Wpis z mikrobloga

Dlaczego Polacy którzy notabene zostali wychowani w kulturze "kanapek" robią je tak #!$%@? i nie poświęcają czasu na to aby zjeść smaczną dobrą kanapkę/bułkę a nie jakieś gówno? Rozumiem jeszcze pośpiech, przekąsić coś na szybko. Ale jak robicie sobie kanapki do pracy, na kolację czy po prostu macie czas to czemu nie zrobić sobie takiej wypasionej?

Jak widzę że ktoś robi kanapki na bazie masło marki masło+wędlina i od czasu do czasu pomidor lub ogórek to mi się smutno robi ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dla mnie kanapka/bułka musi być na wypasie. Po pierwsze jak robię sobie kanapki to do smarowania używam masła albo osełki, ale nie masła typu rama 1kg za 5zł tylko masło. Ewentualnie jakiś sos, majonez, czosnkowy, własnoręcznie robiony. Rama, Delma i inne tego typu gówna nie maja smaku, a jak już jakieś ma to czuć olej. Następnie warzywko na sam dół, preferuję sałatę. Jest mokra, świeża i nadaje smaku. przez co cała kanapka nie jest "sucha" Na sałatę wrzucam kolejne warzywko ostatnio mam fazę na czerwoną cebulę więc kroję w cieniutkie paski i układam, ewentualnie ogórek. Jeżeli to ogórek to posypuje solą, pieprzem (co kto lubi) Czas na pierwszy składnik czyli przeważnie ser. I tu też zasada jeżeli ser jest słony, wyrazisty jak np rolada to drugim składnikiem nie może też być cos słonego np salami . Po serze nadchodzi czas na wędlinkę. Na wędlinę ląduje kolejne warzywko, ja preferuje pomidora na górze którego posypuję sproszkowanym czosnkiem. Na to wszystko jeżeli do smarowania użyłem masła dodaję delikatnie jakiegoś sosu tak o po kropelce tu i ówdzie. Jeżeli robię bułkę/ kanapkę zamykaną i np na dół użyłem do smarowania majonezu, to na górę uzywam czegoś innego.

Ewentualnie pieczywko można przygrzać sobie w opiekaczu, piekarniku aby było lekko chrupiące.


#foodporn #jedzenie #gotujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_y0SorFDSbQw4TBXB9B8NKQDwrqYww9gs.jpg
  • 150
@CreativePL: jak żywiłam się sama jedna to czasem zdarzało mi się robić takie kanapki wieloskładnikowe, zanim udało mi się wykorzystać wszystkie składniki część się popsuła.

jak dostanę jakąś dobrą wędlinę (szynka od dziadka <3) to aż żal mi zagłuszać jej smak więcej niż jednym dodatkiem. ogólnie nie lubię takiego mieszania, że przy jednym kęsie czuję jednocześnie ogórka, pomidora, ser, salami, sos i coś jeszcze. brrr ( ͡° ʖ̯ ͡
@paramite: Pieczywo jak pieczywo. Ja np jem chleb tostowy jako że mieszkam samemu i ten chleb zwyczajnie się nie psuje, więc mogę go potrzymać więcej niż 2 dni. Chociaż ostatnio na osiedlu otworzyli piekarnie asprod jednak ceny tam są zabójcze. Dziś za jedną bułkę z pestkami dyni dałem prawie 2zł.. jedną bułkę :|