Wpis z mikrobloga

Żyjemy w kraju, w którym ludzie spędzają cały dzień w pracy lub w drodze do i z pracy, a książka kosztuje tyle co dniówka niejednego pracownika, a ludzie dziwią, że czytelnictwo spada.

#takaprawda #gorzkiezale #ksiazki
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yanosky: Idziesz do antykwariatu, odpalasz allegro albo olx i masz setki pozycji za równowartość paczki szlugów. Ludzie nie czytają, bo nie chcą. Z drugiej strony nie rozumiem gloryfikacji czytelnictwa, pozycje, które czyta większość szczycących się umiejętności czytania to czysta rozrywka, niczym nie różniąca się od filmu, czy nawet obejrzenia meczu z 4pakiem.
  • Odpowiedz
@yanosky: no bo trzeba czytać tylko to, co najnowsze, popularne i świeże na półce w Empiku. Przecież do dzisiaj wydano na świecie setki tysięcy książek, wybór jest ogromny. Do tego stawianie na piedestale książek nie ma sensu w obecnych czasach. Ja nie czytam książek wcale(specjalistycznych książek nie liczę), ale dziennie w internecie czytam kilkadziesiąt stron różnych tekstów. Artykuły naukowe, Wikipedia, specjalistyczne artykuły itd. Książka to taka sama rozrywka jak film,
  • Odpowiedz
@yanosky: już Ci napisali przecież. Idziesz do biblioteki i pożyczasz tyle szajsu, że nie dasz rady tego nawet przeczytać albo walisz pdfy na czytnik i gotowe. W kraju, w którym mało kto się przejmuje, że ma kradziony windows, photoshopa, filmy, seriale itd., czemu mieliby się przejmować kradzionym pdfem?
  • Odpowiedz
@yanosky: ale linki które podałem są do księgarni internetowych z których nie raz zamawiałem i są to wszystko nowe, nieotwierane, pachnące jeszcze farbą drukarską książki
  • Odpowiedz
@flager: Jasne. Gdybym nie palił przez ostatnie 18 lat stać by mnie było na ferrari. Tylko czemu tego ferrani nie mają ludzie, któzy nigdy nie palili a zarabiają tyle co ja?
  • Odpowiedz
@yanosky: twoje założenia u podstaw są błędne, to i dalsze wnioski są błędne. Reasumując, cena książki nie ma korelacji do poziomu czytelnictwa. To, że ktoś nie potrafi oszczędzać, to tylko i wyłącznie jego problem.
  • Odpowiedz
książka kosztuje tyle co dniówka niejednego pracownika

@yanosky: Na dodatek dziwne praktyki dotyczące ebooków, co przekłada się na wysoką cenę - czasami nawet wyższą niż papier!
  • Odpowiedz
@yanosky:

książka kosztuje tyle co dniówka niejednego pracownika, a ludzie dziwią, że czytelnictwo spada.

Paczka fajek kosztuje 14,30 PLN (camel activate, kupuję codziennie) Książka 29 co najmniej.

Dobra, po tym to stwierdzam, że
  • Odpowiedz