciałach innych tak, by nowonarodzone pożerały tamte
  • Odpowiedz
On nie daje chorób dzieciakom.

@_atreides: To kto daje w tym uniwersum, gdzie Bóg stworzył świat, wszystko co w nim jest, oraz generalnie cały czas wszechświata zaplanował?
  • Odpowiedz
@_atreides: czyli akceptuje, że całkiem niewinne dziecko będzie umierało w cierpieniach zanim nawet będzie miało pełną świadomość, ale już wystarczającą świadomość strachu i bólu, choć by tak się nie stało wystarczyło w trakcie zapłodnienia zmienić miejscami dwa białka?
To albo nie jest wszechmocny albo nie jest miłosierny.
  • Odpowiedz
To kto daje w tym uniwersum, gdzie Bóg stworzył świat, wszystko co w nim jest, oraz generalnie cały czas wszechświata zaplanował?

@wstanczyk:
Każde, najmniejsze zło pochodzi od Szatana. Każda choroba, każde przestępstwo, każde
  • Odpowiedz
@_atreides: spoko. Ty się oszukuj dalej, a ja będę niósł kaganek oświaty - bogowie są wymyśleni przez ludzi, bogów nie ma, nie było i nie będzie.
Dowolny Bóg, Allah, Jahwe, Kriszna, Latający Potwór Spaghetti jest zawsze zaskakująco sprzeczny i głupi. Dziwnie ludzko sprzeczny i głupi. Czyżby może wymyślony przez ludzi? Tyle pytań bez odpowiedzi!!!
  • Odpowiedz
spoko. Ty się oszukuj dalej, a ja będę niósł kaganek oświaty - bogowie są wymyśleni przez ludzi, bogów nie ma, nie było i nie będzie.

Dowolny Bóg, Allah, Jahwe, Kriszna, Latający Potwór Spaghetti jest zawsze zaskakująco sprzeczny i głupi. Dziwnie ludzko sprzeczny i głupi. Czyżby może wymyślony przez ludzi? Tyle pytań bez odpowiedzi!!!

@niegwynebleid:
Hmm, wiesz, ty wierzysz, że Boga nie ma i że to człowiek go stworzył, ja wierzę,
  • Odpowiedz
@_atreides ziomuś, Pan Bóg dosłownie założył się o przekonanie z Szatanem, żeby dać Hiobowi cały zestaw chorób, odebrać majątek, wymordować dzieci itp. Widocznie Bóg nie chce powstrzymywać chorób, b zależy mu na cierpieniu innych albo też nie potrafi - więc nie jest wszechmocny
  • Odpowiedz
ziomuś, Pan Bóg dosłownie założył się o przekonanie z Szatanem, żeby dać Hiobowi cały zestaw chorób, odebrać majątek, wymordować dzieci itp.

@Karl_Tofel:
Ja o tym doskonale wiem, wczoraj czytałem Księgę Hioba. To były trochę inne czasy, a Jezus odnowił Przymierze z ludzkością poprzez swoją ofiarę. Before the Abraham. I AM

Mnie spotkało coś podobnego do Hioba. Straciłem karierę, zdrowie, rodzinę. Ale to nie oznacza, że Bóg nie istnieje albo że
  • Odpowiedz
Każde, najmniejsze zło pochodzi od Szatana

@_atreides: A kto wymyślił i stworzył tego Szatana? Czy nie Bóg aby? Czy jednak widzisz tam jeszcze jakiś byt wyższy od Boga i Szatana? Bo podobno wszystko od Boga pochodzi, również Szatan, także to też boska natura.
  • Odpowiedz
A kto wymyślił i stworzył tego Szatana? Czy nie Bóg aby?

@wstanczyk:
Bóg stworzył Aniołów, ale to właśnie ta 1/3 Aniołów się zbuntowała i upadła. Bóg potępił 1/3 Aniołów, bo wykorzystali swoją wolną wolę, aby zbuntować się przeciwko swojemu stwórcy. Świat to miejsce wojny pomiędzy Szatanem a Bogiem, a my (ludzie) jesteśmy pionkami w tej grze.
  • Odpowiedz
@_atreides no to dlaczego Bóg pozwala na to, aby Szatan dręczył niewinnych? Dlaczego też stworzył świat, w którym istoty żeby żyć muszą zadawać innym cierpienia? Drapieżniki stworzył Szatan? Pasożyty stworzył Szatan? Jeszcze raz - jaki bóg stworzyłby świat w którym domyślną formą odżywiania czy rozmnażania niektórych zwierząt jest zadawanie cierpień innym? Pożeranie się nawzajem na codzień, a niektóre gatunki składają larwy w ciałach innych tak, by nowonarodzone pożerały tamte
  • Odpowiedz
no to dlaczego Bóg pozwala na to, aby Szatan dręczył niewinnych? Dlaczego też stworzył świat, w którym istoty żeby żyć muszą zadawać innym cierpienia? Drapieżniki stworzył Szatan? Pasożyty stworzył Szatan?

@Karl_Tofel:
Odpowiem ci wprost i bez owijania w bawełnę - nie wiem :)
  • Odpowiedz
@_atreides: ech, ten debilny argument, że ateista wierzy w nieistnienie. Odpowiem standardowym argumentem - ty jesteś prawie takim samym ateistą jak ja - na świecie wymyślono tysiące bogów - razem w nich nie wierzymy. Ja po prostu nie wierzę w o jednego więcej niż ty.
Widzę jeszcze próbę "nie ma dowodów na nieistnienie" co też jest kretynizmem.
Słuchaj - chcesz się oszukiwać to się oszukuj - duża część ludzkości jest
  • Odpowiedz
Bóg stworzył Aniołów, ale to właśnie ta 1/3 Aniołów się zbuntowała i upadła.

@_atreides: Ale to on ich stworzył właśnie takich, aby się zbuntowali. Czy jednak nie przewidział tego, że tak będzie?

Świat to miejsce wojny pomiędzy Szatanem a Bogiem

To doczytaj, co w tych twoich świętych ksiągach piszą, bo piszą tam, że wszystko co istnieje, jest częścią boga, także ten szatan. No i nie się na raz być wszechwiedzącym,
  • Odpowiedz
No i nie się na raz być wszechwiedzącym, wszechmogącym i odżegnywać się od odpowiedzialności za to, co się stworzyło. No chyba, że jednak bóg nie jest dobry w taki sposób, jak ci się wydaje.

@wstanczyk:
Dla Boga wszystko jest możliwe.
  • Odpowiedz