Wpis z mikrobloga

Mireczki, od ostatniej wymiany oleju zauważyłem że delikatnie go ubyło. Do tej pory lałem shell 10w40, co polecilibyście wlać nieco bardziej gęstego żeby chociaż trochę spowolnić branie oleju? Auto to Seat Leon 2002r. 1.6 16v + gaz. W żadne remonty silnika raczej nie planuje się bawić, bo wartość tego auta jest już znikoma więc po prostu dopóki jeździ to jeździ.

#samochody #motoryzacja
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przemek112: zwiększanie dolnej lepkości to co najwyzej pomoże jak cieknie z silnika, jak auto przepala olej to za wiele nie zdziałasz, po prostu dolewaj i zbieraj na remont lub drugie auto :), moze byc tak, że zacznie troszkę podpijać oleju ale nie będzie to się pogarszało.
  • Odpowiedz
@przemek112 ubytki oleju są normalne nawet w nowych autach. W starym gruzie jeśli tylko trochę ubyło od wymiany do wymiany oznacza że silnik jest w super stanie, dolewać, traktować jak do tej pory ewentualnie jak będzie tragedia to remont. Olej zawsze lej jak producent każe. Nie słuchaj ludzi co sami dobierają sobie oleje mając do pomocy chłopski rozum.
  • Odpowiedz
@przemek112 miałem do niedawna identyczne auto, dolewałem olej. Brał na 10tys z 2 litry. Mechanik też mi mówił to co kolega wyżej. Pierścienie na tlokach albo uszczelniacze zaworowe. Jak Ci bierze delikatnie między wymianami to bym się nie przejmował tym bardziej.
  • Odpowiedz
@przemek112 zmiana "gęstości" nic nie pomoże na zużycie oleju. Zresztą z tego co pamiętam to on powinien jeździć na 5w40 albo 5w30. Nadmierny apetyt na olej jest typowy dla tego silnika, pomoże tylko wymiana pierścieni. Jeździj i dolewaj do puki nie zacznie wypalać cewek.
  • Odpowiedz
@przemek112: Bierze olej, bo lałeś 10w40 zamiast 5W30, teraz jak już wszystko dotarte na 10w40 dolewać jeździć obserwować.

PS. Pierścienie wymienia się razem z tłokami, wymiana samych pierścieni pomoże na krótko, właściwie to będzie gorzej.
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: a jak mam podobnie i trochę ubywa płynu chłodniczego raz.na jakiś czas oraz dwa razy zdarzyło.mi się że samochód zgasł podczas jazdy być możne na zbyt niskim biegu i zapaliła się kontrolka akumulatora (tylko) to co może być przyczyną? Samochód użytkowany od nowości teraz ma 86 000 km przebiegu benzyna peugeot tepee 2016
  • Odpowiedz
@lenanela: bierze olej bo wszystkie 1.6 od vw z tamtych lat biorą olej przez wadę pierścieni i uszczelniaczy. Nawet po remoncie sytuacja wróci do "normy" po jakimś czasie i zacznie brać olej.

Remont takiej jednostki to nowe pierścienie i tłoki które są nadwymiarowe, przerabianie odmy i pełno innych pierdół które w końcu zbiorą się w całkiem pokaźną sumę cebulionow.
  • Odpowiedz
@WpisujcieMiasta jak ubywa płynu ale nie ma nigdzie wycieku to uszczelka pod głową jest możliwa, z gaśnięciem to może być dużo przyczyn, że zapalił się tylko akumulator to też dziwnie, bo powinien się olej do zestawu odpalić jak zgasł, tak przez internet to wróżenie z fusów, najlepiej podjechać do mechanika co się zajmuje PSA przede wszystkim, może coś doradzi
  • Odpowiedz
@przemek112: kup płukankę do silnika, zalej cylindry od góry na noc, rano wydmuchaj i wyczyść cylindry z płukanki jeżeli nie ściekła, wymień olej, zalej nowy - są duże szanse, że pomoże, odpiekają się pierścienie olejowe i lepiej zgarniają
  • Odpowiedz